Ще забраняват религиозните облекла, покриващи главата наравно с шапките и шаловете...

Най-забавното в проекта за закон е, че поставя на равно атеистките облекла (шапка, маска, шал) с религиозните и през зимата, когато вярващите си слагат закриващи част от лицето религиозни дрехи, могат да ги осъдят точно толкова трудно, колкото ще бъде трудно да осъдят някой атеист или християнин за това, че носи покриващи част от лицето дрехи (шапка, шал, маска).

Законопроектът изобщо не прави разлика между облекла, които имат религиозен смисъл и такива, които нямат. Прочетете го много внимателно няколко пъти за да се убедите.

И в двата случая носещите облекла закриващи лицето може да кажат, че го правят по здравословни причини (защитават кожата на главата от ниските температури и от ултравиолетовото излъчване на Слънцето).

Това може би е направено от криворазбрана толерантност и нежелание да се дискриминират вярващите.

Следващата стъпка: гумени бурки. Тогава вече ще трябва да забранят и носенето на противогази. По време на смоговете ще се мре. Защото не е политически коректно да забраняват гумените бурки, а да не забраняват гумените противогази.

Този проблем с бурките и дрехите, закриващи лицето, е типичен пример за морална паника. Може да го включат в учебниците някой ден – заедно с вещиците.

Ако решите да накарате детето си да слага шапка, шал, маска (или друга дреха, покриваща лицето), чрез обещание за материална облага ("ще ти купя играчка") или заплаха ("няма да ти купя играчка") или по друг начин (вижте текста в закона) – може да ви тикнат в затвора за период до 5 години и да ви глобят с глоба до 10 000 лева.

В случая „някаква друга негова характеристика“ е възрастта – почти всички родители нахлузват шапки, шалове и други подобни на главата на детето си, дори и те самите да ходят с гола и непокрита глава.

Разбира се, този закон ще засегне много малко хора. Само който действа против интересите на определени лица ще бъде проверяван дали принуждава детето си да слага шапка и шал. Този тип закони се ползват за репресиране на неудобни лица.

Много от данъчните закони се ползват за подобни цели. Написани са така, че ако някой неудобен трябва да се премахне от пазара, пращат му данъчни да му правят проверки и ревизии и му се разказва играта.

Законът за защита на личните данни също може да се ползва за налагане на глоби над „неизрядните“ лица – практически всеки „интересен“ някога е сключвал договор с физическо или юридическо лице (наем, продажба, покупка, застраховка и т.н.), в който има лични данни на друго физическо лице (може да е и упълномощеното физическо лице да подписва договорите с юридически лица – примерно договор с инвестиционен посредник – там освен данните на фирмата са и личните данни на физическото лице, което е служител на инвестиционния посредник и е подписало договора с клиента). Който „обработва“ лични данни (в това число влиза и просто пазенето на такива – нали си пазите договорите, които подписвате?) е длъжен предварително да е администратор на лични данни. Прочетох внимателно закона и не видях да се предвиждат изключения. Разбира се, никой няма да прави масови проверки на всички, които някога са продавали или купували нещо с писмен договор, имат сметки при банки (!) и инвестиционни посредници и т.н. (Да, в договорите на някои банки за откриване на сметка има лични данни на банков служител!) Ще се проверяват само „интересните“ лица.

И то да бяха само тези закони – една голяма част от законодателството дава възможност за такива полулегални методи за репресия над неудобни граждани.

Коментари

Популярни статии

Търся си приятелка

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

Съществуват ли наистина мемите? Истински „неща“ ли са или измишльотина на шарлатани (подобно на чакрите, аурите и рептилите, дегизирани с човешка кожа)? Лоши ли са психическите вируси?

Коментарите към статията "Търся си приятелка" станаха много

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Идея: свързани тагове/категории (в система за управление на съдържанието)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още