Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Виновните българи

Въобще не ме интересуват от какво зависят цените. Искам минималната работна заплата да е колкото в Германия или Англия и цените да са ниски.

Хората, които не се интересуват от какво зависят цените имат голяма вина. Виновни са за това, че демокрацията не работи достатъчно добре.

Защото демокрацията работи добре само ако хората се интересуват от това как работи икономиката и какви закони гласуват политиците. Защото законите, които гласуват в Народното събрание може да въведат регулации, които са неизгодни за хората (освен за тези, които са си платили/поръчали съответните закони).

Същите тези хора не се интересуват и от това от какво зависи размера на заплатата. И за това имат вина.

Политиците открито предлагат неизгодни политики. А народонаселението, понеже не разбира от това как работи икономиката, гласува за тези политици, които открито и без да крият пишат в предизборните си програми какви злини ще извършват (злините изглеждат като добрини от гледна точка на тези, които не са икономически грамотни).

Демокрацията не е перфектна система за оптимизация (такава няма), но работи по-добре (от гледна точка на народонаселението) когато народонаселението разбира как работи икономиката и чете внимателно предизборните програми. И може да разпознае злото, което политиците открито предлагат да извършват.

Избиране на по-малкото зло.

Повишаване на заплатите със закон

Минималната работна заплата може да се повиши просто с написването и гласуването на закон. Но средната не може да се повиши със закон.

Ако минималната заплата се повиши със закон за да бъде колкото в Германия (например) повечето от работещите в момента на заплата под тази ще станат безработни.

Който предлага повишаване на минималната заплата със закон е виновен за това, че не е научил как работи икономиката и не знае за лошите последствия от повишаването на минималната работна заплата по административен начин (със закон). Или може би знае и точно затова предлага високи минимални заплати?

В миналото минималните заплати са били въведени с аргумента, че това ще отнеме работните места на негрите (т.е. на бедните).

Коментари

Популярни статии

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Пречиствател на въздуха с електростатичен филтър - имам съмнения, че този вид пречистватели изпускат твърде много озон

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Вредата и ползата от мемите свързани с храненето

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

Търся си приятелка

Как хората губят пари като избират познатите неща

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още