Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Защо пазарът на акции не се срива?

Една хипотеза защо не виждаме голям срив на акциите: може би инвеститорите се страхуват да продават, защото смятат, че голямото brrr ще принуди хората с пари да не инвестират в облигации (FED прави невъзможно да се печели от инвестиране в облигации), като вместо в облигации инвестират в акции.

Хората с пари очакват другите хора с пари да купуват акции, имоти, ценни метали (и да не ги продават). И затова правят същото. Ако всички правят така - тези активи няма да се сринат. Обаче нещата може и да не се развият така.

Грфиката е от: https://www.longtermtrends.net/market-cap-to-gdp/

Забелязва се силна корелация между печатането на пари от водещите централни банки и пазара на акции:

Но имайте предвид, че понякога пуйките ги колят.

Stock market is forward looking so investors are expecting corporate profits to return or maintain themselves around the current level. Remember that about 90% of a stock's price is based on their future earnings years out. Also, the Fed is purchasing assets across the board indiscriminately.

Which means valuation which has historically been the rule of the game, if you will, in determining stock prices, is on hold since if the Fed with unlimited purchasing capability is buying everything. Wall Street is gaming this by doing a lot less selling so when the Fed does their across-the-board purchases it will boost up the value of every asset whether it be stock, bonds, credit, swaps, derivatives, whatever, regardless of the underlying business fundamentals.

It's basically an entirely new game with a new set of rules, at least until the Fed stops intervening in the market. endeend8

Имам едни подозрения, че въпреки това ще видим голям срив (от порядъка на 50-60%). Warren Buffett се въздържа от инвестиране на милиарди долари в акции. Може би не греши.

Възможно е сащанският долар да не се срине в следващите месеци, въпреки „печатането“ на долари. Това е свързано с дълговете в долари - извън САЩ има търсене на долари с цел изплащане на дълговете, деноминирани в долари. А също и със статуса на сащанския долар като валута убежище (златото е волатилно, има риск в краткосрочен план да се срине значително заедно с акциите).

Да се гледат водещите индекси и да се правят изводи за целия пазар на акции е погрешно. Например в S&P 500 преобладават няколко технологични компании, които поскъпват, което влачи индекса нагоре (източник на графиката).

Водещите технологични корпорации, имащи голям дял в S&P 500, може да се представят добре (да имат реално добри икономически резултати) въпреки, че като цяло икономиката е зле. Те имат предимства (икономии от мащаба, мрежови ефекти), които формират високите им печалби. Някои корпорации като Amazon са облагодетелствани от реакцията на хората към пандемията - все повече хора пазаруват онлайн и предпочитат водещия онлайн магазин за целта.

Има риск политиците да въведат вредни промени в данъчните закони, които допълнително да ударят икономиката.

Някои от моите плейлисти в YouTube:

The Economic Collapse

Investing

Economics

Има дублиращи се клипове (един и същ клип съм го добавял в повече от един плейлист).

Графиката е от тук.

Възможно е повишаването на цените на акциите да се случва и заради страха от много голяма инфлация.

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Данък върху финансовите транзакции

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още