Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Стадното мислене и смога водят до жертви

Това безумие (хората да ходят без противогази по време на смог) трябва да се прекрати.

Кметовете (и други политици) ги е страх да кажат на хората, че трябва да се слага противогаз (защото ще ги обвинят, че са виновни за мръсния въздух).

Хората ги е страх да сложат противогаз, защото "какво ще си помислят другите" - гледат дали другите са сложили и ги е страх да правят нещо, което не е "нормално".

Виждал съм даже майки с деца в морската градина по време на смог да си разхождат бебенцата.

По телевизора тази лекарка обяснява, че тези белите "медицински" маски не са ефективни в смога.

(По мое мнение стават само за защита от измръзване на устните и носа, спиране на летящи сополи при кихане и за прикриване на 🙊 грозни муцуни.)

Зарадвах се (преждевремено), че ще препоръча нещо по-добро (дихателни маски, които са ефективни, противогази). Обаче не. Препоръчва да се слагат шалове.

🐒 МАК̲А̲К̲ ТАКА?! 🙈

(Възможно е да са изрязали продължението на интервюто, където лекарката споменава и за маските и противогазите, които са ефективни, за да не плашат хората и да не засегнат интересите на политиците, не знам...)

Добре, че в следващия момент репортерката споменава за "плътно прилепващите специализирани маски".

За противогазите - нито дума. А те са най-ефективната защита срещу смога.

Тези маски са удобни и красиви, обаче се съмнявам много силно в тяхната ефективност.

Много по-добра работа вършат маските с два големи филтъра (слагат се два, защото само с един съпротивлението би било голямо и се диша трудно и/или капацитетът на единия филтър по-бързо ще се изчерпи).

Неправилно поставена маска (така поставена не прилепва добре и влиза въздух през процепите):

Така поставена прилепва по-добре (прекарва се втори път над ушите):

Китайците бяха объркали посоката на етикета върху единия от филтрите. Жълтата част на филтъра трябва да сочи навън, ако се колебаете кое е правилното (стрелката сочи към лицето - т.е. към черната страна - ако етикетът е поставен правилно).

Други модели маски имат една пластмаса (на снимката), която се закрепва на главата и е свързана с горната каишка (за да не се изхлузва каишката и да не падне маската). Като алтернатива каишката може да се зашие на шапка с козирка.

В сайтовете за обяви има евтини противогази (залежали от запасите на българската армия, има и от немската армия), които вършат добра работа за филтриране, обаче са неудобни и ограничават видимостта.

Недостатък на този вид противогаз е, че оставя следи от натиск върху кожата и ограничава видимостта. Иначе за запояване става - мирисът на колофон не се усеща през него.

Направих грешката да купя маска с един филтър вместо с два (синия филтър от снимката по-горе). И филтър, който не е против прах (A1B1E1K1).

В инструкциите пише:

Газовите филтри не защитават от прах и ареозоли. Праховите филтри не защитават от газ.

Но въпреки това когато го сложа по време на смог не се усеща миризмата на смог. Обаче не е ефективен против миризмата на колофон при запояване (противогазът е ефективен).

Снимка: Pixabay:2857059.

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Данък върху финансовите транзакции

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още