Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Моят коментар за протеста във Варна

По план тълпата трябваше да се събира от 11:30 до 12:00 пред Козирката и да започне да се придвижва от Козирката към Фестивалния и конгресен център (известен като Фестивалния комплекс) в 12:00. В действителност обаче тълпата започна придвижването към Фестивалния комплекс 20 минути по-рано. Аз не се сетих да погледна колко е часа, видях че тълпата тръгна и аз тръгнах след нея.


Участие бяха заявили над 4 хиляди души, но дойдоха по-малко от 500 (по моя субективна преценка, без да съм ги броил; ако някой смята, че може да се справи с броенето може да пробва да анализира снимките и видеото за да преброи тълпата).

Когато тълпата стигна пред Фестивалния комплекс (малко преди 12:00*) вероятно е имало идващи на Козирката (вчера някой беше написал, че тръгването ще е в 12:15), които са решили, че може да дойдат в последния момент.

* Часовника на фотоапарата ми тогава е показвал 13:18 когато правих тази снимка и като се има предвид, че беше с 1:19 напред, това прави 12:59.

Имаше двама провокатори (толкова преброих аз, може да е имало повече), които се опитаха да насочат тълпата към сградата на общината и даже се споменаваше за препречване на кръстовището. Резултатът беше, че тълпата се насочи в тази посока (въпреки, че по план трябваше да остане до 13:30), но явно хората са решили да не се поддават на провокации (или като са видели строените полицаи, които препречват пътя към сградата на общината, са решили да отстъпят) и завиха наляво за да се върнат пред Козирката.

Там видях един от провокаторите да разговаря разгорещено с полицаите (този с дългата коса).

Тук се вижда първия провокатор (5:50-6:25). (Предполагам, че той е обекта на освиркване от тълпата, но според него тълпата освирква организаторите.)




Тук се вижда втория провокатор (8:05-8:17). (Казва със заповеден тон "Отивай към общината!".)

Тук организаторите критикуват провокациите (8:30-14:00).

За съжаление не разбрах как да линквам към видео в YouTube като посочвам и крайно време, освен началното време (при щракване върху горните връзки видеото започва от зададеното време, но продължава до край - не ми е известен начин да го накарам да спре в точно определен момент).

Тук се вижда как правят забележка на първия провокатор "Не знаеш кога да спреш.", а той отговаря "Няма мълча!".

Първо си помислих, че втория провокатор се е добрал случайно до мегафона, обаче май не е така. На тази снимка се вижда как говори по мегафона на отиване към Фестивалния комплекс заедно с онези, които по-късно критикуват провокаторите. Някой го е маркирал на снимките и се знае кой е.

На протеста се вижда развяването на едно зелено знаме. Първо помислих, че някоя партия си прави реклама, но не беше така. Знаменосецът ме увери, че знамето няма нищо общо с политически партии. На знамето беше написано "Заедно сме по-силни" и нещо на старобългарски.

Малка част от протестиращите носеха маски. Имаше със саморъчно изработени хартиени маски ("пиратска" изработка, без да се плащат авторски права), с фабрично изработени (и платили авторски права на съответните правоносители) и с маски от грим.

Прочетох в Дневник статия за протеста във Варна: Полиция свали маските на протестиращите срещу АСТА във Варна.
Повечето от тях бяха с маската на Гай Фокс - световен символ на протестаите от последните месеци.
Това, че повечето са били с маски не е вярно. Много малка част от протестиращите бяха с маски.
Именно маските обаче станаха причина за конфликт с полицаите, охраняващи събитието във Варна. Те приканиха протестиращите да ги свалят, позовавайки се на разпоредба, според която лицата на всички ,участници в официално разрешени протести, независимо от повода за тях, трябва да са открити.
Не видях полицай да казва на някой да си свали маската. До края на протеста имаше хора с маски, хора с грим и полицаите не им казваха нищо (или поне аз не видях такова нещо). Даже онзи с дългата коса не успя да ядоса полицаите.
Недоволни, младежите тръгнаха към общината във Варна, но бяха спрени от организаторите на шествието, за да бъдат избегнати конфликти.
Не съм забелязал организаторите да са ги спирали, те само призоваха да не се поддаваме на провокации, може би аз тръгнах почти едновременно с тях (може би около 6 минути след като тълпата започна да се движи в грешна посока - нагоре към общината). Поради каква причина тълпата не продължи нагоре към общината, а зави наляво не мога да коментирам, защото не съм бил там в този момент.
Втори критичен момент в шествието бе сигнал за изваден нож от привърженик на футболна агитка, която също бе чест от множеството.  По тази причина в края на протеста полицията обгради младежите и записа данните от личните им карти.
Това не съм го видял, може би е станало докато бях пред Фестивалния комплекс. Не видях полицай да проверява лични карти, даже чух някой от тълпата да се възмущава, че на онзи с дългата коса даже не му провериха личната карта (но може и да съм чул грешно - беше много шумно).

