Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Илюзията за умения (illusion of skill) - професионалните мениджъри на фондове се затрудняват да бият по доходност индексните фондове, освен по случайност

Професионалните мениджъри на фондове се затрудняват да бият по доходност индексните фондове като SXR8, VUAA. Това явление се нарича illusion of skill.

Казват, че малките инвеститори можели да бият професионалните, защото са малки и не им е проблем ликвидността. Но не съм много убеден, че е така.

Ако има реални умения защо професионалният мениджър на фондове да не може да реализира големи от инвестиране в големи и утвърдени компании (освен ако ги изберат случайно)?

Има множество големи компании, които са постигнали в миналото доходност по-голяма от пазарната.

Причината инвеститорите да не правят свръхпечалби като избират да инвестират само в такива компании е, че нямат реални умения, които да им помогнат да ги изберат - избрали са ги случайно и случайно са реализирали големите печалби.

illusion of skill - The Skeptic's Dictionary

Ето пример на ETF, който инвестира в избрани акции от професионалисти сравнен с индексен фонд. Очевидно е, че индексният фонд се представя по-добре.


Източник на графиката: ytdreturn.com

Една от най-честите грешки на начинаещите инвеститори е инвестирането във взаимни фондове, които имат големи такси. Хайде да платя „само“ един или два процента годишна такса, какво може да се обърка? (Само за жители на САЩ се намират взаимни фондове с ниски такси, жителите на България ги стрижат яко.)

Класическите грешки, които инвестиращите правят

Искам да инвестирам, какво трябва да знам?

Има ли смисъл да се правят често сделки (да се търгува с акции в стил day trading и swing trading)?

Най-добре според мен е да не се правят често сделки. Защото в дългосрочен план вероятно така няма да успеете да биете по доходност дългосрочното инвестиране в добре диверсифициран портфейл от акции.

А дългосрочното инвестиране в добре диверсифициран портфейл от акции е силно съмнително дали ще бие по доходност индексни фондове като SXR8 и VUAA (поради illusion of skill).

При инвестиране дългосрочно освен, че ще си спестите време и нерви, ще си спестите и разправии с данъчната червена лента. Защото в закона няма ясно разграничение кога дейността по сделки с финансови активи представлява  „обикновено управление на портфейлна инвестиция, както това би направило частно лице“ и кога е търговска дейност по занятие.

Когато правите малко сделки отпада нуждата да водите счетоводство и да плащате осигуровки и разходи за счетоводител, който да ви води счетоводството и да прави отчети (защото ако правите много сделки от данъчна гледна точка сте търговец, въпреки че нямате регистрация като ЕТ).

Поради липса на ясни и обективни критерии всеки съд може да твърди каквото си иска - един съд може да е съгласен с НАП, че сте търговец, а друг - да твърди, че няма значение колко сделки сте правили и не сте търговец.

Кога се плаща данък 15% вместо 10% за доходи от продажба на акции

Как да си намаля данъците, дължими в България, ако инвестирам във финансови активи?

Прочетете тези две статии за да добиете представа за логиката на данъчното облагане на доходите от финансови активи:

Инвестиране на пазара на акции без данъци дължими в България - ето как може да стане това

Каква е логиката на облагането на дивидентите при инвестирането чрез ETFs

От гореизложеното следва, че в някои случаи е изгодно да се инвестира през акумулиращ ирландски ETF (напр. SXR8, VUAA), а в друг случай да ползвате ИП като TastyWorks за да купите ETF, установен в САЩ (като SPY или друг, който инвестира в акции от САЩ). Зависи каква част от печалбата ви ще се формира от дивиденти и каква част ще бъде капиталова печалба (поскъпване на акциите, в които инвестира съответния ETF). А това е трудно да се предвиди.

Това, че ETF-ът е domiciled в Ирландия не ви ограничава в това на кой пазар инвестирате - напр. може да инвестирате в диверсифициран портфейл, съдържащ акции от различни държави, посредством ETF, който има "MSCI World UCITS" в наименованието, може да инвестирате в S&P 500 със SXR8, VUAA.

След като вече дължите подаване на данъчна декларация е късно да четете как работи данъчното облагане - може вече да сте направили сделки така, че да дължите повече данъци (или да не е ясно точно как се декларират получените доходи и притежаваните активи). Научете как да си спестите проблеми и да не надплащате данъци:

За данъчната червена лента и нещата, които е желателно да знаете предварително за това как работи данъчното облагане

Не е съвет за инвестиции в акции и индексни фондове

Индексните фондове са удобен начин да се инвестира в акции ако инвестиращият вече е решил, че ще инвестира в акции на публично търгувани компании.

А има и други начини да се инвестира извън пазара на акции.

Има ETPs за инвестиране в сребро и злато например.

Статията не е съвет за инвестиция в акции или ценни метали. В статиите само разглеждам как да се инвестира в акции без да се надплаща за управление и такси/комисионни.

Разгледайте историческата доходност от злато и сребро, в тази статия дадох графики. От тях се вижда, че има големи периоди когато от злато и сребро се губи (ако се инвестира  в злато и сребро вместо в индексен фонд). Само в някои периоди е обратното и е трудно да се улучат. Сега може и да започва такъв период или да започне след месеци, след година, но няма как да знаем  със сигурност предварително какво и кога ще се случи.

Искам да инвестирам малка сума в акции/ETFs, къде? Живея в България. (накратко: малките сделки през инвестиционен посредник „без комисионни“, по-големите - през Interactive Brokers.)

Това не значи, че ви казвам да инвестирате в нещо друго, не ви казвам в какво да инвестирате изобщо, вие сами решавате.

Ето какво може да се обърка ако вместо да инвестирате в някой индексен фонд купите малък брой акции, които са ви препоръчани от някой финансов ютубър:

Инвестиция ли е купуването на недвижим имот?

Някои разглеждат купуването на жилищен недвижим имот за собствена употреба като инвестиция, но много често пазарните условия са такива, че е по-добре да се инвестира в нещо друго и да се живее под наем (с печалбата от инвестицията ще се плащат разходите за наема или с други приходи ще се плаща разхода за наема, а инвестицията да не се продава и така ще се отлага реализирането на печалбата от нея - например ако е VUAA инвестицията печалба се реализира само при продажба на дялове).

Не е нужно инвестицията да плаща дивиденти за да получавате редовен доход от нея

Например ако купите дялове от индексен фонд, който не изплаща дивиденти (акумулиращ фонд), може да реализирате редовен доход от нея като продавате дялове. Аналогично е положението с инвестирането в акции на компании, които не изплащат дивиденти, защото политиката им е да реинвестират печалбата и да държат резерви вместо да изплащат дивиденти.

Предимството от това компаниите да не изплащат дивиденти е, че така има възможност да се плащат по-малко данъци. Включително и собственика на акциите може да спести от данъци върху печалбата си (капиталовата печалба) - ако например живее в България и прави сделки с акциите на европейска борса няма данък върху капиталовата печалба, а тъй като няма дивиденти няма и данък върху дивидентите (компании като Alphabet може да се купят и на Xetra в евро).

Подробно за това има видео:

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Данък върху финансовите транзакции

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още