Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Намаляване на температурата на водата в тръбите на централното парно с цел намаляване на загубите - как може да стане?

Загубите на топлина са толкова по-големи, колкото е по-голяма разликата в температурите. И зависимостта е нелинейна - ако се увеличи два пъти температурната разлика ще се увеличи 16 пъти загубата на енергия.

(Погрешка написах 4 пъти, всъщност 16 пъти е разликата, защото мощността на излъчване е пропорционална на четвъртата степен на температура, не на втората степен.)

Защо тогава не се ползва вода с по-ниска температура за прехвърляне на енергия при системите за отопление с централно топлоснабдяване (когато имаме една централа за цял квартал и дори за няколко съседни квартала)?

Проблемът е, че ще се наложи да се увеличи площта на радиаторите, защото при понижаване на температурата им мощността им става недостатъчна.

Обаче има практически съображения колко големи може да са радиаторите.

Тогава на помощ може да дойде вентилаторът. Климатиците ползват вентилатори, защото площта на радиатора им е малка.

Но можем да намалим температура на водата в тръбите от топлоцентралата към мазето на блока (абонатната станция) още. Това може да стане като ползваме климатик (термопомпа) за да получим вода с по-висока температура. Термопомпата ще взима топлинна енергия от не много топлата вода и ще я прехвърля към тръбите, водещи към радиаторите в сградата.

Алтернативно, можем да разположим изпарителя непосредствено до кондензатора. А водата (не много топла) ще идва до изпарителя и ще му отдава енергия, която кондензаторът ще отдава в помещението (кондензаторът затопля радиатора, който се охлажда допълнително с вентилатор). Това ще изглежда така: нормално вътрешно тяло на климатик, а до него една кутия, която се явява "външното тяло", но осъществяващо топлообмен с водата, а не с въздуха навън.

Въпрос на сметки е да се установи колко е оптималната температура - така, че да не се харчи много ток, но и температурата на водата да не е много висока (за да няма много загуби). Трябва да се има предвид и това, че ще се наложи скоростта на водата да се повиши за да се пренесе необходимото количество енергия. Което води до загуби (когато водата тече по-бързо се налага да се харчи повече електрическа енергия за задвижването ѝ).

Затова не е проста работа да се изчисли дали има смисъл цялата тази схема. А щом тази схема не се прилага - може би не е изгодна, затова? Или просто никой не е измислил как да я направи изгодна?

В следващото видео се говори за термопомпите по принцип, нищо не се казва за гореизложената идея.

Коментари

  1. Здравейте, радвам се че открих вашият блог, защото смятам че съдържа стойностно съдържание поднесено по подходящ и увлекателен начин. Та по въпроса с термопомпите, замисляли ли сте се, че ако през зимата външният топлообмник на термопомпата не се обдухва от студеният въздух навън, ами се намира във вътрешно помещение и се намира в съд с вода, която се затопля чрез соларен колектор ?!? Спореде мен по този начин темпретурната разлика ще се намали драстично и съответно работата на компресора ще бъде много по малко (съответно консумацията на енергия) за постигане на желаните условия. Бих искал да развием идеята и да видим какво ще стане ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, обаче е въпрос на икономика дали има смисъл - колко ще струва цялото това нещо.

      Който има голяма маза може да си монтира "външното" тяло на климатика в мазата. Ако мазата е достатъчно голяма би трябвало мазата да се затопля от земята и температурата там да е по-висока от температурата навън през студената част на отоплителния сезон.

      Но ако мазата е малка - може да се окаже, че топлинното съпротивление в посока към земята е твърде голямо и в мазата да стане по-студено, отколкото е навън.

      В жилищни блокове обаче е проблемен този метод, защото така ще се "краде" топлина от съседите.

      Живеещите в къщи могат да закопаят топлообменник в земята и да черпят топлина по този начин. В случай, че методът с мазата не е приложим.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още