Аз не съм бил свидетел на някакви действия на полицаите (освен наблюдаване на тълпата), но във Facebook има коментари, че са връщали непълнолетни лица, записвали са личните данни на тези, които носят знамена (аз забелязах само едно знаме - онова зеленото), проверявали са съдържанието на раници (кой носи раница на протест?), но не съм сигурен тези коментари за протеста в кой град се отнасят (аз съм присъствал само на този във Варна).

Други коментари:

Коментари

  1. За ножа чух от няколко независими източника.
    Но за проверка на раници за пръв път чувам.
    Жалко ,че бяхме толкова малко и че не се мина без провокатори.

    ОтговорИзтриване
  2. Тоя със знамето се казва Сашо и е умствено ощетен човек от Атака. Не си прочел внимателно. Ясно пишеше "кубратов сноп". Човечецът си е въобразил, че има ой пънк банда, но не ти я препоръчвам да я слушаш. Същият е щатен на всеки протест, изживява се като някакъв борец и бунтовник. Наизустил е няколко нещица по история и смята, че заслужава той като най-умен да "води хорото". Като го видя и изтръпвам. Абсолютен кон с капаци е готов да те напсува по начин, по който не си предполагал, че съществува, ако му зададеш неудобен въпрос за Воленчо или Атака. но още по-неприятен ми е един дето се води за негов пръв приятел. Той също е с умствени и физически увреждания. Докато Сашо влиза по форуми и ходи по протести да си пропагандира политическите интереси, другият (за щастие живее в Несебър) влиза по форумите и да зарибява неполнолетни девойки да му изпълняват извратените сексуални желания, които варират от strap on, уриниране върху партньора, бой, фистинг и преобличане като doll или sissy. Въобще много неща могат да се научат от тия двамата и понеже не ги понасям, а те двамата са навсякъде, съм спрял да влизам във всякакви форуми. Добре че имаше доста хора този път, щото като го видях пак първа пушка ми призля.

    ОтговорИзтриване
  3. инцидента с ножа стана

    не на територията на протеста

    едно момче се блъсна в 1 познат и започна да му вика

    когато попитахме проблем ли има

    той извади нож и го опря в гърлото му с думите '' ше те заколя ще те нарежа"

    решихме да оведомим полицаите ,а най близките полицаи бяха тези охраняващи протеста

    някак си нередно е да се обадим на 112 и да изпратят същите полицаи ,нали :D

    не знам защо намесват това нещо ? може би за да изглежда по грозно протеста в очите на непосетилите го

    ОтговорИзтриване
  4. В София също имаше групичка провокатори, но нещо бяха доста вяли. Споглеждаха се, подбираха моменти и се опитваха да вдигат лозунги от сорта на "Запалете парламента да се сгреем!", но хората не им обърнаха абсолютно никакво внимание. Май няма да си получат парите в пълен размер. :-)

    Може да е добра идея обаче при следващи протести хората да бъдат предупреждавани (предварително в Нета, и няколко пъти на място): "Ако видите провокатор, веднага го предавайте на полицията и ги помолете да го приберат!". Снимането им и качването им в Нета също е чудесна идея. Едно-две от лицата в групичката са ми познати от съвсем други митинги - очевидно са "щатни". Да ги знаят хората може да е полезно.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Данък върху финансовите транзакции

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още