Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Информационната война и кой има изгода от нея

Информационната война манипулира информацията, на която се доверяват гражданите и военните на държавата или организацията, срещу която се води информационната война.

Целта е цивилните и военните да взимат решения, които са против техния интерес, но в интерес на тези, които водят информационната война.

Дезинформацията и пропагандата срещу ваксините е елемент от тази информационна война.

България е от държавите, които са най-губещи от информационната война - делът на ваксинираните срещу COVID-19 е най-малък сред европейските държави.
Източник: статия в Euronews, графиката.

И Русия доста изостава с ваксинациите, въпреки че тази държава е обвинявана за пропагандата срещу ваксините. Рускоезичният Интернет също е пълен с дезинформация относно ваксините, която цели да откаже рускоговорящите да се ваксинират.

Кой е врагът, който разпространява дезинформацията?

И аз искам да знам. Но никой не ни казва. При информационната война няма знаменосец, който да развява знамето на държавата, в полза на която се бие.

Има и войни с фалшив флаг - развява се знаме на друга държава, не на тази, която реално води войната.

Не само държави, но и частни фирми и частни групировки (групи от собственици на частни фирми) може да имат интерес да подсилват дезинформацията срещу ваксините.

Хипотезата ми е, че не е една държава нашият враг, има включени и недържавни организации. (Нарочно не ползвам термина НПО.)

Забелязахте ли как има много коментиращи, които „само питат“?

А „въпросите“ им не са съвсем въпроси. Те съдържат твърдения. Грешни твърдения.

Те не питат, защото искат да знаят. Те питат с цел да посеят съмнение у вас за това дали е изгодно да се ваксинирате, дали е изгодно да носите маска.

Нормалните хора, които не са тролове и нямат възможност 24/7 да отговарят на манипулативните „въпроси“, нямат ресурса, който имат платените тролове, на които работата им е да „задават въпроси“. За това явление си има термин - Brandolini's law.

Brandolini's law, also known as the bullshit asymmetry principle, is an internet adage that emphasizes the difficulty of debunking false, facetious, or otherwise misleading information: "The amount of energy needed to refute bullshit is an order of magnitude larger than to produce it."

За страничният наблюдател може да изглежда като че ли „задаващите въпроси“ са спечелили аргумента. Но всъщност просто са успели да напишат толкова глупости, че са изчерпали ресурса от време на нормалните хора и те няма как да им отговорят (все пак трябва да ходят на работа, да се занимават с домакинството и т.н.).

Кой има полза от това да убеди хората да не се ваксинират и да не носят маски? 

Когато хората в една държава са взели относително по-адекватни мерки срещу пандемията, а в друга държава такива мерки не са взети, първата държава получава конкурентно предимство пред втората.

Това отговаря донякъде на въпроса кой има изгода.

Но според мен има и недържавни играчи тук. Мерките срещу пандемията (маски, ваксини) ще спасят много хора, но от друга страна ще удължат периода когато има по-ниско търсене на услуги като пътувания с цел екскурзия и т.н. 

Имаше период през 2020 година когато по улиците се движеха съвсем малко автомобили. През това време потреблението на горива намаля. Някои хора нямат изгода това да продължава дълго. Искат по-бързо да измрат "сухите съчки" и да приключи пандемията, да се стигне до колективен имунитет. Това е тяхната теория на нещата, не казвам, че е правилна, вярна, добра, морална, етична. Но допускам, че може би има влиятелни хора, които си ги мислят тези неща. 

(Има вероятност горната теория да не е вярна, защото ако се остави вирусът да се предава от неваксиниран без маска на неваксиниран без маска, той може да продължи да мутира и така да не се стигне до колективен имунитет.)

Ако пандемията избива по-старите хора и по-болните, някои влиятелни хора може да си мислят, че това е решение на демографския проблем. Може би си мислят, че инвестициите им ще имат повече доходност, ако съотношението на млади към старци се подобри, младите наследят парите на старците и ги харчат.

Всякакви хора има, с всякакви странни теории. Мога само да предполагам какви странни теории имат тези, които финансират информационната война.

Може да има и други влиятелни хора, които си мислят съвсем различни теории за това какво ще се случи, ако се саботира ваксинирането и носенето на маски, бедно ми е въображението да си ги представя.

Не е нужно финансиращите информационната война наистина да имат изгода от нея. Достатъчно е те да си мислят, че имат изгода. Схващате ли разликата?

В тази информационна война се ползват мощни меметични оръжия, които вероятно ще излязат извън контрол и може да нанесат щети и на тези, които финансират проектирането и пускането им.

В информационната война се ползват и класически методи - разпространение на флаери с пропаганда.

Ето снимка на такъв (редактирана и публикувана с цел разобличаване на пропагандата от страницата „Наука и критично мислене“):

Коментари

 1. поздравления. Може да хвърлиш един поглед на тая 'култова' тема в линукс-бг:

  https://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=48733

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. 132 страници нямам намерение да чета, досещам се какво има там...

   Общо взето каквото и във Фейсбук.

   Изтриване

Публикуване на коментар

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Пречиствател на въздуха с електростатичен филтър - имам съмнения, че този вид пречистватели изпускат твърде много озон

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Подаване на запитване до дирекция ОДОП (Обжалване и данъчно-осигурителна практика)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още