Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Пазарната икономика е висша форма на демокрация

Пазарната икономика е висша форма на демокрация. При пазарната икономика хората гласуват с парите си. В условията на пазарна икономика (липса на закони, които поставят някои фирми над други) оцеляват тези фирми, за които хората гласуват най-много (с парите си). Другите са принудени да фалират или да станат по-ефективни, така че да се харесват на гласуващите с парите си граждани.

Когато има лобизъм обаче, този механизъм не работи ефективно. Хората са принудени да дават парите си на определени фирми не защото тези фирми заслужават това, а защото тези фирми по нечестен начин са манипулирали законите чрез лобизъм или най-обикновена корупция.

Лобизмът може и да не е незаконен, но не е в духа на Конституцията.

Чл. 19.
(1) Икономиката на Република България се основава на свободната стопанска инициатива.
(2) Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.
(3) Инвестициите и стопанската дейност на български и чуждестранни граждани и юридически лица се закрилят от закона.
(4) Законът създава условия за коопериране и други форми на сдружаване на гражданите и юридическите лица за постигане на стопански и социален напредък.

Свободна стопанска инициатива означава пазарна икономика. Еднакви правни условия за стопанска дейност означава същото. Това значи, че гласуването на закони, които дават преимущество на определени субекти над други, е противоконституционно.

Затова законите, които създават излишни бюрократични пречки при вноса на горивата (това е само един от многото подобни абсурди) са противоконституционни (защото така се нарушава правото на свободна стопанска инициатива и се създава преимущество на определени субекни над други). Моят коментар за протеста на 5 ноември 2012 година: Световен протест - 5 ноември 2012 година.

Коментари

 1. democracia=
  1)poddurjane na masata v nevedenie koi ia opravliava
  2)izmestvane na mnenieto na masata narod po
  vreme na glasuvane crez reklami po media samo za partii v sistemata
  3)ot hiliadi godini horata sa bili robi na sistemata,sega nie sme moderni mrobi s koli i creditni carti
  s dve dumi robut si e rob
  bogatite sa mnogo bogati ...,s miliardi sega, a obiknovennia chovek niama shans za saujalenie
  vij i v dreven egipet niakoi robi sa imali kushti i chinii...

  ОтговорИзтриване
 2. 1) Ако четете внимателно гласуваните закони може да ви стане ясно кой точно е платил (лобирал) за тяхното гласуване. Лобирането няма нищо общо с демокрацията. Демокрация значи власт на мнозинството, а не власт на малцинството, което може да плати (лобира) за приемането на някакъв закон. В идеалния случай на демокрация хората разбират смисъла на законите, които се гласуват и ги гласуват директно (вместо чрез посредници - т. нар. представителна демокрация).*
  2) Доколко ефективно ще бъде манипулирането на желанията на хората зависи от тяхната интелигентност и образование.
  3) Абсолютна свобода няма. Никой не те принуждава да ползваш кредитни карти. Аз например кредитна карта никога не съм имал, ползвам само дебитни карти (така имам по-малки такси, не плащам лихви).

  Това, че пирамидите са строени от роби вероятно не е вярно. Хората са ги строили не защото са били роби, това е било нещо като днешните данъци. Ако смяташ, че плащането на данъци те прави роб, значи строителите са роби. Но подобна дефиниция за роб е доста спорна.

  Принудителният труд е само един от елементите на робството. В близкото минало много от българските граждани бяха принуждавани да извършват принудителен труд (казваха му "наборна военна служба").

  Филма за бедния обикновен човек и лошите богати капиталисти сме го гледали вече и резултатите бяха трагични (беше доказано, че плановата икономика и "равенството" водят до трагични резултати). В действителност нещата не са чак толкова лоши, колкото някои хора си мислят - въпреки лобизма, социализма и антипазарните закони научно-техническия прогрес успява (за сега) да компенсира всички човешки безумия.

  * Фундаменталния проблем на демокрацията е, че качеството на управление зависи от качеството на човешкия материал. В условията на масово невежество (недостатъчно хора разбират основните принципи на пазарната икономика) е нормално в условията на демокрация да имаме социализъм с елементи на пазарна икономика (т.е. смесена икономика - частично планова, частично пазарна). Докато хората са невежи ще имаме субсидии, квоти, лобизъм, ще се гласуват огромно количество вредни и ненужни закони и т.н.

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни статии

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Търся си приятелка

Как демокрацията да работи по-малко зле

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още