Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Какви удобства да предвидим когато ще ремонтираме основно апартамент или когато новият апартаментът още не е завършен

В тази статия ще пиша за идеите, които имам, за това какво да се има предвид преди да се направи основен ремонт и преди да се завърши нов апартамент. Връщайте се, ще добавям разни неща с времето.

Огромно табло с много свободно място

Не взимайте най-евтиното и малко табло, което може да побере строго необходимите автоматични предпазители.

Нека има много място за допълнителни неща като дефектнотокови защити, защити от импулсни пренапрежения (SPD), защита от понижен и повишено напрежение (тя действа по-бавно от SPD, напр. 0,1 секунди или повече и се програмира на какви прагове да се включва/изключва и с какви закъснения), управляеми през WiFi релета и други неща (за които ще се сетите чак когато вече сте завършили и замазали около таблото и няма да има достатъчно място за тях).

Предвидете място не само за една защита от повишено/понижено напрежение. За някои токови кръгове има смисъл защитата да е настроена на други прагове, така че това ще наложи монтирането на не една, а няколко защити. Например ще искате да настроите защита с по-сигурни настройки за пералнята и хладилника, но осветлението е толерантно на по-голямо понижение на напрежението (то ще бъде с крушки, които работят нормално при напрежения от 100 волта до над 240 волта). Ако крушките изгорят не е голям проблем (колкото изгарянето на пералнята и хладилника).

Телевизорът и компютърът (ако е с качествено захранване) работят без проблем при напрежения между 100 и 240-250 волта.

Една защита от понижено/повишено напрежение заема мястото на два единични предпазителя.

Може да добавите отделни SPD към предпазителите на контактите, които захранват UPS-и. Идеята е, че в този случай при претоварване на SPD-то ще изключи предпазителя, което няма да е проблем, защото има UPS на този токов кръг.

По принцип SPD-тата се препоръчва да имат отделен предпазител с цел товарът да продължи да има напрежение след като предпазителят на SPD-то се задейства. Но в случая с токовите кръгове, където има UPS, може да се ползва предпазителя на токовия кръг в качеството на предпазител за SPD-то.

Ако сте отваряли автоматичен предпазител сте забелязали как токът преминава през намотка от дебел меден проводник. Индуктивното съпротивление и активното съпротивление ще ограничи тока при импулсно пренапрежение, като по този начин допълнително се повишава ефективността на SPD-то (ще се получава пад на напрежение върху предпазителя, което ще ограничава импулсното пренапрежение).

В противен случай, ако SPD-то си има свой собствен предпазител, този предпазител намалява ефективността на SPD-то, защото общото съпротивление предпазител и SPD (свързани са последователно - затова се събират) ще бъде по-високо, отколкото съпротивлението на SPD-то.

Самото SPD си има вътре защита от претоварване, поставянето на автоматичен предпазител (с подходящ номинален ток не по-голям от максималния, препоръчан от производителя на SPD-то) е допълнителна защита. Вътрешната защита на SPD-то представлява лост с пружина, който е запоен с припой с относително ниска температура на топене. При прегряване на варистора, намиращ се вътре в SPD-то, този припой се разтопява, което води до прекъсване на веригата (варисторът се изключва).

SPD-тата на практика могат да се ремонтират, правил съм го това. Разглобява се лесно и се запоява разкъсаната връзка с поялник. Опитът ми показва, че след това SPD-то работи дълго време преди пак да прегрее.

Ако има "бавна" (задействаща се за 0,1 секунди или повече) защита от повишено напрежение (която защитава SPD-тата) SPD-тата няма да се повреждат толкова често. Но все пак мисля, че е по-добра идея основното SPD (това към главния предпазител, подбрано да има по-малко вътрешно съпротивление при протичане на ток в резултат на импулсни пренапрежения) да не се защитава от "бавна" защита от пренапрежение, защото е логично да се направи обратното - "бързата" защита (защитата от импулсни пренапрежения - SPD) да защитава "бавната". Защото "бавната" защита работи с електроника (микрокомпютър), която трябва да се защити от импулсни пренапрежения.

Тоест схемата е: първо главен предпазител, след това защитена с предпазител защита от импулсни пренапрежения (SPD). След това може да сложите "бавната" защита от пренапрежение (за да не минава през нея огромния ток, който ще минава през първия главен предпазител и SPD-то). Такива защити обикновено са комбинирани и с токова защита (изключва при претоварване - може да се настрои така, че да изключва примерно на 60 ампера при главен предпазител от 63А и по този начин изключването да бъде самовъзстановяващо се).

Вместо една "бавна" защита след главния предпазител и главното SPD е по-добре да има по една "бавна" защита след предпазителя и SPD-то на всеки токов кръг, който се нуждае от такава защита.

