Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Повреда в микровълнова печка DAEWOO KOG-8A0R - изгоря предпазителят след късо съединение на микропревключвателите за вратичката

Преди два месеца и половина изгоря предпазителят. Реших, че просто му е дошло времето. Смених го и печката продължи да работи нормално. До вчера, когато пак изгоря.

Обаче не трябваше да игнорирам това. Обикновено когато изгори предпазител това е симптом за някаква повреда. Да, изгарянето на предпазител може да се дължи на случаен пик на захранващото напрежение например. Или наистина просто на предпазителя да му е дошло времето. Но този път имаше друга повреда, която го предизвика.

(Предишния ремонт от 2012 година беше заради една срамна грешка на производителя – бяха сложили обикновен проводник за нагревателя, а не силиконов.)

Проверих високоволтовия кондензатор с измервател на капацитет – наред е. Проверих го с омметър – съпротивлението бавно нараства и достига до безкрайност (значи не е пробит или пробивът, ако го има, се наблюдава само при по-високо напрежение).

Свързах накъсо предпазителя (който изгоря) и включих микровълновата през външен предпазител (последователно свързани автоматични предпазители 10A и стопяем 10A). При опит да стопля нещо изобщо не подава напрежение към магнетрона, двигателя (за въртене на чинията) и лампичката. Индикаторът отброява времето нормално, все едно печката работи.

При отваряне на вратичката автоматичните предпазители сработват (стопяемият предпазител не изгоря). Повторих теста – същото.

Оказа се, че единият от микропревключвателите е много зле, не успява да изключи когато другия превключва в режим "късо съединение".

🐒 МАКАК ТАКА 🙈 късо съединение, защо изобщо има такъв режим?

С цел защита от повреда на механизма за контрол (микровълновата следва да изключва автоматично при отваряне на вратичката) има три микропревключвателя, които следят състоянието на вратичката. Вратичката има три състояния: затворено, почти затворено и отворено.

Когато вратичката е затворена захранващият ток протича през затворените (нормално отворени) контакти на два от микропревключвателите. Третият микропревключвател затваря друга верига (свързан е с контролната платка, през него протича съвсем слаб ток, служи единствено като сензор за микроконтролера и като допълнителна защита в случай, че другите два не сработят така, че да изключат магнетрона при отваряне на вратичката). Тъй като третият микропревключвател не е натоварен е малко вероятно да се повреди в рамките на живота на микровълновата.

Когато вратичката се отваря тя най-напред преминава в състояние "почти затворено" (преди да премине в състояние "отворено"). При преминаване в това състояние (при липса на повреда) изключват първия микропревключвател и третия микропревключвател. Втория все още е в състояние "включено".

При преминаване в състояние "отворено" (а то може да се достигне само след състояние "почти затворено", при липса на повреда не може да се прескача от "затворено" директно на "отворено") вторият микропревключвател преминава в състояние "късо съединение". Но такова не настъпва, защото преди това първия превключвател му е спрял захранващото напрежение (нормално отворените контакти на първия и втория са свързани последователно).

Обаче, при повреда на механизма на вратичката, или повреда на първия микропревключвател (залепване на нормално отворения му контакт), е възможно вторият микропревключвател да се намира в състояние "късо съединение" (когато вратичката е в състояние "отворено"), докато нормално отворения контакт на първия микропревключвател е затворен (залепнал). В този случай протича ток на късо съединение – двата нормално отворени контакта се оказват затворени и свързани към фазата и нулата (през входния филтър и стопяемия предпазител, намиращ се на платката на входния филтър).

Повече информация може да намерите на английски с ключовата фраза interlock switch microwave.

Първия микропревключвател беше много зле, изобщо не правеше "щрак" когато превключва. Смених го.

