Проблемът ЯВЕРТЪ* или мемите анахронизми

Клавиатурната подредба QWERTY е оптимизирана не с цел бързо (и удобно!) писане, а с цел бавно писане.

Поради несъвършенството на пишещите машини, при прекалено бързо писане те са се повреждали, затова е измислена такава подредба на клавишите, при която да се намали скоростта на писане. Тоест, клавиатурната подредба е оптимизирана с цел писането да отнема повече време, а не по-малко (да бъде по-бавно, а не по-бързо).

След появата на компютрите тази подредба на клавиатурата продължава да се ползва масово, въпреки че вече ги е нямало техническите проблеми при бързо писане.

Вероятно има още много такива меми-анахронизми, които продължават да се възпроизвеждат, просто защото хората не се замислят (не си включват система 2).

Такива меми аз наричам меми анахронизми. Въпреки, че този термин е ползван за първи път със съвсем друго значение (Anachronistic Memes).

(Ако случайно не знаете – има „стандартна фонетична подредба“ (ЧШЕРТЪ) и „традиционна фонетична подредба“ (ЯВЕРТЪ). Разликата е, че традиционната е де факто стандарт, а стандартната (която всъщност не е официално стандартна) почти никой не я ползва. Въпреки това я има в Windows Vista и Линукс дистрибуциите, като при Линукс дистрибуциите потребителите имат избор между двете фонетични и БДС, а за Windows не ми е известно дали поддържа истинската „традиционна“ фонетична без инсталиране на допълнителен софтуер.)

*На клавишите QWERTY при фонетичната клавиатурна подредба („традиционната“) съответстват ЯВЕРТЪ.

Друг мем анахронизъм (който за щастие не възпроизвеждам) е бирата. Някога чистата вода е била трудно достъпна и пиенето на бира е било добра алтернатива (бирата съдържа също и някои витамини).

Днес обаче пиенето на бира няма смисъл - витамини имаме в евтината и здравословна храна, чистата вода не ни е проблем (има филтри за вода, ако не ни мързи може да мъкнем и бутилки от магазина). Затова алкохолната интоксикация е прекалено висока цена - по-изгодно е да си купим храна от магазина (със съответните витамини) и чиста вода от магазина, отколкото да се тровим с бира.

Алкохолът нарушава способността за абстрактно мислене, забавя реакциите (освен другите проблеми - списъкът е дълъг). А днес хората работят с мозъка си, а не толкова с мускулите си. Този, който не може да мисли, се счита за непълноценен.

Не просто несъвършен, а дефектен (разни мисли за естествения подбор, мемите и моята теория за интелигентността).

Предопределеност от поетия курс

За съществуването на подобни меми-анахронизми има и друго обяснение (освен човешката глупост).

Насим Талеб, авторът на „Надхитрени от случайността“, пише на стр. 232-233 (българското издание) за проблема QWERTY.

Важните идеи, написани там, се наричат „мрежов ефект“ (network externalities, lock-in, network effect) и „ефект на предопределеност на изхода от поетия курс“ (path dependent outcome, path dependence).

Оригиналният текст може да се намери с тази ключова фраза: "Researchers frequently use the example of QWERTY to describe ".

Коментари

 1. Традиционната фонетика я има поне от Windows 7 насам без инсталиране на нищо допълнително. За Wiindows Vista не съм сигурен, но това беше толкова отдавна, че е без значение.

  До преди няколко месеца ползвах традиционната фонетика, но реших на мина на новата. Наистина е по-удобна и при честа смяна между EN и БГ няма опастност да си напиша името грешно (което беше и причината да пробвам новата фонетика).

  За жалост при липсата на мотивация, навикът е по-силен. Така хората ще продължават да си ползват традиционната фонетика.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Казват, че когато решавали какъв да бъде стандарта БДС правили много експерименти и емпирично установили, че тази подредба е добра за бързо писане (а не за бавно като QWERTY). Така че ако целта е да се пише бързо би било разумно да се мине на БДС. Обаче не знам колко е разликата в скоростта на писане и дали си струва усилията по преминаване.

   Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни статии

Търся си приятелка

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

Съществуват ли наистина мемите? Истински „неща“ ли са или измишльотина на шарлатани (подобно на чакрите, аурите и рептилите, дегизирани с човешка кожа)? Лоши ли са психическите вируси?

Коментарите към статията "Търся си приятелка" станаха много

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Идея: свързани тагове/категории (в система за управление на съдържанието)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове