Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Щом сме бедни - не заслужаваме ли по-ниски цени?

Наивно е по детски да се счита, че търговецът е длъжен да ти продава по-евтино само защото имаш по-ниски доходи.

Работата на компаниите е да носят печалба на акционерите си. Кой би инвестирал в компания, която продава продуктите си на загуба когато те се купуват от клиенти, които са по-бедни?

Тъй като част от разходите за храните са заплатите, при равни други условия храните е възможно да са малко по-евтини когато са произведени от производител, който има по-малко разходи за заплати при производството им. Но това се случва само ако пазарните условия позволяват, защото цените зависят от търсенето и предлагането.

Пример за това как това не е така е високата цена на лука във Филипините, където лукът е станал по-скъп от месото заради лошата реколта в страната.

При определени пазарни условия, ако производителят изнася част от произведеното, защото в други държави тези храни са с по-високи пазарни цени, той има възможност да продава част от храните на локалния пазар на цени, които се определят като от продажната цена за клиенти от далечна държава се извадят разликите в транспортните разходи (ако разходите се формират само от транспорта, в някои случаи има и други - разходи за митническа бюрокрация и мита например). При други пазарни условия обаче това може и да не се случи (това го виждаме с цената на лука във Филипините).

Не може храните в България да са много по-евтини или много по-скъпи в дългосрочен план, защото ще се появят търговци, които да купуват от там, където е евтино за да продават там, където е скъпо. Производителите също ще коригират обема на производството си за да отговорят на пазарните условия. В резултат от този ценови арбитраж цените се доближават (цените там, където са били високи намаляват, а там, където са били ниски се увеличават).

Затова няма как в България цените да са много по-евтини (или много по-скъпи) от средното за Европа - защото търговците ще започнат да ги изкупуват от България и да ги подават в Европа (или обратното)  - като по този начин намаляват твърде високите цени и увеличават твърде ниските.

Към момента най-новата статистика в сайта на Евростат е за 2021 година, затова давам тези данни. Според статистиката храните в България са по-евтини от средното за Европа.

Млякото, сиренето и яйцата са обединени в отделна категория и техните цени средно са по-високи в България. Не виждам данни поотделно за тези храни (само за млякото, само за сиренето и само за яйцата), а само обобщени.

Категориите "хляб и зърнени храни", "месо" и "риба" са по-евтини в България.

Маслото, сиренето и кашкавалът не са незаменими храни. Хората, които имат по-ниски доходи може да заменят кравето масло, сиренето и кашкавала с месо, докато цените на тези продукти са по-високи от цената на месото.

Няма как да не забележа, че руските служби по хибридна война се възползват от инфлацията за да разпространяват пропаганда по пропагандната линия "гнил запад". Те си измислят несъществуващи проблеми или преувеличават съществуващите. Излизането на UK от Европейския съюз беше подпомогнато от руските служби по хибридна война, които разпространяваха пропаганда и дезинформация с цел да манипулират хората да гласуват за Brexit. В блога писах повече за информационната война и кой има изгода от нея.

Може да разгледате и данните в Numbeo (архив, 2), които се предполага, че са актуални. Не знам доколко са достоверни.


Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още