Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Не съм съгласен да ми отнемат правото здравната каца да плаща част от сметката ми за лечение!

Според действащите правила в болниците пациентите могат да плащат само за определен вид допълнително поискани услуги като подобрени битови условия и избор на екип. С предложените поправки това се описва и в закон. Въвежда се и забрана да се искат пари от пациентите за лечение по Здравна каса, но се допускат изключения – ако болният поиска лекарство, медицинско изделие, диетична храна или метод, различни и по-скъпи от тези по Каса.

Това е в ущърб на интересите на тези, които си плащат здравния рекет (наричан с евфемизма здравна осигуровка, но всъщност е данък, защото се плаща задължително) на държавата, но предпочитат да ползват услугата на по-добра болница.

В мой интерес е ако лечението струва (например) 1200 лева, а здравната каса плаща само 300 лева, аз да мога да доплатя 900 лева.

Ако забранят на болниците да взимат допълнително пари от пациенти, които са осигурени по здравната каца, ще съм принуден да плащам 1200 лева като така няма да се възползвам от правото си здравната каца да плати 300 лева от цената на лечението!

Защото ако цената на услугата е 1200 лева няма как болницата да я извърши само срещу 300 лева (които се плащат от кацата без дъно).

Не съм съгласен да ми отнемат правото да ползвам парите, които съм внесъл в здравната каца, само защото съм богат и имам високи изисквания към здравните заведения (и затова съм избрал да ползвам такива, в които услугите са по-скъпи от цената, която здравната каца плаща).

Аналогично и при останалите „безплатни“ услуги трябва да е така – например частните училища. Трябва да има възможност държавата да плати част от цената за обучение на децата, родителите на които са избрали те да учат в частно училище.

Крайните етатисти, които са предложили този закон казват, че защитават правата на гражданите (да не бъдат „ограбвани“ от „алчната лекарска мафия“). Само че е обратното – с такива етатистки политики се ограничават правата на гражданите, които са си плащали здравен данък като попчета, а после не могат да си върнат част от платения здравен данък като здравната каца покрие част от сметката им в по-добрата болница, която са избрали.

Тази етатистка забрана ще доведе до покачване на крайната цена на услугата в по-добрите (и затова по-скъпи) болници, защото здравната каца няма как да плати част от разходите по лечението!

Проектът за закон е публикуван в Портала за обществени консултации.

Обърнете внимание какво нелепо заглавие са сложили ("Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина"). Променят с един проект повече от един закон! Не само закона, който споменават в заглавието на проекта за изменение!

Напишете вашето мнение в портала за обществени консултации, длъжни са да го вземат предвид при гласуване на законите. Дали го правят е отделен въпрос. Ако им напишете какво мислите няма да могат да се оправдават, че е нямало кой да им каже.

#НямашеКойДаНиКаже #ТестванеНаДържавата

Напишете какво мислите в коментар чрез Портал за обществени консултации сега!

Ето какво отговориха на моя коментар. Според мен отговорът показва неразбиране на проблема, който изложих.

С направения коментар не се отправят предложения. Извън това е важно да се посочи, че с предлагания текст не се въвежда задължение, а право на задължително здравноосигурените лица да поискат осигуряване на медицинската помощ, включена в пакета, определен в наредбата по чл. 45, ал. 2, с лекарствен продукт и/или медицинско изделие и/или диетична храна за специални медицински цели и/или по метод, различни от предоставяните от лечебното заведение в рамките на осигуряваната от него медицинска помощ и надхвърляща стойността й, гарантирана от бюджета на НЗОК, както и допълнителни услуги по време на болничния си престой.

Разпоредбата не отменя и не ограничава правото на гражданите на безплатно медицинско обслужване. Тя създава допълнителна възможност и за платена медицинска помощ, като предоставя на гражданите правото на избор. Освен това с ал. 1 се въвежда задължение за изпълнителите на медицинска помощ са длъжни да осигурят на задължително здравноосигурените лица, без да изискват и приемат от тях плащане и/или доплащане, медицинската помощ, включена в пакета, определен в наредбата по чл. 45, ал. 2, за която са сключили договор с НЗОК, както и медицинската помощ по чл. 45, ал. 1, т. 11 и 12. 

Точно от това с дебелия шрифт следва проблема, за който пиша.

Източник [PDF]

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Данък върху финансовите транзакции

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още