Токовият кръг на осветлението може да се раздели на две така, че половината от крушките да са на токовия кръг без "бавна" защита и без SPD, а другия токов кръг да е с "бавна" защита и със SPD. Идеята е, че при напрежение извън нормите единия токов кръг ще работи и крушките ще светят (ако не се повредят), а на другия токов кръг няма да има напрежение когато мрежовото напрежение е извън нормата, обаче крушките няма да изгорят и ще светнат при възстановяването на напрежението в нормата и изтичане на зададеното време (пауза).

⚠ Когато имате защита от повишено/понижено напрежение с вградена защита от повишен ток (претоварване) имайте предвид, че когато си мислите, че е изключил предпазителя, всъщност може да е изключила тази защита и тя да включи товара автоматично след някакъв зададен период от време. Това значи, че трябва преди да решите да бърникате в  електрическата инсталация да отворите таблото и да се убедите, че предпазителят е свален (в изключено състояние). Защото може да си помислите, че изключването на електронната защита е изключен предпазител, което да се окаже грешно и електронната защита да включи автоматично захранването, докато бърникате по инсталацията.

Предвидете място за предпазител с вложка (стопяема жичка)

В обикновено табло няма да има място за предпазител с вложка (стопяема жичка). Може да пропуснете това ако не сте от най-големите перфекционисти и ентусиасти. Защото може да се наложи да инсталирате от онези големите метални табла с капак вместо стандартните големи апартаментни табла с DIN шина.

[Вкъщи за витловия предпазител съм приспособил кутия от стар съветски контактор, в която съм монтирал DIN шина за SPD-то и допълнителни автоматични предпазители (това е като допълнение към старото табло с антични автоматични предпазители от онези черните). Кутията съм я монтирал върху керамични "крачета", които да я държат от разстояние спрямо дървената ламперия (за всеки случай).]

Тъй като през главния предпазител (първия главен предпазител), след който е SPD-то с малко вътрешно съпротивление при импулсни пренапрежения, ще протича огромен ток когато наблизо падне мълния, може вместо автоматичен предпазител (или последователно на автоматичния предпазител) да сложите такъв със стопяема жичка (наречена вложка). Знам, че не е модерно и че по новите традиции вече се ползват само автоматични предпазители. Но автоматичните предпазители имат един недостатък - при голямо импулсно пренапрежение и наличие на SPD след тях ще протече огромен ток, който може да доведе до разтапяне на контактите и "залепването" им или до загарянето им и последващо изключване на предпазителя при неголямо натоварване (защото прегрява поради високото съпротивление на нагорелите контакти).

Смяната на автоматичен предпазител не е така бърза и лесна, колкото смяната на вложка на витлов предпазител (стопяем предпазител).

Стопяемият предпазител изключва надеждно дори при огромните токове, които протичат при импулсни пренапрежения и наличие на SPD.

За всеки случай може да сложите един автоматичен и един стопяем предпазител последователно. Автоматичният, ако сработи, ще изключи преди вложката на витловия предпазител да се разтопи.

Така или иначе в етажното табло има автоматичен предпазител след електромера, но вие нямате достъп до него да го сменяте и не решавате какъв да бъде (какъвто са сложили - такъв). Но може да избирате вашия предпазител във вашето апартаментно табло. Там може да подберете качествен автоматичен предпазител и допълнително да сложите и витлов (със стопяема жичка).

Предпазителят със стопяема жичка има кварцов пясък, който спомага за гасене на дъгата. Автоматичният предпазител има общо взето въздух (и дъгогасителна камера). Мисля, че кварцовият пяск гаси дъгата по-добре от дъгогасителната камера.

Имал съм случай едновременно да изгори предпазителят със стопяема вложка заедно с изключването на автоматичния предпазител (10A - част от допълнителна защита, която защитава компютърната ми техника). Това беше станало когато имах газоразрядник паралелно на варистори с цел защита от импулсни пренапрежения. Имаше пренапрежение, което задейства газоразрядника и той буквално изгоря (стана черен) преди изгарянето на вложката и изключването на автоматичния предпазител. Тъй като често газоразрядникът се задействаше спрях да го слагам (сменям след като изгори) и съм само на варисторна защита.

При хипотезата за огромен ток през SPD-то (при импулсни пренапрежения) дъгата в автоматичния предпазител може да се случи едновременно с дъгата в предпазителя със стопяема вложка. Така мощността/енергията ще се разпредели върху двата предпазителя, което дава по-голям шанс автоматичният предпазител да се размине с по-малко щети след бруталния ток, индуциран от мълнията. Така може да се размине само със смяна на вложката, която е евтина и се сменя бързо и лесно.

