Избиране на по-малкото зло

Не смятам, че е логично да гласувам за партии, които предлагат открито по-зли предизборни програми и да се надявам, че няма да изпълнят това, което предлагат (защото до сега не са изпълнявали предизборните си програми стриктно).

Разбира се, че игнорирам празните приказки за икономически растеж, увеличаване на заплати и пенсии и т.н. Тези неща изобщо не ги взимам предвид когато оценявам коя партия предлага да извършва повече зло. Това, на което обръщам внимание са нещата, които са ЗЛИ и е ЛЕСНО да бъдат изпълнени.
Партиите, които предлагат да вършат повече и по-зли неща (които е доста лесно и вероятно да извършат, ако дойдат на власт), ги оценявам като по-зли.

Това, което ме мотивира да гласувам са предизборните обещания да се извършва зло."

Аз не се притеснявам от това, че някоя партия няма да последват програмата си. Повече ме притеснява това, че най-злите парии може да изпълнят най-злите неща от програмите си.

Не се залъгвам, че партиите ще изпълнят най-добрите неща от програмите си. Затова се стремя да избера партия, злите елементи от програмата на която са по-малко зли.

Тоест идеята ми е да минимизирам злото.

Злите неща обикновено се правят по-лесно. При добрите е обратното - те се правят по-трудно.

(Стигнали сме до абсурда партиите да предлагат извършването на злини, защото мнозинството от хората не разпознава злините като такива, разпознава ги като добрини. Това е резултат от лошо икономическо образование и дефекти в мисленето.) * * *

Имаше критики, че коментарите по програмите на партиите са едностранни.

Разбира се, че са едностранни. Коментирал съм само злите неща, добрите съм ги игнорирал. It's not a bug, it's a feature, както казват програмистите.

При изборите според мен е логично да се избира партия, която обещава по-малко зли неща (т.е. гледам само злите неща, които партиите обещават), а добрите неща, които партиите предлагат, да се игнорират (особено нереалистичните).

Противопоставям се на практиката да се обещават зли политики само защото мнозинството ги вижда като добри (поради неграмотност, икономическа най-вече).

Коментари

Популярни статии

Търся си приятелка

Съществуват ли наистина мемите? Истински „неща“ ли са или измишльотина на шарлатани (подобно на чакрите, аурите и рептилите, дегизирани с човешка кожа)? Лоши ли са психическите вируси?

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Изключване от Матрицата

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове