Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Илюзията за умения (illusion of skill) - професионалните мениджъри на фондове се затрудняват да бият по доходност индексните фондове, освен по случайност

Професионалните мениджъри на фондове се затрудняват да бият по доходност индексните фондове като SXR8. Това явление се нарича illusion of skill.

Казват, че малките инвеститори можели да бият професионалните, защото са малки и не им е проблем ликвидността. Но не съм много убеден, че е така.

Ако има реални умения защо професионалният мениджър на фондове да не може да реализира големи от инвестиране в големи и утвърдени компании (освен ако ги изберат случайно)?

Има множество големи компании, които са постигнали в миналото доходност по-голяма от пазарната.

Причината инвеститорите да не правят свръхпечалби като избират да инвестират само в такива компании е, че нямат реални умения, които да им помогнат да ги изберат - избрали са ги случайно и случайно са реализирали големите печалби.

illusion of skill - The Skeptic's Dictionary

Ето пример на ETF, който инвестира в избрани акции от професионалисти сравнен с индексен фонд. Очевидно е, че индексният фонд се представя по-добре.


Източник на графиката: ytdreturn.com

Една от най-честите грешки на начинаещите инвеститори е инвестирането във взаимни фондове, които имат големи такси. Хайде да платя „само“ един или два процента годишна такса, какво може да се обърка?

Класическите грешки, които инвестиращите правят

Искам да инвестирам, какво трябва да знам?

Има ли смисъл да се правят често сделки (да се търгува с акции в стил day trading и swing trading)?

Най-добре според мен е да не се правят често сделки. Защото в дългосрочен план вероятно така няма да успеете да биете по доходност дългосрочното инвестиране в добре диверсифициран портфейл от акции.

А дългосрочното инвестиране в добре диверсифициран портфейл от акции е силно съмнително дали ще бие по доходност индексни фондове като SXR8 (поради illusion of skill).

При инвестиране дългосрочно освен, че ще си спестите време и нерви, ще си спестите и разправии с данъчната червена лента. Защото в закона няма ясно разграничение кога дейността по сделки с финансови активи представлява  „обикновено управление на портфейлна инвестиция, както това би направило частно лице“ и кога е търговска дейност по занятие.

Когато правите малко сделки отпада нуждата да водите счетоводство (защото от данъчна гледна точка сте търговец, въпреки че нямате регистрация като ЕТ) и да плащате осигуровки и разходи за счетоводител, който да ви води счетоводството и да прави отчети.

Поради липса на ясни и обективни критерии всеки съд може да твърди каквото си иска - един съд може да е съгласен с НАП, че сте търговец, а друг - да твърди, че няма значение колко сделки сте правили и не сте търговец.

Кога се плаща данък 15% вместо 10% за доходи от продажба на акции

Как да си намаля данъците, дължими в България, ако инвестирам във финансови активи?

Прочетете тези две статии за да добиете представа за логиката на данъчното облагане на доходите от финансови активи:

Инвестиране на пазара на акции без данъци дължими в България - ето как може да стане това

Каква е логиката на облагането на дивидентите при инвестирането чрез ETFs

От гореизложеното следва, че в някои случаи е изгодно да се инвестира през акумулиращ ирландски ETF (напр. SXR8), а в друг случай да ползвате ИП като TastyWorks за да купите ETF, установен в САЩ (като SPY или друг, който инвестира в акции от САЩ). Зависи каква част от печалбата ви ще се формира от дивиденти и каква част ще бъде капиталова печалба (поскъпване на акциите, в които инвестира съответния ETF). А това е трудно да се предвиди.

Това, че ETF-ът е domiciled в Ирландия не ви ограничава в това на кой пазар инвестирате - напр. може да инвестирате в диверсифициран портфейл, съдържащ акции от различни държави, посредством ETF, който има "MSCI World UCITS" в наименованието, може да инвестирате в S&P 500 със SXR8.

След като вече дължите подаване на данъчна декларация е късно да четете как работи данъчното облагане - може вече да сте направили сделки така, че да дължите повече данъци (или да не е ясно точно как се декларират получените доходи и притежаваните активи). Научете как да си спестите проблеми и да не надплащате данъци:

За данъчната червена лента и нещата, които е желателно да знаете предварително за това как работи данъчното облагане

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Пречиствател на въздуха с електростатичен филтър - имам съмнения, че този вид пречистватели изпускат твърде много озон

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Подаване на запитване до дирекция ОДОП (Обжалване и данъчно-осигурителна практика)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още