Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

По-ниска данъчна ставка и данъчен таван за богатите

Според мен трябва да има таван върху данъчната основа и по-ниска данъчна ставка при доход няколко пъти над средния.

(По-ниска данъчна ставка означава по-малък процент от дохода им да отива за данъци, но не означава хората с по-високи доходи да плащат по-малко данък спрямо хората с по-ниски доходи.)

Да се наказват "богатите" само защото има хора, които искат повече, отколкото могат да предложат на пазара, не е справедливо.

Идеята, че просто може да се вземат парите на богатите и да се раздадат на бедните (дали директно или под формата на липса на данъци или по-ниски ставки за хората със средни и ниски доходи)не ми харесва. Така се насърчава отказът от предприемчивост и посредствеността.

Стимулирането на потреблението чрез ограбване на богатите с данъци в полза на останалите ще повиши инфлацията и ще ограби хората, които спестяват в съответната валута.

Това за trickle down изобщо не го разглеждам като аргумент в полза на тезата си, защото не съм убеден, че работи както казват някои. Богатите ще ползват парите, спестени от данъци, за да инвестират, а не да потребяват (и тъй като много от тях наливат пари в индексните фондове това набалончва пазара на акции). Когато гласуват с парите си какви бизнеси да се изграждат те решават важна оптимизационна задача в икономиката. Хубаво е тази задача да се решава с частни пари, а не с държавни - т.е. капиталистите да губят парите си когато грешат (skin in the game). Важно е също така да има критична маса свръхбогати хора, които да могат да решават с парите си (някои производства са капиталово интензивни - невъзможни са без критична маса капитал и единно управление).

Разбира се, има и странични ефекти от богатството - възможността за кронизъм и regulatory capture, но това е цената, която трябва да платим за да имаме капитализъм. Това не значи, че не трябва да се опитваме да противодействаме на кронизма. Но да се твърди, че единствения вариант за противодействие е да ограбим богатите така, че да нямат възможност да плащат за закони, не е сериозно. Тогава за закони ще плащат само мафиотите (богатите по незаконен начин).

Има и друг недостатък на прогресивното облагане, за който не се говори: За вредата от репресивните закони, насочени срещу „богатите“

Пак искат да повишават данъците за 'богатите'

Защо има прогресивен данък в толкова много държави?

Данъците са плащания за вид услуга. За съжаление, този, който ни я предлага е монополист и не се старае особено да изразходва ефективно нашите данъци. Освен това, ако не си ги платиш, те заплашват с глоба, затвор и други наказания.

Колкото по-малко държава има в икономиката, толкова по-добре и данъците ще са по-ниски. Голяма част от държавния апарат е създаден само с цел да обслужва точно този държавен апарат. Какво пречи да има повече частни дейности, а държавата само да контролира изпълнението?

Нашата роля като данъкоплатци е да има граждански контрол и да изискваме информация какво се случва с НАШИТЕ пари. Този и онзи министър-председател се бие в гърдите, че е построил нещо, но той го е направил с нашите пари и то много неефективно, т.е. немалка част от парите са откраднати или са отишли в негови хора.

Ако аз възложа на фирма да ми направи тоалетна, цената ще е 20'000 лева максимум с добро качество и бързо изпълнение. Държавата дава 200'000 лева и тоалетната така и не работи. Това е само един пример.

Стойне Василев

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Пречиствател на въздуха с електростатичен филтър - имам съмнения, че този вид пречистватели изпускат твърде много озон

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Подаване на запитване до дирекция ОДОП (Обжалване и данъчно-осигурителна практика)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още