Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Относно проблема с глутена (и също яденето на зърнени храни и твърде много въглехидрати)

Може да изглежда, че не глутенът е причината за здравословните проблеми (non-celiac gluten sensitivity), свързани с консумирането на зърнени храни (при хората, които не страдат от целиакия).

http://chriskresser.com/is-gluten-sensitivity-real

Обаче според Дейвид Пърлмътър глутенът уврежда мозъка – вижте книгата му „Тихите убийци на мозъка“ (англ. „Grain Brain“).

Няма ли тук противоречие?

Може да се направи грешка при тълкуването. В това изследване например, авторите са наблюдавали само за gastrointestinal symptoms. Тоест влиянието на глутена (или изобщо на зърнените храни) върху мозъка изобщо не е било обект на изследване. Следователно не може да се посочва това изследване, като доказващо, че яденето на глутен или на зърнени храни е безвредно.

За съжаление много журналисти не разбраха това и започнаха да пишат статии как било доказано, че глутенът не бил вреден и може да си ядем на воля зърнени храни без да се притесняваме от лоши последици.

Да ям хляб или да не ям - това е въпросът

Има сериозни доказателства, че яденето на твърде много въглехидрати (вкл. и захар) води до лоши последици. В зърнените храни няма незаменими вещества, които да не може да си ги набави човек, ако яде зеленчуци, месо, риба, ядки, плодове.

Да се определи „безопасна доза“ при яденето на хляб и други зърнени храни е изключително сложна задача. По-простото решение е тази храна да бъде елиминирана от менюто. Няма известни лоши последици от отказа да се ядат зърнени храни, защото в тях не е известно да има хранителни вещества, които не могат да се набавят при ядене на зеленчуци, месо и т.н.

За човекът неспециалист е по-лесно просто да вземе решение да не яде хляб и зърнени храни вместо да чете специализираната литература за да прецени дали изследванията, според които глутена или някакви други вещества, съдържащи се в хляба и зърнените храни, са наистина вредни, в какви дози и т.н. В случай, че предупрежденията се окажат неоснователни - хранещият се със зеленчуци (вместо със зърнени храни) ще изгуби малко пари (защото зеленчуците са по-скъпи). В случай обаче, че предупрежденията за вредата са основателни – печалбата е неизмеримо по-голяма от загубата.

Когато насреща ви има животно с големи зъби вие не започвате да анализирате дали то си отваря устата, защото се прозява или иска да ви захапе – просто побягвате. Ако подозренията ви за „лоши“ намерения на животното не се оправдаят – ще сте бягали напразно (бягането е полезно за здравето в умерени дози). Ако подозренията ви са били правилни - печелите още малко време допълнително живот.

Защо не всички растения са отровни?

Решаването на проблема за доказването на безвредност по метода Via negativa

Коментари

  1. Сайтът, който в момента разполага с възможно най-големият обем достоверна информация (по отношение на храненето) е този: http://nutritionfacts.org/
    Всеки, който разбира английски език ще се оправи.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Пречиствател на въздуха с електростатичен филтър - имам съмнения, че този вид пречистватели изпускат твърде много озон

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Подаване на запитване до дирекция ОДОП (Обжалване и данъчно-осигурителна практика)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още