Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Добавяне на филтър за изходящия въздушен поток на маска

На този тип маски (Eurmask duo) излизащият въздух не се филтрира. Затова не са подходящи за носене при пандемии - маските не защитават околните от носещия маската.

Обаче ако се добави ръчно изработен филтър на изхода така модифицираната маска филтрира по-ефективно излизащия въздух в сравнение с обикновената „санитарна“ маска (на снимката в дясно), защото филтърът е монтиран плътно и въздухът не заобикаля филтъра през процепите между маската и лицето. 

С изолирбанд прикрепих допълнително и два слоя филтър от „санитарна“ маска (обикновените маски, продавани в аптеките) допълнително върху всеки от страничните филтри (и отгоре два слоя изсушена „влажна“ кърпичка - като предварителен филтър за предварителния филтър). По този начин част от мръсотията полепва по тези предварителни филтри и основният филтър се насища по-бавно. (Повишаването на въздушното съпротивление не е много голямо, диша се нормално. Но не съм пробвал да бягам с маска за да видя дали ще повлияе на дишането.)

Филтърът за изходящия поток е изработен от обикновена „санитарна“ маска.

След тази модификация маската е много по-безопасна за околните от обикновените маски. Дори и когато обикновените маски се носят правилно и металната лента е огъната с цел маската да прилепва плътно - пак значителна част от изходящия въздушен поток заобикаля маската. (Забелязах, че много от потребителите на такива маски не знаят как се поставят и не огъват металната лента. А някои си я слагат даже и без покриване на носа.)

Аз поставям на първо място функционалността, това че не е красиво зашит филтъра не е толкова важно.

Друго предимство на този тип маска в сравнение с обикновените "санитарни" маски е, че се ползват различни филтри за входящия и за изходящия въздушен поток. А това е важно за поддържане на филтъра сух и чист (при издишане се отделят бактерии и вируси, които полепват по филтъра и ако се ползва същия филтър за вдишване така отгледаните бактерии може да се вдишат обратно - затова е важно да се ползват различни филтри, а ако се ползва един и същ филтър за двете посоки маската трябва да се сменя често).

Важно е отворът да се изреже по-малък (при първия опит го направих твърде голям и не се прищипваше плътно).


 


При следващата смяна на изходящия филтър го направих по-голям.

Нова версия - от 2023 година:


Зашил съм ластиците от едната страна за да не се отделят, от другата страна съм ги вързал с лента за да не се преместват:


За начертаването на отвора ползвах като шаблон тази нелеплива лента:


Сложих ластици за уплътняване на изходящия филтър:


Който може да си го позволи е желателно да носи по-добра маска

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Данък върху финансовите транзакции

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още