Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Парламентът прие закон за филтриране на Интернет

Едва ли хазартът в мрежата ще спре да съществува след страховитите постановления на ДКХ за спиране на сайтове. Който е решил да залага, ще продължи да го прави през проксита, TOR или други технически методи, срещу които филтрирането е безсилно.

Проблемът с този текст е, че се създава изключително опасен прецедент. Атакувани са фронтално както неутралността на Мрежата, така и правата на гражданите, и принципите на правовата държава.

Днес някаква комисия, а не съд ще решава да ограничи достъпа до хазарта. Утре до порното. Вдругиден... до политически некоректните писания?

Източник: Депутатите тихомълком ликвидираха неутралността на Мрежата

Преодоляването на това филтриране става елементарно и струва примерно 10 лева на месец. Който желае да посещава "забранени" сайтове може да продължи да го прави много лесно. Има даже и безплатни решения.

Проблемът е, че така се създава прецедент. Нямаше протести срещу това.
Освен това този закон изкривява пазара на тези услуги (законът налага нелоялна конкуренция - нещо забранено в условията на пазарна икономика).

Повечето ще си кажат "какво ме интересува хазарта". И на мен не ми пука за хазарта (нито играя хазарт, нито печеля от такъв бизнес). Проблемът е, че се създава прецедент.

И четирите спорни поправки се определят от наблюдателите като протекционистки за сега действащите компании, като например "Еврофутбол". "Ние сме напълно съгласни с този вариант на законопроекта. Сървърите трябва да са в България и българските оператори да са защитени. Ние за последните три години сме платили 300 млн. лв. данъци, а освен това създаваме работни места", заяви единият от изпълнителните директори на "Еврофутбол" Николаос Арсенопулос.

Очевидно е кой е платил за този закон.

Примери за цензурирани сайтове, които нямат нищо общо с хазарта. Това е една от причините, поради които този закон е вреден – не е възможно технически да се приложи, поради което се филтрират и "невинни" сайтове, нямащи нищо общо с тези от забранения списък.

Коментари

  1. За съжаление е така.
    Един американец беше написал: Един ден моята пораснала дъщеря ще дойде при мен и ще ми зададе следния въпрос:
    - Тате, ти къде беше, когато отнемаха свободата в Интернет ?
    (Автор на програма за p2p комуникация от 2ро поколение, с криптирани връзки между възлите, криптирана локално съхранявана информация, криптиран краен адрес и задължителен брой междинни възли от получател до изпращач и възможност за публикуване на WEB съдържание.)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни статии

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Търся си приятелка

Как демокрацията да работи по-малко зле

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още