Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Християните е по-вероятно да попаднат в затвор в сравнение с атеистите

75% от американците са християни
75% от затворниците са християни

10% от американците са атеисти
0,2% от затворниците са атеисти

Федерално бюро на затворите, 1997 г.


22 предпоставки с които религията способства за престъпност

Вариант на руски език (може да има разлики): Как религия порождает преступность

Обърнете внимание на това, че в статистиката се говори за затворници, а не за престъпници (не всеки престъпник влиза в затвора и не всеки влязал в затвора е престъпник). Затова тази статистика не е достатъчна за да се докаже, че християнството повишава вероятността неговите последователи да извършат престъпление. Алтернативното обяснение на тази статистика е, че християните са по-глупави и затова е по-лесно да бъдат вкарани в затвора (независимо дали са виновни или не) в сравнение с атеистите, които са по-интелигентни и затова е по-трудно да бъдат вкарани в затвора (независимо дали са виновни или не).

По-интелигентния човек (атеист) има по-голям шанс да се защити, ако го обвинят несправедливо. Има и по-голям шанс да се измъкне безнаказано, ако извърши престъпление.

Може би и двете обяснения са верни. Християните са по-склонни към вършене на престъпления и по-лесно ги хващат и осъждат (в сравнение с атеистите). Дори и когато не са извършили престъпление. Християнинът понеже не е особено интелигентен няма да се защитава толкова ефективно, колкото атеиста.

20. Съществуват числени логични аргументи да не се извърши престъпление или други опасни действия. Ако вие погледнете на дългосрочните последствия при човека от извършване на престъпление и ги анализирате, основавайки се на чиста, хладнокръвна, та дори и егоистична логика , то ще разберете, че извършването на болшинството престъпления нямат никакъв смисъл. В нас може да възникне желание например да отмъстим на някой или да откраднем нещо, което ни е нужно. Религиозният човек е малко податлив на хладнокръвна логика, и по този начин той малко мисли за реалния свят и дългосрочните последствия от своите действия.

Накратко: християните е по-вероятно да попаднат в затвора, защото са по-склонни да извършат престъпление и защото е по-лесно да бъдат осъдени.

Коментари

Популярни статии

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Търся си приятелка

Как демокрацията да работи по-малко зле

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още