Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Искат да принудят търговците със закон да ползват услугите на една частна фирма

Относно търговията със зърно у нас, от ССБ коментираха, че по всяка вероятност част от нея е „в сивия сектор“. И заради либералното законодателство в тази област не е ясно плаща ли се ДДС върху пшеницата, която се изнася за чужбина през пристанищата. Затова от ССБ посочиха, че един от вариантите тази практика „да се пресече“, е законодателно да се регламентира големите продажби на зърно, например над 1000 т, задължително да се осъществяват през борсата.

Източник: Големите международни фондове може да се насочат към инвестиции в зърно и злато, Investor.bg

Напомням, че ССБ е частна фирма (Софийска стокова борса АД).

Подобна мярка няма да има ефект, защото тези, които до сега нарушават законите пак ще продължат да ги нарушават. Те така или иначе работят без коректно счетоводство, допълнителното задължение изобщо няма да го спазват.

По същата причина е безсмислена принудата да е ползват банкови преводи за плащане на заплатите. Който до сега е получавал заплата на ръка (в размер по-голям от отчетения) ще продължи да го прави. Просто разликата ще я получава на ръка, а заплатата по документи ще я получава с банков превод. Разликата е само в това, че банката ще събира такси за транзакциите (банков превод, теглене от банкомат на друга банка).

Въвеждането на подобни закони води до обратен ефект. Защото тези, които спазват законите, след като бъдат натоварени с допълнителни задължения (по-скъпо и сложно счетоводство, задължение да извършват плащания само по банков път, задължение да плащат на определена частна фирма комисионна за сделките си и т.н.) може да вземат решение да прекратят бизнеса си, да преместят бизнеса си в друга държава или да минат в сивия сектор.

Подобни закони са подигравка със законността.

Същата глупост е Закона за ограничаване на плащанията в брой. Няма никакъв проблем да се прехвърлят едни пари по банка като в същото време се прехвърлят едни други пари с куфарчета. Тези, които спазват законите ще правят плащания по банка (и банките ще събират комисионна). Тези, които не спазват законите или ще ползват банка (ако се налага тази транзакция да бъде отчетена официално) или няма да ползват банка (ако не желаят тази транзакция да се отчита официално). Нарушаващите закона така или иначе ще го нарушават, като ползването на банка или не за тях няма да има голямо значение. Този закон е точно толкова неудобен за нарушаващите закона, колкото и за спазващите закона. В някои случаи законът може да е по-неудобен за спазващите закона. Защото неспазващите имат обикновено по-големи доходи от дейността си и не е проблем да плащат банкови такси за внасяне на пари, теглене на пари и банкови преводи. А за спазващите закона сумата за банкови такси плюс цената на неудобството да се ходи до банката да се внасят/теглят банкноти, може да се окаже значителна.

В сайта на ИПИ има статия по въпроса: Незаконното плащане в брой.

Коментари

  1. Най-забавното е, че при износ на зърно извън ЕС данъкът върху добавената стойност е точно 0 (нула) процента.

    В ЗДДС четем:



    Чл. 28. Облагаема доставка с нулева ставка е:

    1. доставката на стоки, които се изпращат или превозват от място на територията на страната до трета страна или територия от или за сметка на доставчика;

    2. доставката на стоки, които се изпращат или превозват от място на територията на страната до трета страна или територия от или за сметка на получателя, ако получателят е лице, което не е установено на територията на страната; тази разпоредба не се прилага, когато стоките са предназначени за зареждане, оборудване и снабдяване на плавателни съдове и въздухоплавателни средства, които се използват за спортни и развлекателни цели или за лични нужди.



    Не ми е ясно само дали според този член от закона износът в страна от ЕС също се смята за облагаема доставка с нулева ставка (дали друга страна от ЕС се счита за "трета страна" или целия ЕС се разглежда като една страна; не ми се чете целия закон за да разбера това).

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още