Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Шок и ужас: данъчни с униформа ще ни спират на пътя - катаджиите вече ще имат конкуренция!

Данъчни с униформа спират на пътя

При съмнение за измама задържат стоката и блокират сметки и имущество на получателя.

Данъчни с униформа ще спират камиони и коли за проверка на пътя. Униформата ще има знаци, които ясно се виждат и през нощта, като тя ще се утвърждава от изпълнителния директор на Националната агенция за приходи. Това гласят подготвените от Министерството на финансите промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Движещите се автомобили ще се спират от данъчните на специални фискални контролни пунктове на територията на цялата страна. Местата на тези пунктове също ще се утвърждават от шефа на НАП. При преминаване през пунктовете задължително ще се спират всички камиони над 3 тона, а по-малките превозни средства - при съмнение, че превозват рискови за хазната стоки. Такива стоки са например захар, плодове и зеленчуци, месо, строителни материали, зърно, но пълен списък на стоките ще бъде определен от НАП. При спиране на камиона, ако в него има някоя от рисковите стоки, превозното средство ще се запечатва с надпис "Висок фискален риск", ще се слага пломба с GPS и ще се посочва дали стоката е за доставка в страната, за износ, или влиза в България. Стоката ще може да се разтовари само в присъствие на данъчен в предварително определен ден и час или да напусне страната през определен граничен пункт.

При проверката на пътя, ако има съмнение за данъчна измама, ще може да се поиска незабавно обезпечение върху имущество (сметки и имоти) на получателя на стоката. Наред с това ще се налага запор на превозното средство заедно с цялата стока в него. Камионът ще бъде пуснат, след като се даде обезпечение в пари, банкова гаранция или държавни ценни книжа в размер на данъчните задължения, които ще възникнат при продажба на стоката, но не по-малко от 30% от пазарната й цена. При контрола над рисковите стоки ще се следят не само влизащите в страната камиони, но и излизащите. Така ще се сложи край при укриването на ДДС при внос на зарзават от Гърция. Но ще се прекрати и източването на ДДС с фиктивен износ.

вестник Стандарт

С това правителството изпраща ясен сигнал към гражданите - страхувайте се да правите бизнес в България.

Как този закон може да съсипе бизнеса на всеки, който се занимава със стоки от списъка (който все още не е ясно какво точно ще съдържа, но със сигурност ще обхваща повечето от превозваните стоки):

  • Доставката на стоките ще бъде забавяна. Начинът е като проверката на стоката се прави дълго време, а може даже превозното средство да бъде запечатано (с пломба и GPS) и стоката ще може да се разтовари само в присъствие на данъчен в предварително определен ден и час (като този ден и час може да се определи така, че да бъде максимално неудобен). Забавянето на доставката може да доведе до нарушаване на договора на доставчика с клиента, при което ще се дължат неустойки и някои магазини може да останат празни. Възможно е също така забавянето да доведе до разваляне на стоката.

  • Рекет. Този закон ще създаде условия за корупция и рекет. Ако не платиш на когото трябва колкото е поискал - задържане на стоката чрез запечатване и/или продължителна проверка. Проверяващият ще има право да спре вашето превозно средство (ако е под 3 тона) при съмнение, че се превозват рискови за хазната стоки. Тоест ако се плати достатъчно такова съмнение може и да няма.

    Също така ако има съмнение за данъчна измама (което е доста вероятно да се случи, ако съответния служител не получи подкуп или рекет) може да бъде поискано незабавно обезпечение върху имущество (сметки и имоти) на получателя на стоката и да се наложи запор на превозното средство заедно с цялата стока в него. Жертвата на рекета вероятно ще предпочете да си плати рекета без да протестира вместо да дава обезпечение в пари, банкова гаранция или държавни ценни книжа в размер на данъчните задължения, които ще възникнат при продажба на стоката, но не по-малко от 30% от пазарната й цена.

  • Повишаване разходите за транспорт. Стоката ще може да напусне странта (ако е за износ) само през определен граничен пункт. Този граничен пункт може да се намира на по-голямо разстояние, при което разходите за транспорт (както и времето) може да превишат планираните. Това може да доведе както до плащане на неустойки, така и до разваляне на стоката.
  • Повече страх. Много собственици на малък и среден бизнес може да кажат "Майната ви" и просто да избягат в друга държава.
  • Стресът ще влоши здравословното състояние на гражданите. Купищата безумни закони като този причиняват стрес у най-важните граждани – тези, които изкарват парите си с честен труд. С този закон, мафията реже клона на който седи. Когато гражданите започнат да внасят по-малко данъци (заради това, че печелят по-малко в резултат от безумното законодателство) ще има и по-малко за крадене.

Как това ще спре контрабандата?

Това по никакъв начин няма да спре контрабандата. Обърнете внимание, че ще спират автомобили не на граничния пункт, а вътре в страната. Ако искат да спират или да ограничават контрабандата - ще се съсредоточат върху границите и митническия контрол.

Проблемът с контрабандата може да се реши много лесно - да се премахнат митата. Няма мита - няма контрабанда. Доказано е, че данъкът върху вноса е еквивалентен на данък върху износа. Причината за това е свързана с валутите на държавите (който се интересува да прочете това: Exports and Imports Are Flip Sides of Same Coin).

Повече за корупцията можете да прочетете в публикацията на Григор Гачев Рушветната машина.

Ако случайно все още не сте разбрали:

Коментари

  1. Ако прекарвам с колата 3 чувала с картофи и 2 щайги с чушки и домати от село, какво ще правим?

    Аз нито документ ще имам, нито нищо.

    Как да им докажа, че утре няма да ги продавам?

    Може ли някой да ми разясни дали в този случай съм абсолютен престъпник?

    ОтговорИзтриване
  2. Тези тъпанари май съвсем сериозно са решили да съсипят българския народ...

    Той народа и без техните данъци отива на измиране, а те се чудят как по-скоро да го вкарат в гроба. То бива бива простотия, ама тяхното към тъпизъм отива...

    ОтговорИзтриване
  3. Много „държавни служители“ започнаха да ни спират къде ли не и да ни изнудват за пари.

    ОтговорИзтриване
  4. Съвременното робство! Държавата ще рекетира под всякаква форма - официално с глоби и неофициално с подкупи изтерзания български народ.

    ОтговорИзтриване
  5. Предлагам да уволнят шофьорите на камионите и на тяхно място да сложат данъчни! Също така и касиерите в магазините да бъдат държавни служители (на когото работодателят плаща заплата - минимум 2000 лева). Във всяка аптека редом до фармацевта - да има данъчен, който да следи дали фармацевта чука касов бон.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Направо да командироват по един данъчен до всеки касов апарат и да се въведе "такса касов апарат" 2000 лева на месец, с която държавата да гарантира финансирането за заплати на тези данъчни.

      Изтриване
  6. Подкрепям с малко анализ:

    http://www.gatchev.info/blog/?p=212

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Данък върху финансовите транзакции

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още