Как да направим машина на времето

Казват, че телескопите са машини на времето – с тях се гледа миналото (виждаме далечните обекти такива, каквито са били когато светлината от тях е била излъчена).

Недостатъкът на тази „машина на времето“ е, че не можем да превъртаме „напред“ и „назад“.

Обаче може би има практически възможен начин това да стане. И е много прост. Само трябва да направим така, че телескопът да се движи (в посока към/от източника на светлина). Колкото е по-голямо разстоянието от източника на светлина, толкова по-ефективна е тази „машина на времето“.

Интересно ми е дали този ефект го взимат предвид когато ползват големите телескопи (телескопът се движи заедно със Земята, която се движи спрямо обектите, които наблюдаваме с променлива скорост – заради въртенето около Слънцето, около центъра на Млечния път и т.н.). Дали са наблюдавали два пъти избухването на свръхнова например?

Някой писател на научна фантастика сетил ли се е да напише за избухване на свръхнова, при което някой се е сетил просто като бяга (!) да си спечели малко повече време преди опасното събитие да го застигне. (Всъщност този сценарий има недостатък – ако бягането може да има осезаем ефект, то няма да има смисъл, защото свръхновата ще е на твърде голямо разстояние и радиацията няма да е опасна.)

(Изображението е получено от космическия телескоп „Хъбъл“ с експониране за повече от милион секунди (12 денонощия) – насочили телескопа към най-„празното“ място.)

Коментари

  1. > Дали са наблюдавали два пъти избухването на свръхнова например?

    Не, разбира се, защото Земята се движи доста по-бавно от светлината

    ОтговорИзтриване
  2. за да направиш това което казваш - да наблюдаваш едно и също събитие два пъти чрез движение - се иска да пътуваш с по-голяма скорост от тази на светлината
    не си толкова умен колкото си мислиш

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Коментарите към статията "Търся си приятелка" станаха много

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

Търся си приятелка

Решаването на проблема за доказването на безвредност по метода Via negativa

Рисковете при P2P кредитирането са аналогични на тези при CDO, CLO и т.н.

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още