Дори и дъгата в автоматичния предпазител да изпревари дъгата в стопяемия предпазител пак има полза от стопяемия предпазител, защото той ще ограничава тока през предпазителя и SPD-то (при загряването си вложката увеличава съпротивлението си). Това значи, че падът на напрежението върху SPD-то ще е по-малък (следва от закона на Ом: U=R.I), което значи по-добре защитени устройства (SPD-то съществува за да бъде напрежението ограничено). Също така значи, че автоматичният предпазител ще бъде подложен на по-малък ток и ще претърпи по-малко щети от този ток (може би няма да има нужда да се сменя след първия импулс от мълния). Това е особено важно във връзка с трудността за смяна на автоматичния предпазител от етажното табло (за него ключ би трябвало да имат само от електроразпределителното дружество). Като се предпазва този предпазител от повреда се намалява риска да останете без ток, докато не дойдат упълномощените лица да отворят таблото и да сменят предпазителя.

В случай, че токът е толкова брутално голям, че "залепи" контактите на автоматичния предпазител, стопяемият предпазител ще прекъсне напрежението към SPD-то и така предотврати разтопяването му или взривяването му при евентуална продължаваща активност на мълниите.

(Дали има риск от запалването на "залепналия" автоматичния предпазител е интересен  въпрос, ако "заварката" е станала добре съпротивлението няма да е голямо и следователно няма да има прегряване. Но не съм сигурен това "залепване" ("заварката") дали има достатъчно ниско съпротивление за да не причини прегряване.)

Така при последователно свързване автоматичният и стопяемият предпазител се допълват и защитават един друг.

Ако сложите стопяем предпазител - запасете се с вложки и не си играйте да слагате жички, особено отвън, ако не знаете как се изчисляват. Жичката се слага вътре, при кварцовия пясък, а не от външната страна!

Повече осветителни тела и допълнителен проводник, който не се прекъсва от ключа

Ще искате да комбинирате управляеми с дистанционно осветители с управлявани от класически прекъсвачи. При невъзможност за ползване на дистанционното (батерията му е свършила, електромагнитни аномалии от типа на събитието Карингтън, повреда в приемника, повреда в предавателя, хакерски атаки) ще можете да управлявате поне част от осветителните тела с надеждния стар класически ключ за осветление.

Осветителните тела с дистанционно се захранват от проводника, който не се прекъсва с ключа за осветление.

Много по-добре се понася от човешкото око светлината от няколко слаби източника вместо от един силен. Особено ако сте легнали на дивана с лице нагоре.

Няколко крушки с малка мощност издържат по-дълго, защото прегряват по-малко. Допълнително е препоръчително да вземете осветителни тела, предвидени за голяма мощност (да се ползват като едно мощно осветително тяло за цялата стая) и да ги модифицирате така, че светодиодите да работят на по-малка мощност.

Обикновено става да се модифицират с промяна на токозадаващия резистор. Но не винаги го има този късмет, някои интегрални схеми са с фиксиран ток на стабилизация (нямат външен токозадаващ резистор). В такъв случай купуването на нов регулатор на ток има смисъл. Алтернативно, може да се добавят няколко еднакви светодиода паралелно така, че токът да се разпределя по равно (но това решение има недостатък - при изгаряне на една от групите светодиоди токът през другите нараства, освен това никога не са напълно еднакви отделните групи светодиоди, поради което някои се натоварват повече от други).

Светодиодите имат по-голям светлинен добив (лумени на ват) когато се захранват със значително по-малък ток от номиналния им. И при този режим издържат по-дълго, защото не се загряват много.

Освен ограничаването на тока през светодиодите бих предвидил и монтиране на по-добър охлаждащ радиатор, който да удължи допълнително живота на светодиодите.

Предвидете повече датчици за движение в коридора и връзка с контактор в таблото

При по-големи коридори (рядкост в новото строителство) е желателно да има повече датчици за движение, защото само един е недостатъчен да обхване ефективно движенията във всички краища на коридорите.

Предвидете проводниците от датчиците за движение да отиват в апартаментното табло, където да има монтиран контактор. Проблемът е, че релетата на датчиците за движение са калпави и при по-мощна светодиодна крушка (такава с по-голям електролитен кондензатор) има голям пусков ток, който поврежда релетата и те "залепват". Или сменете релетата на датчиците, или добавете контактор в таблото, който да включва осветлението в коридора.

Филтри за вода

Предвидете място в банята за филтрите и разделяне на водния поток така, че водата за тоалетната да не минава през филтри или да минава само през един по-груб филтър.

Това допълнително трябва да се проучи, но мисля че може да има полза и водата за тоалетната да минава през някакъв филтър.

Отделно в кухнята да има и място, предвидено за филтри, които филтрират водата за пиене.




Последно редактирано на:

25 януари 2025 година, 01:33, 02:05

28 януари 2025 година, 22:01 - филтрите за вода



Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още