Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Защо има прогресивен данък в толкова много държави?

Причината за прогресивността на данъците е политическа. Психологически експерименти са доказали, че хората, които подкрепят прогресивния данък, искат прагът за по-високата ставка да е повече от техния очакван доход. Тоест "другите" да плащат повече, защото "другите" са богатите.

Затова не е случайно това, че мнозинството от хора (в развитите държави, където има прогресивно данъчно облагане) не плаща по най-високата ставка. Защото те гласуват.

"Богатите" са малцинство, затова те биват облагани с по-голям данък - нямат достатъчно гласове на изборите за да наложат мнението си за данъчната система.

В държавите, където има прогресивен данък, обикновено има и начини богатите да заобиколят високите ставки чрез юридически лица и необлагаеми инвестиции на пазара на акции (например чрез пенсионни сметки).

Висока ставка биха плащали само ако решат да харчат повече (което изисква да бъдат обложени доходите, които смятат да харчат).

Това, че в повечето държави има прогресивно облагане (и особено в тези с висок стандарт на живот) не доказва, че това е нещо справедливо или полезно. Това доказва само, че демокрацията работи - мнозинството гласува по-ниски данъци за себе си.

Тези държави са успешни въпреки високата ставка за хората с повече доход, а не заради това.

Това, че в успешните държави има прогресивен данък може да служи за доказателство, че прогресивният данък не е чак толкова лош, че да съсипе една иначе успешна държава.

Но не е в никакъв случай доказателство, че прогресивният данък е справедлив. Това какво е справедливо или не е справедливо зависи от представите за морал и справедливост на съответния човек.

Не е и доказателство, че няма да съсипе една неуспешна държава (сравнявана с най-успешните), едно от малкото предимства на която е липсата на прогресивност в данъчното облагане.

Това, че толкова години в България има пропорционален данък (наричан неправилно „плосък“) може да значи, че демокрацията тук не е добре развита или мнозинството гласоподаватели разбират вредата от по-високите ставки за хората с повече доходи.

Когато мнозинството гласува малцинството да се ограбва с прогресивен данък - това не е справедливо. Демокрацията не е идеален механизъм за постигане на справедливост, в някои случаи демократично взетите решения не са справедливи (мнозинството гласува за нещо, което не е справедливо спрямо малцинството).

Забелязах нещо странно в тази статия (тук също):

Социалистите продължават да настояват плоският данък от 10% върху доходите на гражданите да се премахне, но предлагат мек вариант на прогресивно облагане. Идеята им е максималният осигурителен доход от догодина да стане 3900 лв., а с растяща ставка да се облагат само сумите над него - тоест от 3900 лв. на месец нагоре. До това ниво данъкът остава 10 на сто, а сред това стига до 25% върху сумата над осигурителния доход плюс данъка от 10% за сумата до прага. Според изчисленията на левицата това щяло да засегне малък процент от работещите, защото 75% от хората на трудов договор в момента получавали до 700 лв. Стъпката на прогресивния данък е 1300 лв. Така например за доходи от 3901 до 5200 лева ставката е 12,5%, а за тези от 5201 до 6500 лв. - 15%. Над 2000 лв. в страната получава едва 2% от населението, твърдят от БСП.

От този текст се разбира, че БСП предлагат данъчен таван - доходите над 6500 лева да не се облагат с данък. Смятам, че това е грешка на автора на статията, не мога да си представя БСП да предлагат подобно нещо.

В статията от Капитал потвърждават, че таван не се предлага:

Ето така изглеждат разчетите на социалистите (при месечна данъчна основа), представени от експерта им по публични политики Пламен Милев:

- 3900 лв. - 10%;

- от 3900 до 5200 лв. - данъкът от предходния ред плюс 12.5% за горницата над 3900 лв.;

- от 5200 до 6500 лв. – данъкът от предходния ред плюс 15% за горницата над 5200 лв.;

- от 6500 до 7800 лв. – данъкът от предходния ред плюс 17.5% за горницата над 6500 лв.;

- от 7800 до 9100 лв. – данъкът от предходния ред плюс 20% за горницата над 7800 лв.;

- от 9100 до 10 400 лв. – данъкът от предходния ред плюс 22.5% за горницата над 9100 лв.

- над 10 400 лв. – данъкът от предходния ред плюс 25% за горницата над 10 400 лв.

Обезпокоително е, че БСП искат също така данъкът върху дивидента да бъде приравнен с данъка върху доходите от труд. Това може да се тълкува по два начина - искат дивидентите да се облагат с данък дивидент по същата ставка като данъка върху доходите или искат освен това дивидентите да се облагат и осигуровки както трудът се облага с осигуровки.

Според статията в Капитал това са предложените ставки за данъка върху дивидента:

На годишна база с включени доходи от дивиденти и ликвидационни дялове (които се облагат сега с 5%) сметките на БСП са следните:

- до 46 800 лв. - 10%

- от 46 800 до 62 400 – данъкът от предходния ред плюс 12.5% за горницата над 46 800 лв.;

- от 62 400 до 78 000 – данъкът от предходния ред плюс 15% за горницата над 62 400 лв.;

- от 78 000 до 93 600 лв. – данъкът от предходния ред плюс 17.5% за горницата над 78 000 лв.;

- от 93 600 до 109 200 лв. – данъкът от предходния ред плюс 20% за горницата над 93 600 лв.;

- от 109 200 до 124 800 – данъкът от предходния ред плюс 22.5% за горницата над 109 200 лв.;

- над 124 800 лв. – данъкът от предходния ред плюс 25% за горницата над 124 800 лв.

