Влиянието на езика върху мисленето

Хората са склонни да отговарят на морални, етични и поведенчески въпроси по съвсем различен начин, в зависимост от езика, на който те са зададени.

Ефектът е по-силен когато езиците са по-различни (например английски и японски).

Дискусия в Reddit по темата.

Може би промяната на думите (в рамките на същия език), които се ползват, също може да има подобен ефект (ако само се сменят думите със синоними). Нямам предвид Теорията на перспективите.

Подобен ефект може да се наблюдава и при произнасянето с различна интонация. Примерно ако изкрещиш въпроса си ще получиш различен отговор.

Това което ми е най-интересно е дали ефектите се предписват към самият патърн, или към вградени процеси при различните култури. Според мен е първото.

Различните звуци и честоти се обработват в различни места на мозъка. Това означава че са потенциално свързани с различни асоциации и поведение. А вградените процеси са универсални - като смеха, например. Разликата в културите е, че едни толерират осмиването на Мохамедката, а други не. Но всички се смеят.

Един интересен експеримент за пробване на това е да се установи, дали културите чиито езици звучат фонетично идентични отговарят консистентно на тези въпроси. :)

Макар че дори сигурно най-малката разлика в патърните в даден момент би извикала културни спомени в слушателя на въпросите. Димо Марков

А ако произнеса мислите си с вътрешния си глас с различна интонация? Ако вътрешният ми глас крещи? Ако е женски? Ако си представям как генномодифицирана котка го изговаря?

Коментари

Популярни статии

Търся си приятелка

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

Съществуват ли наистина мемите? Истински „неща“ ли са или измишльотина на шарлатани (подобно на чакрите, аурите и рептилите, дегизирани с човешка кожа)? Лоши ли са психическите вируси?

Коментарите към статията "Търся си приятелка" станаха много

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още