Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Ще забраняват религиозните облекла, покриващи главата наравно с шапките и шаловете...

Най-забавното в проекта за закон е, че поставя на равно атеистките облекла (шапка, маска, шал) с религиозните и през зимата, когато вярващите си слагат закриващи част от лицето религиозни дрехи, могат да ги осъдят точно толкова трудно, колкото ще бъде трудно да осъдят някой атеист или християнин за това, че носи покриващи част от лицето дрехи (шапка, шал, маска).

Законопроектът изобщо не прави разлика между облекла, които имат религиозен смисъл и такива, които нямат. Прочетете го много внимателно няколко пъти за да се убедите.

И в двата случая носещите облекла закриващи лицето може да кажат, че го правят по здравословни причини (защитават кожата на главата от ниските температури и от ултравиолетовото излъчване на Слънцето).

Това може би е направено от криворазбрана толерантност и нежелание да се дискриминират вярващите.

Следващата стъпка: гумени бурки. Тогава вече ще трябва да забранят и носенето на противогази. По време на смоговете ще се мре. Защото не е политически коректно да забраняват гумените бурки, а да не забраняват гумените противогази.

Този проблем с бурките и дрехите, закриващи лицето, е типичен пример за морална паника. Може да го включат в учебниците някой ден – заедно с вещиците.

Ако решите да накарате детето си да слага шапка, шал, маска (или друга дреха, покриваща лицето), чрез обещание за материална облага ("ще ти купя играчка") или заплаха ("няма да ти купя играчка") или по друг начин (вижте текста в закона) – може да ви тикнат в затвора за период до 5 години и да ви глобят с глоба до 10 000 лева.

В случая „някаква друга негова характеристика“ е възрастта – почти всички родители нахлузват шапки, шалове и други подобни на главата на детето си, дори и те самите да ходят с гола и непокрита глава.

Разбира се, този закон ще засегне много малко хора. Само който действа против интересите на определени лица ще бъде проверяван дали принуждава детето си да слага шапка и шал. Този тип закони се ползват за репресиране на неудобни лица.

Много от данъчните закони се ползват за подобни цели. Написани са така, че ако някой неудобен трябва да се премахне от пазара, пращат му данъчни да му правят проверки и ревизии и му се разказва играта.

Законът за защита на личните данни също може да се ползва за налагане на глоби над „неизрядните“ лица – практически всеки „интересен“ някога е сключвал договор с физическо или юридическо лице (наем, продажба, покупка, застраховка и т.н.), в който има лични данни на друго физическо лице (може да е и упълномощеното физическо лице да подписва договорите с юридически лица – примерно договор с инвестиционен посредник – там освен данните на фирмата са и личните данни на физическото лице, което е служител на инвестиционния посредник и е подписало договора с клиента). Който „обработва“ лични данни (в това число влиза и просто пазенето на такива – нали си пазите договорите, които подписвате?) е длъжен предварително да е администратор на лични данни. Прочетох внимателно закона и не видях да се предвиждат изключения. Разбира се, никой няма да прави масови проверки на всички, които някога са продавали или купували нещо с писмен договор, имат сметки при банки (!) и инвестиционни посредници и т.н. (Да, в договорите на някои банки за откриване на сметка има лични данни на банков служител!) Ще се проверяват само „интересните“ лица.

И то да бяха само тези закони – една голяма част от законодателството дава възможност за такива полулегални методи за репресия над неудобни граждани.

Допълнение

ЗЗЛД предвижда изключение „за обработването на лични данни, извършвано от физически лица за техни лични или домашни дейности“.

(9) (Предишна ал. 6 - ДВ, бр. 91 от 2006 г., доп. - ДВ, бр. 57 от 2007 г., в сила от 13.07.2007 г., предишна ал. 7 - ДВ, бр. 81 от 2011 г.) Този закон не се прилага за обработването на лични данни, извършвано от физически лица за техни лични или домашни дейности, както и за информацията, която се съхранява в Националния архивен фонд.

От Комисията за защита на личните данни отговориха на мое запитване по въпроса (прочетете го тук).

Законът за облеклата е приет. Текстът на закона може да се прочете тук.

Част от закона:

Чл. 1. Този закон урежда ограничаването на носенето на облекло, прикриващо частично или скриващо напълно лицето.

Чл. 2. (1) На публични места на територията на Република България не се допуска носенето на облекло, прикриващо частично или скриващо напълно лицето. (2) Публично място по смисъла на ал. 1 е всяко обществено достъпно място на територията на Република България.

Чл. 3. Разпоредбата на чл. 2, ал. 1 не се прилага:

1. ако носенето на облеклото се налага:

а) по здравословни причини;

б) от характера на упражняваната професия;

в) в рамките на спортни, културни, образователни или други подобни прояви, когато се носи от участниците в тях и е с временен характер;

2. в молитвените домове на регистрираните вероизповедания;

3. когато със закон е установено друго.

Чл. 4. (1) Облекло, прикриващо или скриващо лицето, са плътни или полупрозрачни дрехи, покривала, наметала, мрежести платки, маски или други подобни елементи, които прикриват частично или скриват напълно лицето.

(2) Лицето е прикрито частично при носенето на облекло, с което са закрити устата, носът или очите.

(3) Лицето е скрито напълно при носенето на облекло за цялостно закриване на лицето.

Как се доказва, че носиш шал (който закрива устата и се води" облекло, което прикрива лицето частично) по „здравословни причини“? Не може ли да го носиш просто, защото не обичаш да ти е студено?

Кой орган и при какви критерии определя кога е допустимо да се носи шал по медицински причини?

Законът е по-лош от проектозакона, защото е така написан, че да не е изрично написано, че „облеклото, прикриващо или скриващо лицето“ трябва да бъде от плат. Тоест, може да попаднете под ударите на закона, ако носите противогаз и сте нарушител по презумпция (вие трябва да доказвате, че е по здравословни причини след като ви напишат АУАН).

Повечето полицаи не знаят за този закон вероятно (няма как да запомнят всички глупави закони, които някога са написани - няма нормален човек, който да го може). Но ако знаеха съм сигурен, че биха го ползвали за да тормозят тези, които не са им симпатични.

На повечето хора не им пука, че „нарушават правата“ на религиозните мемоиди (като им забраняват да носят религиозните си дрехи).

Проблемът е, че от криворазбрана толерантност е написан така закона, че може да се ползва от лоши полицаи като метод за тормоз. И е просто глупав.

На мен не ми пречат хората с шапки, шалове и дихателни маски (карането на велосипед до пътя, дори и когато няма смог, е безумие без дихателна маска).

И не вярвам, че има нормални хора, които на това им пречи. На тях им пречат религиозните облекла, защото мразят религиозните мемоиди.

Законът по никакъв начин не забранява носене на религиозни облекла, които не покриват очите, носа и устата! Много от религиозните мемоиди носят кърпи за глава, които не покриват тези части на лицето и не са забранени от закона. Тоест, законът забранява носенето на шал, покриващ устата (ако не е по здравословни причини), обаче не забранява религиозните дрехи като тези:

Коментари

Популярни статии

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

Предадоха на вносител нов лобистки антипазарен закон за брокерите на недвижими имоти

Продължават да лобират за задължителни застраховки

Търся си приятелка

Експериментът на Радой Ралин с баничките и комунизма

Има ли конспирация на илюминатите да пазят в тайна, че ползват машина на времето за високочестотна търговия?

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още