Втория микропревключвател беше леко разтопен (по-точно нормално затворения контакт, който се отваря при отваряне на вратичката и се ползва само в режим "късо съединение"). Нормално отворения контакт беше леко окислен. Реших да не го сменям, вместо това само почистих с гумичка контактните площадки на нормално отворения му контакт, а нормално затворения (леко разтопения) беше чист. Тъй като той е нужен само за целите на режима "късо съединение" това, че е леко разтопен не му пречи, съпротивлението му е достатъчно ниско за да протече ток на късо съединение, който да разтопи предпазителя.

Третият микропревключвател беше наред, защото не бе понесъл ток на късо съединение.

Купих три микропревключвателя, защото първо смятах да сменям и трите, но като видях, че втория и третия нямат нужда от смяна и изводите на новите са по-широки и трябва да се изтъняват (за да влязат клемите), се отказах да се занимавам с изтъняването на изводите на другите два.

Сравнение между новия и стария – изводите са по-широки и клемите не пасват:

След изпиляването (сравнение между новия и стария):

След почистване с гумичка контактните площадки са лъскави и като нови (с изключение на леко разтопените – те нямаха нужда от почистване, бяха лъскави):


Леко разтопените контактни площадки видимо не са окислени и би трябвало да правят добър контакт, реших да не сменям микропревключвателя:

Първия микропревключвател, който смених – не се вижда добре на снимката, но е много почернял и не прави "щрак" когато се натисне:

Печката е в експлоатация от 20 август 2009 година. Тоест, първата повреда настъпи около 3 години след началото на ползването (когато гаранцията беше изтекла). Следващият проблем (първото изгаряне на предпазителя) се случи около 9 години след началото на експлоатацията.

За микропревключвателите нямам забележки (нормално е да изгори след 9 години да се получи дефект), но ползването на обикновен проводник (вместо силиконов) за свързване на нагревателя е срамно. Всеки майстор знае, че нагревателите на печките се свързват със силиконов проводник.

Някой от работещите на поточната линия не забеляза ли, че нагревателят е свързан с обикновен проводник? Не каза ли на началника си? Той не каза ли на неговия началник? Или там назначават технически неграмотни хора, които биват обучавани как да вършат елементарни повтарящи се операции?

Ако пък това не е било грешка, а целенасочено са спестили пари от проводниците („Хайде да сложим по-евтини проводници. Какво може да се обърка?“), е още по-голям срам.

Имах късмет, че късото съединение не предизвика постоянна работа на магнетрона (особено след отваряне на вратичката). Защото ако се беше случило това мозъкът ми щеше да се е опекъл (микровълновата е на нивото на главата ми). Имах късмет, че късото съединение предизвика само включване на нагревателя (когато би трябвало да работи само магнетрона). Забелязах това по изгарянето на торбичката за пуканки (след което обърнах внимание на зачервяването на нагревателя).

Статистиката показва, че микровълновите печки работят средно 8-9 години. Една от най-честите "повреди" е изгарянето на предпазителя (който се сменя след сваляне на капака, посредством отвертка – тоест повечето потребители не биха посмели да го направят). Подозирам, че много от потребителите (особено в богатите държави) биха си изхвърлили печката вместо да я отворят и да сменят предпазителя (или да я дадат на ремонт).

Конспиролозите биха казали, че електрическите уреди ги правят така, че да се развалят бързо за да може да купуваме нови. Но има и по-просто обяснение: правят ги така, че да са евтини. Проблемът е наречен от икономистите пазар за лимони (накратко: потребителите нямат информация за качествата на стоката и нямат изгода да изберат по-скъпата стока, защото няма как да знаят, че тя е качествена).

Не че не е възможно да има някои производители, които са поставили за цел на проектантите да направят продукт, който се поврежда малко след изтичане на гаранционния срок. Но същия ефект би се постигнал ако просто им възлагаха да направят възможно най-евтиния продукт. Очевидно вторият критерий ще е този продукт да работи – поне колкото е гаранционния срок. Резултатът много често е същия, независимо от разликата във формулирането на заданието.

