Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Пак абсурден и антипазарен закон - "закона за офшорките"

Същият закон е известен и като "Закон за икономическите и финансови взаимоотношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим и техните действителни собственици".

Текстът на закона е достъпен от тук (към момента е достъпен само в раздела със законопроектите, защото сайтът на парламента се обновява бавно).

Според Дир.бг новият закон забранява:

6. участие в процедура за получаване на лиценз за извършване на дейност като платежна институция по Закона за платежните услуги и платежните системи или участие в такава институция, която притежава лиценз по същия закон, независимо от процента на участие или броя на акциите или дяловете;

Същият текст липсва в проектозакона, който е публикуван на сайта на парламента.

От Законa за платежните услуги и платежните системи:

Чл. 3. (1) Доставчици на платежни услуги по смисъла на този закон са:

1. банки по смисъла на Закона за кредитните институции;

Има няколко банки, акциите на които се търгуват на БФБ. Поради начина, по който функционира търговията с акции няма никакъв проблем който пожалае да си купи акции. Просто си прави сметка при инвестиционен посредник и купува. Напълно е възможно в момента множество „дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим“ да са си купили акции, търгувани на БФБ. Това значи ли, че от 1 януари 2014 (когато законът влиза в сила) собствениците на тези офшорки стават абсолютни престъпници и се налага да продадат акциите преди тази дата или спешно да си наемат адвокати, които да преодолеят съответните бюрократични пречки, които са описани в чл. 4 от закона?

Чл. 4 Ограниченията по ал.3 не се прилагат, когато:

1. управителите, директорите или упълномощените удостоверят с официален документ, заверен и легализиран по съответния ред, че акциите на дружеството, регистрирано в юрисдикция с преференциален данъчен режим, се търгуват на регулиран пазар в Република България или друга държава-членка на Европейския съюз;

2. дружеството, регистрирано в юрисдикция с преференциален данъчен режим, притежаващо лиценз за фонд за дялови инвестиции, инвестиционен фонд или друга подобна структура е част от икономическа група, чието дружество-майка е местно лице за данъчни цели на държава с която България има влязла в сила СИДДО или влязло в сила Споразумение за обмен на информация;

3. дружеството, регистрирано в юрисдикция с преференциален данъчен режим, е част от икономическа група, чието дружество-майка или дъщерно дружество е българско местно лице и неговите действителни собственици – физически лица са известни.

Како значи третата точка? Какво значи „са известни“? На кого са известни? В момента ЗДДФЛ изисква от физическите лица да декларират акциите и дяловете, които притежават в чуждестранни фирми (фирми регистрирани в чужбина - не само „офшорките“, но и всички останали). Когато едно юридическо лице е собственик на нещо, то е длъжно да го опише в счетоводството си. Тоест няма как по принцип собствениците да не бъдат известни на НАП.

Ако „дружеството, регистрирано в юрисдикция с преференциален данъчен режим“ не е част от „икономическа група“? Ако няма нито „дружество майка“, нито „дъщерно дружество“? Значи изключенията - само за групировките („икономически групи“)? Ако не е част от групировка - няма изключения. Тоест ако офшорната фирма има собственик, който е физическо лице (което е декларирало, че е собственик в данъчната си декларация) и фирмата няма дъщерно дружество, то тази фирма не може да си купува акции на определени компании, които се търгуват на БФБ (например акции на банки).

А ако действителните собственици на офшорките не са български граждани? На кого точно трябва да декларират, че са „действителни собственици“ (beneficial owners)? Те не са длъжни да подават данъчни декларации в България.

Пак написаха излишен закон, резултатът от който е само обогатяване на адвокатите. Сега един куп собственици на офшорни фирми и управители на фирми, които се търгуват на фондовата борса ще започнат да плащат едни пари на адвокати, които да четат този абсурден закон и да ги консултират какво трябва да направят за да го спазят. Тоест много хора, вместо да се занимават с нещо продуктивно, сега ще започнат да четат този закон и да го тълкуват. И ако офшорката им не е част от „икономическа група“ - да започнат да се „групират“ - както изисква закона.

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още