Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Как демокрацията да работи по-малко зле

Законите, които се приемат (от правителствата на държавите, от наддържавните организации като Европейския парламент) са в прекалено голямо количество за да може гражданите да ги анализират и да гласуват за политиците, които предлагат най-добрите закони.

Много често политиците предлагат "пазарски колички със закони", но без самите текстове на законите, а просто с кратко описание на законите. Много често те предлагат не закони, а какво искат да се случи и по-късно измислят законите. Например обещават да се борят с бедността, а после вместо да правят това правят нещо съвсем обратно по смисъл като твърдят, че правят точно това, което са обещали (което не е вярно) - например пишат закони за минимална работна заплата или вдигането ѝ (известно е, че подобни закони са насочени срещу бедните – за първи път подобни закони приеха в САЩ с цел да отнемат работните места на негрите, повечето от които работят на ниски заплати).

За проблема писах в статията Как се решава проблема със „силата на малцинствата“?, приемам че сте я прочели, защото няма да я преразказвам.

Едно възможно решение е да се ограничи количеството на законите – например 10 машинописни страници на година. Това също не е малко, но практиката показва, че се гласуват много повече закони. Също така е добре да се въведе правило - ако се пишат 10 страници закони да се махат 20 страници най-малко.

Това разбира се не гарантира, че няма да се пишат лоши закони (законодателен спам), но обемът им ще е по-малък и ще си личи.

В момента не си личи, че пишат глупости, просто защото глупостите са в огромно количество и никой не ги чете. Евентуално хората започват да недоволстват тихичко без да правят нещо реално когато се сблъскат директно с някой глупав закон.

В момента двете най-големи заплахи за ЕС са Европейската комисия и Европейския парламент.

Коментари

Популярни статии

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Пречиствател на въздуха с електростатичен филтър - имам съмнения, че този вид пречистватели изпускат твърде много озон

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Вредата и ползата от мемите свързани с храненето

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

Търся си приятелка

Как хората губят пари като избират познатите неща

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още