Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Може би си струва да си купите време вместо вещи

Не забравяйте, че когато купувате нещо плащате със свободното си време.

Защото времето е пари и обратно. Времето ни е ограничено също както и парите.

Вместо да си купувате вещи може да си купите свободно време. Казват му неплатена отпуска. Или да бъдеш „безработен“.

В допълнение към времето, на много хора им се налага да доплатят покупките и със здравето си, било то психическо или физическо.

Радослав Безпризванний написа в своя публикация във Фейсбук (линк към цялата):

Но колкото по-голям е екранът, колкото по-добра разделителна способност и контраст има той, с толкова по-голяма част от времето си трябва да се разделим, за да го превърнем в част от ежедневието си. Това е вярно дори тогава, когато доставката е безплатна.

В периода на гаранция, този екран ще свърши безупречно ролята си - ще разсея мислите ни от непосилната тежест на битието, ще ни забавлява, интригува и разсмива. Тъжното обаче е, че този смарт Full-HD душевен мехлем идва със скрит абонамент, който плащаме всяка вечер. Цената е до болка позната - време, което няма как да си върнеш.

И за да завърша позитивно - има лесно решение на тази привидно патова ситуация, но то изисква воля. Трябва да ограничим желанията си, докато се вслушваме в истинските си нужди. Да се откъснем от програмираните си навици за разсейване от страданията, и вместо това да се свържем истински с хората около нас. Така няма да се нуждаем да търсим щастието отвън, то ще е в нас.

Помислете дали наистина имате нужда от вещите, които планирате да купите. Не е ли по-изгодно вместо тях да си купите няколко дена свободно време, което да прекарате по приятен или полезен начин? Може би е добра идея да практикувате откъсване от Матрицата от време на време - например да излезете на разходка, като се стараете да не мислите за нещата от Матрицата (просто да съсредоточите вниманието си върху непосредствените възприятия, а не да мислите за работата, грижите, политиката - това е вид медитация, която може да ви е полезна).

Не е нужно когато ви дойде наум идея да си купите нещо да реагирате на тази мисъл, може вместо това да помислите - наистина ли имам нужда от това, не може ли да го заменя с нещо друго или просто със спестените пари от покупката му да си купя малко свободно време? Може ли да реша проблема, който смятам да реша с тази покупка, по друг начин, например с метода Via negativa - като премахна нуждата от решаване на този проблем?

Захраних ChatGPT с части от тази статия и статията за изключване от Матрицата. Ето как го разбра:

Този текст изразява идеи за размисъл относно употребата на свободното време и връзката между смисъла в живота и концентрацията върху различни аспекти на съществуването.

Авторът препоръчва задълбочено размисляне преди да се правят покупки и предлага идеята, че по-изгодно може да бъде да се инвестира в свободно време, вместо в материални вещи. В текста се споменава и концепцията за "откъсване от Матрицата", където се предлага да се избегне мисленето за грижи, работа и политика чрез концентриране върху непосредствените възприятия.

Има и откровение за трудностите при постигането на истинска концентрация, тъй като ума често се измъчва с мисли и асоциации, които идват от виртуалния свят или "Матрицата". Подчертава се и важността на "блуждаещия ум", което позволява на мозъка да генерира идеи и решения във фонов режим.

Авторът също така обръща внимание на негативните страни на информационното претоварване и открива ползите от време, прекарано в природата и без прекомерно използване на технологии. Последната част на текста разглежда процеса на размисъл и търсене на смисъл в случайни неща, които идват на ум, като се подчертава, че не всичко, което си мислим, е задължително важно или трябва да бъде обект на внимание.

Друга статия от блога, където разглеждам подобни проблеми, е "Как легално да плащаме по-малко данъци, осигуровки и „данък бюрокрация“". Там разглеждам концепцията за сенчест труд (shadow work) - да не се бърка с нелегалния труд (при който не се плащат дължими данъци и осигуровки). При сенчестият труд държавата не изисква плащане на данъци и осигуровки и с това отпада и цената на червената лента (прекомерната бюрокрация), свързана с облагането на труда. Пример за сенчест труд е когато сами си приготвяте храната вместо да отидете на ресторант. Все още няма закони, които изискват от вас да плащате данъци и осигуровки за този труд (в случай, че приготвената храна не е с търговска цел).

В някои случаи извършването на сенчест труд може да има икономически смисъл и да ви спести пари (напр. защото в цената на храната в ресторанта са включени данъци и осигуровките върху труда на работещите, а също и част от заплатата на счетоводителите и правните консултанти на ресторанта, които се борят с червената лента), в други обаче е обратното (напр. защото като си спестите половин час в приготвяне на храна ще изразходите това време за да спечелите повече, отколкото струва храната в ресторанта).

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още