ЕС ще създава "Интернет полиция", нарича я "Обсерватория"

Явно протестите срещу АСТА са предвидени предварително и са добре премислени, може би дори за отвличане на вниманието от други процеси и решения, течащи паралелно както на ниво Европейски органи, така и на ниво държавни. А политиците продължават тайните координирани действия.

Източник: Нов удар по мрежата! Европа търси измъкване от кризата чрез мерките в АСТА.

Обсерватория е името, под което е популярна Европейската агенция за правата върху интелектуална собственост и пиратството, която ще разработва нови технически средства и програми за следене на нарушители, включително и в интернет. Тя ще отчита и събира всички нередности на правата върху интелектуалната собственост и ще ги предоставя при поискване от ощетените.

Източник: Европа в мрежата на Обсерваторията.

Кой ще разработва нови технически средства и програми за следене? Тези неща ще ги финансират с данъците, които плащаме. Харчат нашите пари за глупости. Подобни технически средства и програми има вече разработени и се продават свободно (продават се от американски компании, използват се в страни като Иран). Не е нужно да плащаме за да се разработват от нулата. Освен това е доста спорно дали трябва някаква държавна структура да следи хората масово, без разрешение от съда. Обърнете внимание "ще отчита и събира всички нередности на правата върху интелектуалната собственост и ще ги предоставя при поискване от ощетените". Това има смисъл само, ако собствениците на интелектуална собственост не знаят за тези нарушения и Обсерваторията наблюдава граждани, за които не се знае предварително дали нарушават или не нарушават някакъв закон. Значи ще бъдем наблюдавани масово с технологии, за разработката на които ще сме платили (а дали наистина ще бъдат разработени или просто ще бъдат възложени за разработка на подизпълнител, който ще вземе готови разработени технически средства и само смени логото, също е доста съмнително).

Коментари

Популярни статии

Търся си приятелка

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

Съществуват ли наистина мемите? Истински „неща“ ли са или измишльотина на шарлатани (подобно на чакрите, аурите и рептилите, дегизирани с човешка кожа)? Лоши ли са психическите вируси?

Коментарите към статията "Търся си приятелка" станаха много

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още