Статия за предишната повреда.

Статии за други ремонти може да се намерят под етикета ремонт.

Микроизключвателите може да се намерят със следните наименования:

  • микрет
  • микрета
  • микрети
  • микрек
  • микропревключвател
  • микро превключвател
  • микропрекъсвач
  • микро прекъсвач
  • краен изключвател
  • краен прекъсвач

Ако сте от Варна и не ви се чака за доставка по куриер добро място от където може да се купят резервни части е Еком. В сайта им не е лесно да се намери каквото търсите, може да пробвате през Google и Google Images (напр. "site:ekom.bg микропрекъсвач"). В случая търсените микропрекъсвачи бяха в категорията "Вид на уреда: КАФЕМАШИНИ", а не при микровълновите печки. От там си бях купувал разни неща - резервна дръжка и други джаджи за пералнята, резервна дръжка за хладилника, стопяеми предпазители за микровълновата (бавнодействащи), микроизключвателите.

За намиращите се в София може би ще е добре да погледнат първо при Викиват.

Препоръчително е преди отваряне на вратичката печката да се изключва от бутона. Има документиран случай когато микровълните, които магнетронът продължава да излъчва известно време *след* като вратичката е отворена, предизвикваха смущения в радиотелескопите на обсерватория. Но дори и да нямате радиотелескоп у дома си не е добра идея да имате микровълново замърсяване (например може да повлияе на WiFi мрежата, може да ви облъчи с микровълни).

Нова повреда - печката изключва малко след включване (2 ноември 2020)

Леко разтопените контактни площадки на микропревключвателя, които миналия път не смених, защото изглеждаха добре, пак стоят лъскави (снимката е от предния път):

Разглобих микропревключвателите да ги проверя, почистих ги с гумичка, сглобих ги и ги върнах обратно. Един от микропревключвателите беше леко разместен.

Печката заработи. В експлоатация е от близо 11 години, преживяла е няколко ремонта.

Нова повреда - изгоря слюдата (18 септември 2021)

Днес сутринта слюдата на микровълновата малко се запали.

След като почистих капачката на магнетрона от нагара и смених слюдата с нова работи като нова. Тази печка я ремонтирам от години, все лесни за отстраняване повреди излизат - слава на Летящото спагетено чудовище.

Слюдата я купих от Еком, магазина на ул. Перла. В събота склада не им работи. Работно време на сайта няма, по телефона ми казаха, че магазина им работи от 9:00 до 13:00 в събота.

В Еком има всякакви части за електроуреди, от там съм купувал части за микровълновата, за пералнята, за хладилника.

Това голямото парче слюда, което ще стигне за два ремонта, струваше само 1 лев.

Слюдата се реже лесно с ножица, пробиването на отворите става лесно с остро ножче и отвертка, няма нужда от дрелка.







Почистих един от микропревключвателите - 31 октомври 2021

Печката пак изключваше малко след като я включа или на случайни интервали след включването.

Предположих, че проблемът е в микропревключвателя, който е най-отдолу, разглобих го, почистих го и го сглобих. Печката заработи нормално.

Най-сложната част беше сглобяването на микропревключвателя след почистването на контактите с гумичка. Наложи се да се ориентирам по снимките как беше.

Снимането на нещата преди разглобяване и на различни етапи от разглобяването е добра идея.




Коментари

  1. Има и доста статии обясняващи, че изобщо не е добра идея да се ползва микровълнова печка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има и доста статии, обясняващи как Земята е плоска.

      При термичната обработка на храна се случват както полезни, така и вредни промени.

      В някои случаи термичната обработка подобрява усвояването на храната, в други случаи унищожава важни хранителни съставки.

      Печенето води до образуване на вредни вещества. Потърсете в блога за "печено" и "AGEs".

      Изтриване

Публикуване на коментар

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Данък върху финансовите транзакции

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още