Ще създават нови бюрократични пречки за брокерите на недвижими имоти

Националното сдружение за недвижими имоти (НСНИ) лобира за въвеждане на нови регулации, които ще доведат до нарушаване на принципа на свободната конкуренция в този бизнес. Смисълът е членовете на това сдружение да имат по-малка конкуренция и така да печелят повече. Освен това искат да печелят от продажбата на обучение за брокери.

Официално се посочва, че целта на проектозакона е да се гарантират правата на крайните потребители и да се противодейства на прането на пари.

Законопроектът предвижда да се въведе изискване за образователен ценз за професията "брокер на недвижим имот".

Не намерих текста на този протект за закон, но подозирам, че може да бъде въведено задължението за ползване на брокер при сключване на сделка за недвижим имот. Съвременните информационни технологии (сайтове за безплатни обяви в Интернет) на практика обезсмислят ползването на брокер (вж. закриващи технологии). Това не се харесва на брокерите и е доста вероятно да се опитат да противодействат.

Но икономика познава и т.нар. "закриващи" технологии, тоест такива, които с появата си закриват много по-голям пазар, отколкото откриват. Става въпрос не за просто повишаване на производителността, а за съществено снижаване на нуждата от стойност, от пари. Затова големият бизнес гледа на закриващите технологии като на най-върл враг. Класически пример е кризата в европейската черна металургия в края на XIX в., дошла от появата на стоманени ж.п. релси с шест пъти по-голяма издръжливост. Но голяма част от съвременните иновации, особено в информационната сфера, има тъкмо закриващ характер. Тук са и системите за предпечатна подготовка, правещи процеса достъпен за всеки, и обмяната на музикални файлове по Интернет, изяждаща бизнеса на продуцентите, и много други неща.

Източник: Иван Попов, Kопирайтът и борбата срещу Адам Смит

Още за закриващите технологии можете да прочетете в други произведения на Иван Попов.

Коментари

  1. Аз само да попитам, потребител излъган от недобросъвестен или некоректен брокер до сега как му бяха гарантирани правата?

    ОтговорИзтриване
  2. В момента има закони, според които измамата е престъпление. Не е необходимо да има специални закони, които да създават допълнителни бюрократични пречки. Когато сключиш договор и другата страна не го изпълнява, може да се обърнеш към съда. А ако не си сключил договор и си дал пари "на доверие" проблема си е твой. Аз не искам да плащам за твоите глупави грешки.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни статии

Търся си приятелка

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

Съществуват ли наистина мемите? Истински „неща“ ли са или измишльотина на шарлатани (подобно на чакрите, аурите и рептилите, дегизирани с човешка кожа)? Лоши ли са психическите вируси?

Коментарите към статията "Търся си приятелка" станаха много

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Идея: свързани тагове/категории (в система за управление на съдържанието)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още