Не вярвам на нищо, което казват по телевизора

Не вярвам на нищо, което казват по телевизора. (И в последно време - по екрана на компютъра.)

Убеден съм, че нациите, държавите, религиите и т.н. са колективно въображаемо и всичките "новини" отвличат вниманието ни от този факт.

Някакъв зъл диктатор трови с химическо оръжие невинни дечица, казват по телевизора. Обаче имало и някаква зла групировка, наричаща себе си (...) държава. И едните и другите били много зли, обаче има и едни добри, които ги бомбардират.

А в действителност има отделни индивиди, които действат в свой интерес. Не нации, не държави, не групировки – те са едно ниво по-въображаеми от индивидите. Някои от тях вярват в нациите, религиите и държавите. Други не вярват, но се правят, че вярват.

* * *

Държавите не могат да бъдат зли, защото те са въображаеми.

Злото в крайна сметка се върши от отделни индивиди. Много често защото те вярват в нациите, държавите, религиите и "националните интереси".

В основата на така нареченото зло е човешката природа. Естественият подбор ни е направил такива, каквито сме. Естественото, натуралното и природното ни поведение е такова, че сме склонни да се подчиняваме на лидери (и да се стремим да бъдем лидери, ако не ни е страх много), да проявяваме конформизъм (в частност и като си въобразяваме неща, които другите си въобразяват - това е колективното въображаемо), да се делим на "нашисти" и "вашисти" (наши и ваши) и да водим войни помежду си.

Обаче еволюцията не може да предвижда...

Мисленето в рамки "нашисти" и "вашисти" е естествено за хората, няма как да го деинсталираш. Можеш само да се тренираш да се сещаш за това когато започнеш да мислиш в тези рамки (това става несъзнателно, понякога човек успява да се "хване", че подсъзнанието му го подвежда). Така както няма начин да се изключат „бъговете“ във възприятието. Но можеш да се тренираш да се сещаш да проверяваш надеждността на възприятията си когато разпознаеш шаблон на възможен бъг във възприятието (например като измериш с линийка дължината на отсечките, когато те имат „перки“ - като при илюзията на Мюлер-Лайер).

Коментари

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Търся си приятелка

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

Коментарите към статията "Търся си приятелка" станаха много

Снимайте полицаите! (Особено когато вършат престъпления)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още