Новите технологии ще освободят много неквалифицирани работници, какво да се прави с тях?

Изненадващо, обаче автоматизацията ще създаде възможности за печалба, свързана с неквалифицирания труд.

Новите технологии правят труда на много хора излишен. Тези хора ще бъдат принудени (ако държавата не им дава твърде големи социални помощи, базов доход и т.н.) да си търсят работа.

Да, ще се отворят нови работни места. Поради повишената продуктивност хората, които са компетентни и образовани (тези, които създават и поддържат новите технологии) ще имат купища пари за харчене. И има възможност някой да им ги вземе. (Възможност. Някой трябва да го направи. Това не става автомагически.)

Обаче проблемът е, че има дефицит на хора с въображение, които да измислят как да създадат нови бизнеси, които да обслужват нуждите на високоплатените специалисти като ползват труда на "изгубилите си работата" работници, заменени с машини.

Типичното социалистическо-етатистко решение да се вземат парите на "богатите" и да се дадат на "нуждаещите се" знаем до какво води. Не сме стигнали толкова високо ниво на продуктивност на технологиите (като в научната фантастика), че да е възможно държавата да реши проблема по този начин.

Така че се налага частният сектор да го реши.

Сещам се за вица с онзи икономист, който не вдига банкнотата от земята, защото ако беше истинска, някой щеше да я е вдигнал до сега.

В реалността обаче на земята се въргалят бали с пари. И няма кой да ги вземе.

Има много хора, които биха могли да правят неща, от които има полза. Обаче не го правят. Чакат някой да "ги вземе на работа" и да им казва какво да правят, как да го правят и кога да го правят.

Коментари

Популярни статии

Търся си приятелка

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

Съществуват ли наистина мемите? Истински „неща“ ли са или измишльотина на шарлатани (подобно на чакрите, аурите и рептилите, дегизирани с човешка кожа)? Лоши ли са психическите вируси?

Коментарите към статията "Търся си приятелка" станаха много

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още