Християните е по-вероятно да попаднат в затвор в сравнение с атеистите

75% от американците са християни
75% от затворниците са християни

10% от американците са атеисти
0,2% от затворниците са атеисти

Федерално бюро на затворите, 1997 г.


22 предпоставки с които религията способства за престъпност

Вариант на руски език (може да има разлики): Как религия порождает преступность

Обърнете внимание на това, че в статистиката се говори за затворници, а не за престъпници (не всеки престъпник влиза в затвора и не всеки влязал в затвора е престъпник). Затова тази статистика не е достатъчна за да се докаже, че християнството повишава вероятността неговите последователи да извършат престъпление. Алтернативното обяснение на тази статистика е, че християните са по-глупави и затова е по-лесно да бъдат вкарани в затвора (независимо дали са виновни или не) в сравнение с атеистите, които са по-интелигентни и затова е по-трудно да бъдат вкарани в затвора (независимо дали са виновни или не).

По-интелигентния човек (атеист) има по-голям шанс да се защити, ако го обвинят несправедливо. Има и по-голям шанс да се измъкне безнаказано, ако извърши престъпление.

Може би и двете обяснения са верни. Християните са по-склонни към вършене на престъпления и по-лесно ги хващат и осъждат (в сравнение с атеистите). Дори и когато не са извършили престъпление. Християнинът понеже не е особено интелигентен няма да се защитава толкова ефективно, колкото атеиста.

20. Съществуват числени логични аргументи да не се извърши престъпление или други опасни действия. Ако вие погледнете на дългосрочните последствия при човека от извършване на престъпление и ги анализирате, основавайки се на чиста, хладнокръвна, та дори и егоистична логика , то ще разберете, че извършването на болшинството престъпления нямат никакъв смисъл. В нас може да възникне желание например да отмъстим на някой или да откраднем нещо, което ни е нужно. Религиозният човек е малко податлив на хладнокръвна логика, и по този начин той малко мисли за реалния свят и дългосрочните последствия от своите действия.

Накратко: християните е по-вероятно да попаднат в затвора, защото са по-склонни да извършат престъпление и защото е по-лесно да бъдат осъдени.

Коментари

Популярни статии

Търся си приятелка

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

Съществуват ли наистина мемите? Истински „неща“ ли са или измишльотина на шарлатани (подобно на чакрите, аурите и рептилите, дегизирани с човешка кожа)? Лоши ли са психическите вируси?

Коментарите към статията "Търся си приятелка" станаха много

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Идея: свързани тагове/категории (в система за управление на съдържанието)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още