Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Пазарната икономика е висша форма на демокрация

Пазарната икономика е висша форма на демокрация. При пазарната икономика хората гласуват с парите си. В условията на пазарна икономика (липса на закони, които поставят някои фирми над други) оцеляват тези фирми, за които хората гласуват най-много (с парите си). Другите са принудени да фалират или да станат по-ефективни, така че да се харесват на гласуващите с парите си граждани.

Когато има лобизъм обаче, този механизъм не работи ефективно. Хората са принудени да дават парите си на определени фирми не защото тези фирми заслужават това, а защото тези фирми по нечестен начин са манипулирали законите чрез лобизъм или най-обикновена корупция.

Лобизмът може и да не е незаконен, но не е в духа на Конституцията.

Чл. 19.
(1) Икономиката на Република България се основава на свободната стопанска инициатива.
(2) Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.
(3) Инвестициите и стопанската дейност на български и чуждестранни граждани и юридически лица се закрилят от закона.
(4) Законът създава условия за коопериране и други форми на сдружаване на гражданите и юридическите лица за постигане на стопански и социален напредък.

Свободна стопанска инициатива означава пазарна икономика. Еднакви правни условия за стопанска дейност означава същото. Това значи, че гласуването на закони, които дават преимущество на определени субекти над други, е противоконституционно.

Затова законите, които създават излишни бюрократични пречки при вноса на горивата (това е само един от многото подобни абсурди) са противоконституционни (защото така се нарушава правото на свободна стопанска инициатива и се създава преимущество на определени субекни над други). Моят коментар за протеста на 5 ноември 2012 година: Световен протест - 5 ноември 2012 година.

Коментари

  1. democracia=
    1)poddurjane na masata v nevedenie koi ia opravliava
    2)izmestvane na mnenieto na masata narod po
    vreme na glasuvane crez reklami po media samo za partii v sistemata
    3)ot hiliadi godini horata sa bili robi na sistemata,sega nie sme moderni mrobi s koli i creditni carti
    s dve dumi robut si e rob
    bogatite sa mnogo bogati ...,s miliardi sega, a obiknovennia chovek niama shans za saujalenie
    vij i v dreven egipet niakoi robi sa imali kushti i chinii...

    ОтговорИзтриване
  2. 1) Ако четете внимателно гласуваните закони може да ви стане ясно кой точно е платил (лобирал) за тяхното гласуване. Лобирането няма нищо общо с демокрацията. Демокрация значи власт на мнозинството, а не власт на малцинството, което може да плати (лобира) за приемането на някакъв закон. В идеалния случай на демокрация хората разбират смисъла на законите, които се гласуват и ги гласуват директно (вместо чрез посредници - т. нар. представителна демокрация).*
    2) Доколко ефективно ще бъде манипулирането на желанията на хората зависи от тяхната интелигентност и образование.
    3) Абсолютна свобода няма. Никой не те принуждава да ползваш кредитни карти. Аз например кредитна карта никога не съм имал, ползвам само дебитни карти (така имам по-малки такси, не плащам лихви).

    Това, че пирамидите са строени от роби вероятно не е вярно. Хората са ги строили не защото са били роби, това е било нещо като днешните данъци. Ако смяташ, че плащането на данъци те прави роб, значи строителите са роби. Но подобна дефиниция за роб е доста спорна.

    Принудителният труд е само един от елементите на робството. В близкото минало много от българските граждани бяха принуждавани да извършват принудителен труд (казваха му "наборна военна служба").

    Филма за бедния обикновен човек и лошите богати капиталисти сме го гледали вече и резултатите бяха трагични (беше доказано, че плановата икономика и "равенството" водят до трагични резултати). В действителност нещата не са чак толкова лоши, колкото някои хора си мислят - въпреки лобизма, социализма и антипазарните закони научно-техническия прогрес успява (за сега) да компенсира всички човешки безумия.

    * Фундаменталния проблем на демокрацията е, че качеството на управление зависи от качеството на човешкия материал. В условията на масово невежество (недостатъчно хора разбират основните принципи на пазарната икономика) е нормално в условията на демокрация да имаме социализъм с елементи на пазарна икономика (т.е. смесена икономика - частично планова, частично пазарна). Докато хората са невежи ще имаме субсидии, квоти, лобизъм, ще се гласуват огромно количество вредни и ненужни закони и т.н.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Данък върху финансовите транзакции

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още