Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Етатистите се сетиха пак за климатиците – искат да ги скриват в ниши

Етатистите имат проблем с физиката. И с икономиката. А също и с философията. Скарани са също така и с логичното мислене.

Климатиците по фасадите на сградите, които са ново строителство, ще бъдат поставени в специални ниши (според най-новите предложения за промени в наредба на Министерството на регионалното развитие).

Масово ползваните климатици са проектирани да осъществяват топлообмен с въздуха. При това положение, скриването им в ниши ще затрудни този топлообмен. Което значи по-големи разходи за електроенергия. Разполагането на климатиците на покрива на сградата също е неефективно, защото изисква прокарването на тръби, чрез които двата модула на климатика (вътрешен и външен) осъществяват топлообмен.

Тоест дилемата е следната - дали да изберем икономически ефективния вариант (климатика да е закачен на външната стена) или по-естетичния (според кого?) вариант климатикът да е в специална ниша (за построяването на която ще се изискват ресурси - т.е. ще се намалява реалната ползваема площ на жилището при едни и същи разходи за строеж) или да е на покрива (изисква изграждане на термична връзка с голяма дължина – особено за високите сгради).

Съгласни ли са хората да дават няколко хиляди лева повече, за да може климатикът да бъде „скрит“, или ще предпочетат да икономисат тези няколко хиляди (това са няколко заплати за бедните!) и да имат „грозен“ климатик на фасадата?

Не е ли демократично всеки сам да решава? Защо трябва да се пише закон, който на практика лишава несъгласните да избират (няма как да си купят апартамент, който е построен по-икономично)?

Друго решение (обаче изисква голяма първоначална инвестиция и да се реализира при строеж на сградата) е климатиците да осъществяват топлообмен не с въздуха, а със земята. За целта трябва да може да се закопае топлообменник, който да се ползва от всички климатици на сградата. Тогава няма проблем климатиците да са в напълно затворени ниши. Недостатъкът на това решение е, че се изисква по-голяма първоначална инвестиция.

Може също така да се комбинира топлообмен климатик-въздух с климатик-земя (климатикът да преценява кое кога е изгодно и да превключва от единия на другия режим).

Къде мога да видя снимка на „климатик в ниша“? Защото се съмнявам, че поставянето на климатици в ниши ще промени естетичността на сградите – нишите трябва да са отворени (т.е. климатикът пак ще се вижда) за да може да се осъществява ефективен топлообмен. Другото решение е да се сложи допълнително вентилационна система, която ще шуми и ще консумира допълнително електроенергия – т.е. ще бъде неефективна икономически.

Един от коментиращите по темата спомена, че е виждал ниши, които са „нещо като асансьорни шахти без таван“. Това значи, че топлообменът ще се осъществява през отвора в горния край на нишата. И когато духа вятър, от горе ще влизат листа и ще се събират на дъното. Познайте какво става когато падането на листа се съчетае с дъжд. И ако не се чисти редовно (представяте ли си как на общото събрание всички ще дадат пари за почистване?)... Развъдник на комари.

Ако трябва да обобщя с няколко думи тезата си (за тези, които не са я разбрали): писането на глупави закони води до намаляване на ефективността (по-големи сметки за ток), увеличаване на шума и ще оскъпи строежа на жилища. Етатистите уж се борят за енергийна ефективност, а предлагат неефективни енергийно решения.

Или още по-кратко: етатистите правят гражданите по-бедни. Етатизмът е опасна идеология, която води до обедняване.

Коментари

  1. Това с нишите е ИДИОТЩИНА! Едно, че топлообменникът няма да е ефективен, второ, че сграда се строи поне за 50-100г, докато климатик не се слага за повече от 10. Да не говорим, че технологиите при климатиците се променят и от там се променя конструкцията.

    ОтговорИзтриване
  2. В Турция има практика да слагат климатиците в нещо като асансьорни шахти без таван, вътре в сградата.
    Хотелите имат евтини стаи с прозорци към тези шахти - само си представете шума :)

    ОтговорИзтриване
  3. Умници! Все едно да си заврете хладилника в гардероба, че да не се вижда. Да видим след колко време ще си смените я компресора, я целия хладилник.

    ОтговорИзтриване
  4. В Китай забелязах, че всички климатици по фасадите на жилищните блокове са подредени както прозорците и си имат нещо като малка метална тераска, колкото да побере външното тяло, с изградена мини водосточна система. Изглеждат прилежно и не грозят хубавата сграда. Тук обаче е „кой къде му скимне“.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е ефективно решение. Обаче изисква принудително всички да ползват климатик. Или да сложат имитация на климатик - за да не загрозяват гледката (всички етажи да изглеждат еднакво).

      Друг е въпросът кое е по-грозно - дали подредения блок (всеки етаж да бъде еднакъв) или българския вариант - всяка тераса с различен цвят и различно остъкление (или липса на такова).

      Изтриване

Публикуване на коментар

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Данък върху финансовите транзакции

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още