Не уточняват дали това е годишния или месечния доход от дивиденти. Предполагам, че става въпрос за годишния, защото в този случай се получава съответствие с данъчните ставки за заплатите.

Вдигането на данъка върху дивидента и въвеждане на прогресивна скала за него е достатъчно лошо само по себе си. Ако го облагат и с осигуровки това би изгонило още повече хора от страната и би отказало много хора да се върнат в България.

Защо да плащаме високи данъци в скапана държава, ако можем да плащаме високи данъци в държава, където имаме по-голямо ROI върху данъците? За сега границите са отворени и не стрелят при опит да се преминават. За сега.

Рискът от повишаване на данъците е реален предвид икономическата криза, която ни очаква и мнозинството бедни хора, за които ще бъде важно да им обещаят, че ще им дадат пари, които ще бъдат взети от „богатите“. Дори и да не дойде на власт „най-демократичната партия“. Мнозинството от хората са икономически илитерати и не разбират, че гласувайки „да се вземат парите на богатите“ се застрелват в крака. В богатите държави вредата от прогресивния данък не е толкова голяма, колкото в бедни държави като нашата.

Позицията на ДСБ според тази публикация (архив) от сайта им е, че са против предложенията за повишаване на данъците и въвеждане на прогресивно данъчно облагане. Но имат една сгрешена дума - казват „пропорционалното подоходно облагане“ вместо „прогресивното подоходно облагане“ (пропорционален данък е синоним на плосък данък; данъкът с по-висока ставка за богатите се нарича прогресивен).

Предлагаме преразпределението на Брутния вътрешен продукт да е не повече от една трета от него, което ще ни нареди на второ място след Ирландия по този показател. Това ни отличава рязко от ГЕРБ, които имат идеи за покачване на данъчно-осигурителната тежест през 2018-2019 година с поне 2 милиарда лева (и които 10 години вдигат данъците, без да са сваляли никакви). И от “визията“ на БСП, която предлага да се удари най-производителната част от хората чрез връщането на пропорционалното подоходно облагане.


Коментари

  1. Грешни разсъждения, защото живееш в соц. държава и никога не си бил в капиталистическа такава (екскурзиите не се броят). Когато си богат правиш бизнес и наемаш умни хора да ти работят. Тези хора генерират стойност и в колектив това е доста по-висока стойност отколкото им плащаш. Нали не си мислиш че Безос е 5 000 000 пъти по-умен или работлив от теб че ги има тези 150 000 000 000 долара. Или, че има толкова пъти повече време от теб да ги заработи с дълъг работен ден. Така, че са му малко данъците даже. Дори Бъфет призна, че би трябвало да плаща повече данъци.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм съгласен, че е справедливо тези хора да се облагат с по-висока данъчна ставка само защото са по-умни и по-продуктивни и затова получават по-големи заплати.

      По-голямата ставка е наказание за хората, които са инвестирали повече в образованието си и са по-продуктивни.

      Възнаграждението на Безос е за това, че е поел риск и е успял да организира компаниите си така, че да са по-конкурентни. Неговото възнаграждение е справедливо, независимо от това, че е много по-голямо от това на средната класа.

      Никой не твърди, че размерът на доходите трябва да следва линейно интелигентността. Това е абсурдна теза, която никой не поддържа.

      Обясних в статията, която цитирах по-горе (За вредата от репресивните закони, насочени срещу „богатите“) как прогресивните данъци наказват предприемчивите хора, поемащи риск.

      Не гледайте какво богатите казват, а какво правят. Плащат на специалисти по данъчно планиране, които да намерят начини как да намалят данъците, които плащат.

      Обикновено тези, които подкрепят по-високите данъци за „богатите“ са хора, които не смятат, че има шанс да станат богати.

      Изтриване
    2. Няма такова нещо като "справедливо възнаграждение" на база време и интелигентност.

      Пазарът не се интересува колко си умен и колко дълго работиш. Пазарът награждава тези, които решават проблеми.

      Ако решиш проблеми на стойност милиарди - ще станеш милиардер. Независимо колко време си отделил за решаването им и колко си умен.

      Не е справедливо да се наказват с повече данъци хората, които са по-успешни в създаването и управляването на печеливши бизнеси.

      Изтриване
    3. "Грешни разсъждения, защото живееш в соц. държава и никога не си бил в капиталистическа такава (екскурзиите не се броят)."

      Това не е валиден аргумент, защото е ad hominem.

      "Когато си богат правиш бизнес и наемаш умни хора да ти работят. Тези хора генерират стойност и в колектив това е доста по-висока стойност отколкото им плащаш."

      По принцип така се прави. Но това не е аргумент в полза на прогресивното облагане. Нищо не пречи да се наемат умни и продуктивни хора когато облагането е пропорционално или регресивно.

      "Нали не си мислиш че Безос е 5 000 000 пъти по-умен или работлив от теб че ги има тези 150 000 000 000 долара. Или, че има толкова пъти повече време от теб да ги заработи с дълъг работен ден. "

      Така е. Но не е валиден аргумент в полза на прогресивното данъчно облагане. По-горе обясних как заплащането не става на база време и интелигентност. Да се наказват хората, които успешно продават решения на проблеми - какво може да се обърка?

      "Така, че са му малко данъците даже."

      Само ако приемем, че справедливото възнаграждение трябва да зависи от времето и интелигентността на получаващият го. Което е абсурдна теза. Нищо от написаното от теб не представлява валидни аргументи в полза на тезата, че "са му малко данъците".

      "Дори Бъфет призна, че би трябвало да плаща повече данъци."

      Не гледай какво говори, а какво прави (данъчно планиране).

      Изтриване

Публикуване на коментар

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Данък върху финансовите транзакции

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още