Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Проблемът ЯВЕРТЪ* или мемите анахронизми

Клавиатурната подредба QWERTY е оптимизирана не с цел бързо (и удобно!) писане, а с цел бавно писане.

Поради несъвършенството на пишещите машини, при прекалено бързо писане те са се повреждали, затова е измислена такава подредба на клавишите, при която да се намали скоростта на писане. Тоест, клавиатурната подредба е оптимизирана с цел писането да отнема повече време, а не по-малко (да бъде по-бавно, а не по-бързо).

След появата на компютрите тази подредба на клавиатурата продължава да се ползва масово, въпреки че вече ги е нямало техническите проблеми при бързо писане.

Вероятно има още много такива меми-анахронизми, които продължават да се възпроизвеждат, просто защото хората не се замислят (не си включват система 2).

Такива меми аз наричам меми анахронизми. Въпреки, че този термин е ползван за първи път със съвсем друго значение (Anachronistic Memes).

(Ако случайно не знаете – има „стандартна фонетична подредба“ (ЧШЕРТЪ) и „традиционна фонетична подредба“ (ЯВЕРТЪ). Разликата е, че традиционната е де факто стандарт, а стандартната (която всъщност не е официално стандартна) почти никой не я ползва. Въпреки това я има в Windows Vista и Линукс дистрибуциите, като при Линукс дистрибуциите потребителите имат избор между двете фонетични и БДС, а за Windows не ми е известно дали поддържа истинската „традиционна“ фонетична без инсталиране на допълнителен софтуер.)

*На клавишите QWERTY при фонетичната клавиатурна подредба („традиционната“) съответстват ЯВЕРТЪ.

Друг мем анахронизъм (който за щастие не възпроизвеждам) е бирата. Някога чистата вода е била трудно достъпна и пиенето на бира е било добра алтернатива (бирата съдържа също и някои витамини).

Днес обаче пиенето на бира няма смисъл - витамини имаме в евтината и здравословна храна, чистата вода не ни е проблем (има филтри за вода, ако не ни мързи може да мъкнем и бутилки от магазина). Затова алкохолната интоксикация е прекалено висока цена - по-изгодно е да си купим храна от магазина (със съответните витамини) и чиста вода от магазина, отколкото да се тровим с бира.

Алкохолът нарушава способността за абстрактно мислене, забавя реакциите (освен другите проблеми - списъкът е дълъг). А днес хората работят с мозъка си, а не толкова с мускулите си. Този, който не може да мисли, се счита за непълноценен.

Не просто несъвършен, а дефектен (разни мисли за естествения подбор, мемите и моята теория за интелигентността).

Предопределеност от поетия курс

За съществуването на подобни меми-анахронизми има и друго обяснение (освен човешката глупост).

Насим Талеб, авторът на „Надхитрени от случайността“, пише на стр. 232-233 (българското издание) за проблема QWERTY.

Важните идеи, написани там, се наричат „мрежов ефект“ (network externalities, lock-in, network effect) и „ефект на предопределеност на изхода от поетия курс“ (path dependent outcome, path dependence).

Оригиналният текст може да се намери с тази ключова фраза: "Researchers frequently use the example of QWERTY to describe ".

По темата може да се прочете и в книгата Increasing Returns and Path Dependence in the Economy (в Google Books може да се прочете цялата първа глава и още малко). Авторът твърди, че положителните обратни връзки в икономиката може да направят така, че дадена технология да стане популярна, въпреки че не е най-добрата (подобно твърдение може да се направи и за фирмите).

Дефинициите за болт и винт са друг пример за меми анахронизми.

Влачим си старите дефиниции за болт и винт, въпреки че те нямат смисъл в съвременния свят, където има практика да се правят резби на детайлите, които са същите като резбите на гайките и един и същ елемент може да бъде болт или винт в зависимост от това дали го завиваме директно на резба, направена в детайла, или на гайка.

Коментари

  1. Традиционната фонетика я има поне от Windows 7 насам без инсталиране на нищо допълнително. За Wiindows Vista не съм сигурен, но това беше толкова отдавна, че е без значение.

    До преди няколко месеца ползвах традиционната фонетика, но реших на мина на новата. Наистина е по-удобна и при честа смяна между EN и БГ няма опастност да си напиша името грешно (което беше и причината да пробвам новата фонетика).

    За жалост при липсата на мотивация, навикът е по-силен. Така хората ще продължават да си ползват традиционната фонетика.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Казват, че когато решавали какъв да бъде стандарта БДС правили много експерименти и емпирично установили, че тази подредба е добра за бързо писане (а не за бавно като QWERTY). Така че ако целта е да се пише бързо би било разумно да се мине на БДС. Обаче не знам колко е разликата в скоростта на писане и дали си струва усилията по преминаване.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Данък върху финансовите транзакции

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още