Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Хората са склонни да виждат „другите“ като нямащи индивидуалност

– Какво е мнението на черните по даден въпрос?

– А какво е мнението на белите?

– Този въпрос е некоректен, защото белите с различни - има либерали, републиканци, консверватори, либертарианци, анархисти....

– А сред черните няма ли различни?

Пример за склонността на хората да виждат „другите“ (които не са от тяхната група) като нямащи индивидуалност, еднакви в по-голяма степен, отколкото „нашите“.

Как поставянето на обекти в категории влияе на възприятието ни за техните характеристики.

Колективизмът е в човешката природа. Някои хора обаче разбират вредите от колективизма и се стараят да не се поддават на инстинктите си.

Мисля си дали колективизмът (да се държиш като такъв в резултат на инстинктите) е еволюционно стабилна стратегия. Вероятно е. Щом колективистичните прояви са толкова често срещани.

През цялата човешка история (така, както я пише в учебниците по история) една група хора воюва срещу друга група (или множество групи помежду си). Това е натурално, естествено и природно поведение.

Хората мислят за „другите“ по различен начин, това е вградено в начина им на мислене и не може да се махне.

Обаче от сравнително скоро време хората разполагат с оръжия за масово поразяване. И знания по психология - за разработка на меметични оръжия - които били по-мощни от ядрените, казват...

„The Meme is mightier than the Nuke.“ Finnegan "Jerry" Dann, Interplanetary Age Social Engineer, Avalon Orbital

Колективизмът е глупост, която се предава по полов път (отчасти по меметичен). Основите на колективизма са генетични. Меметично се предават само подробностите. Но човек по природа е склонен към възпроизвеждане на колективистични меми, тези меми натискат съществуващи генетични метафорични бутони в психиката на човека.

Еволюцията не създава идеални логично мислещи индивиди. Също така не може да предвижда.

Колективистите са по-опасни от скептиците, които разпознават нациите, религиите и т.н. като колективно въображаемо и успяват да подтиснат омразата си към тези от другия колектив (базираща се единствено на това, че са „други“).

Колективистите си организират войни, в които се трепят. Скептиците само им гледат сеира отдалеч и се намесват (самозащита) само когато личните им интереси са засегнати.

Омразата към другите (тези от другия колектив) е в основата на колективизма. Ако няма „други“ - това не е колективизъм!

Коментари

Популярни статии

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Търся си приятелка

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Пентагонът търси аналитици-тролове, говорещи български език, за разузнаване от открити източници и манипулация на общественото мнение в България чрез социалните мрежи

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

Филтрирането на Интернет е противоконституционно и голям срам за българите (поне тези от тях, които не са с робско мислене)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още