Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Защо вашият личен лекар няма да ви даде направление

Може би при следващото си посещение при личния лекар ще бъдете изненадани с едно такова съобщение залепено около входната врата:

По-долу съм преписал съобщението и съм подчертал последното изречение:

Уважаеми пациенти,

от 1 януари 2013 г, НЗОК едностранно промени методиката и драстично намали направленията за консултации със специалист и за изследвания с над 20 процента, поради това сме принудени на намалим, а след изчерпване на лимитите - и да прекратим издаването на направления, до получаването на нови - освен за спешни и неотложни пациенти по преценка на лекуващия лекар.

Причината за проблема не е в лекарите, а в здравната каса, затова Лекарският съюз е поискал отпадане на тези рестрикции. Обръщаме се към вас като хора, плащащи здравни вноски, да ни подкрепите и поискате от касата адекватно финансиране на вашето здраве.

Защо някой друг трябва да се опитва да защитава правата на пациентите (да получават това, за което са платили) и да се обръща към тях (да ги моли) да го подкрепят? По-скоро трябва да е обратното - пациентите трябва да изискват да получат това, за което плащат и евентуално да се обърнат към някого за да ги подкрепи.

Получава се така, че всички плащат някакви здравни вноски (според доходите си), а само най-бързите, които са успели да се наредят на опашката на първо число от месеца, получават това, за което са си платили. А ако ви се наложи посредата на месеца (когато няма направления) да ви пратят на специалист? Ще се чака докато случаят стане спешен ли (и съответно лечението ще стане по-скъпо, ако пациентът изобщо доживее до провеждане на лечението)?

НЗОК – каца без дъно

Коментари

Популярни статии

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Търся си приятелка

Как демокрацията да работи по-малко зле

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още