Лекарите протестират вместо пациентите срещу монопола на НЗОК

Българският лекарски съюз обябява протестен митинг „ЗА ЗДРАВЕТО И ОЦЕЛЯВАНЕТО НА НАЦИЯТА!”.

Протестът ще се проведе на 28-ми февруари 2013 година от 16 часа пред НЗОК (София) и РЗОК - за останалите градове.

Ако там има само лекари - това ще бъде много показателно за състоянието на "демокрацията" в България. По принцип гражданите трябва да са недоволно и да протестират. Лекарите ще продължат да си гледат работата със или без държавните монополи - пацитентите няма как да се лекуват сами. Проблемът е на пацитентите (и е проблем на лекарите дотолкова, доколкото и те са пациенти).

Защо вашият личен лекар няма да ви даде направление.

ПОКАНА – ПРИЗИВ

Към лекарите, членове на Софийската лекарска колегия
Вторник, 26 Февруари 2013 12:47

Уважаеми колеги,

Призоваваме ви да участвате в протеста пред сградата на НЗОК.

Призоваваме ви, смело да изкажете гласно своята оценка за поредния експеримент на НЗОК, който лишава лекарите от правото им да лекуват и пациентите от конституционното им право да бъдат лекувани. Няма време да се дава шанс на опити, със съмнителен ефект в необозримото бъдеще.

Протестът ще се състои на 28 февруари т.г., в 16.00 часа, пред сградата на НЗОК, на ул. „Кричим“ 1, в кв. Лозенец. Столична лекарска колегия на БЛС

Друг е въпроса дали мястото е избрано подходящо. Защото в крайна смекта НЗОК само спазва закона. Причината за проблемите е в законите - гражданите не са упражнили контрол над това какво гласуват народните представители. Тоест в условията на демокрация вината се носи от тези, които (не) са гласували - гражданите (колективна безотговорност).

Касата лимитира живи, здравноосигурени граждани, което е противоконституционно. Всички болници ще се включат в протеста, което, обаче не е добре, политически вече, за нашата страна. И без това знаем протестите против монополистите, сега трябва да спре и болничната помощ да работи.д-р Димитър Димитров

Коментари

  1. Монополът на НЗОК е полезен и необходим. Няма по-добър начин да се организира солидарно здравеопазване (здравите плащат за болните). Друг е въпросът, че НЗОК може да работи по-ефективно и точно в тази посока трябва да е натиска - повече ефективност, а не демонополизация.

    А лекарите са ясни - те просто искат повече пари и затова монопола на НЗОК им пречи. Но за всички данъкоплатци това е по-изгодния начин. Частните здравноосигурителни схеми са много по-скъпи, а ефективността им е под въпрос. Най-добър (анти)пример е здравното осигуряване в САЩ - хем много скъпо хем с много сериозни недостатъци.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни статии

Търся си приятелка

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

Съществуват ли наистина мемите? Истински „неща“ ли са или измишльотина на шарлатани (подобно на чакрите, аурите и рептилите, дегизирани с човешка кожа)? Лоши ли са психическите вируси?

Коментарите към статията "Търся си приятелка" станаха много

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Идея: свързани тагове/категории (в система за управление на съдържанието)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още