Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Как да направим машина на времето

Казват, че телескопите са машини на времето – с тях се гледа миналото (виждаме далечните обекти такива, каквито са били когато светлината от тях е била излъчена).

Недостатъкът на тази „машина на времето“ е, че не можем да превъртаме „напред“ и „назад“.

Обаче може би има практически възможен начин това да стане. И е много прост. Само трябва да направим така, че телескопът да се движи (в посока към/от източника на светлина). Колкото е по-голямо разстоянието от източника на светлина, толкова по-ефективна е тази „машина на времето“.

Интересно ми е дали този ефект го взимат предвид когато ползват големите телескопи (телескопът се движи заедно със Земята, която се движи спрямо обектите, които наблюдаваме с променлива скорост – заради въртенето около Слънцето, около центъра на Млечния път и т.н.). Дали са наблюдавали два пъти избухването на свръхнова например?

Някой писател на научна фантастика сетил ли се е да напише за избухване на свръхнова, при което някой се е сетил просто като бяга (!) да си спечели малко повече време преди опасното събитие да го застигне. (Всъщност този сценарий има недостатък – ако бягането може да има осезаем ефект, то няма да има смисъл, защото свръхновата ще е на твърде голямо разстояние и радиацията няма да е опасна.)

(Изображението е получено от космическия телескоп „Хъбъл“ с експониране за повече от милион секунди (12 денонощия) – насочили телескопа към най-„празното“ място.)

Коментари

  1. > Дали са наблюдавали два пъти избухването на свръхнова например?

    Не, разбира се, защото Земята се движи доста по-бавно от светлината

    ОтговорИзтриване
  2. за да направиш това което казваш - да наблюдаваш едно и също събитие два пъти чрез движение - се иска да пътуваш с по-голяма скорост от тази на светлината
    не си толкова умен колкото си мислиш

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз мислех, че се изискват някакви невъзможни за постигане на практика условия, обаче Брайън Грийн обяснява в книгите си (и на видео) как може с пешеходна скорост да се постигне подобен ефект, ако наблюдателят се намира достатъчно далеч.

      Прочети какво е писал Брайън Грийн, който може би е по-умен от мен, и тогава поставяй диагнози кой колко е умен.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Данък върху финансовите транзакции

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още