Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Избиране на по-малкото зло

Не смятам, че е логично да гласувам за партии, които предлагат открито по-зли предизборни програми и да се надявам, че няма да изпълнят това, което предлагат (защото до сега не са изпълнявали предизборните си програми стриктно).

Разбира се, че игнорирам празните приказки за икономически растеж, увеличаване на заплати и пенсии и т.н. Тези неща изобщо не ги взимам предвид когато оценявам коя партия предлага да извършва повече зло. Това, на което обръщам внимание са нещата, които са ЗЛИ и е ЛЕСНО да бъдат изпълнени.

Партиите, които предлагат да вършат повече и по-зли неща (които е доста лесно и вероятно да извършат, ако дойдат на власт), ги оценявам като по-зли.

Това, което ме мотивира да гласувам са предизборните обещания да се извършва зло.

Аз не се притеснявам от това, че някоя партия няма да последва програмата си. Повече ме притеснява това, че най-злите парии може да изпълнят най-злите неща от програмите си.

Не се залъгвам, че партиите ще изпълнят най-добрите неща от програмите си. Затова се стремя да избера партия, злите елементи от програмата на която са по-малко зли.

Тоест идеята ми е да минимизирам злото.

Злите неща обикновено се правят по-лесно. При добрите е обратното - те се правят по-трудно.

(Стигнали сме до абсурда партиите да предлагат извършването на злини, защото мнозинството от хората не разпознава злините като такива, разпознава ги като добрини. Това е резултат от лошо икономическо образование и дефекти в мисленето.)

* * *

Имаше критики, че коментарите по програмите на партиите са едностранни.

Разбира се, че са едностранни. Коментирал съм само злите неща, добрите съм ги игнорирал. It's not a bug, it's a feature, както казват програмистите.

При изборите според мен е логично да се избира партия, която обещава по-малко зли неща (т.е. гледам само злите неща, които партиите обещават), а добрите неща, които партиите предлагат, да се игнорират (особено нереалистичните).

Противопоставям се на практиката да се обещават зли политики само защото мнозинството ги вижда като добри (поради неграмотност, икономическа най-вече).

Виновните българи.

Коментари

Популярни статии

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Пречиствател на въздуха с електростатичен филтър - имам съмнения, че този вид пречистватели изпускат твърде много озон

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Вредата и ползата от мемите свързани с храненето

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

Търся си приятелка

Как хората губят пари като избират познатите неща

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още