Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Локалното производство не е ефективно (за сега)

Етатистите измислиха, че трябва в магазините да се продава с предимство стока от локални производители.

Проблем е това, защото така се стимулира неефективното производство. Скъпите стоки стават рентабилни да се продават само защото има закон, който да им го гарантира.

Транспортът е евтин. Икономията от мащаба позволява да се произвеждат стоки на голямо разстояние от магазина и въпреки това големият производител да е конкурентен.

"Еколозите" казват, че било правилно стоката да се произвежда наблизо за да не се замърсява околната среда. Истината е друга - транспортът не замърсява чак толкова, неефективното производство замърсява повече. В много случаи по-високата цена на нещо значи, че то е произведено с повече ресурси. А това често значи, че повече се замърсява. (Не винаги е така, но в много случаи е.)

Наскоро гледах някъде един производител, който се оплакваше, че големите вериги не му купуват "пуканките" (така някои хора наричат гризките - онези пухкави изделия от царевица в шумяща торбичка). Е, как да му ги купуват като ги произвежда неефективно (малка фирма).

Казва, че трябвало да има приоритет над конкурентите си, защото се намира близо до магазина. И така било по-екологично. Само че не е.

Да, знам за 3D принтерите. Но за сега те дават предимство само ако имате готови файлове или е лесно да създадете модел.

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още