Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Ремонт на датчик на движение Kanlux Zona JQ-37-W (не изключва понякога)

Оказа се, че датчикът за движение не работи с енергоспестяваща крушка, която има голям пусков ток - релето понякога залепва и крушката не се изключва когато мине зададеното време.

Проблемът се наблюдава когато се ползва качествена светодиодна крушка (която е с грец и кондензатор на входа и светодиодът се захранва с постоянен ток, поради което не се наблюдава амплитудна модулация на светлината).

В началото на схемата има грец, после голям електролитен кондензатор. Евентуално някакъв резистор, който да играе ролята и на предпазител - изпарява се проводящият материал при претоварване.

С евтините крушки с кондензаторен делител на напрежение (и липса на адекватна филтрация на захранващия ток на светодиода) не се наблюдава голям пусков ток и не съм забелязал релето да залепва. Но пък такива крушки избягвам да ползвам, защото светлината, която излъчват е амплитудно модулирана.

Примерна схема на крушка с кондензаторен делител на напрежение, източник на картинката:

Има няколко начина да се ограничи пусковия ток, обаче е скъпо - крушката ще струва няколко стотинки повече.

Ако сложат малък резистор - няма да се ограничава много тока. Ако сложат голям резистор - много ще грее. Ако сложат елемент, който си мени съпротивлението с температурата (NTC thermistor - при загряване, след като крушката е вече светнала, си намалява съпротивлението) - ще струва повече. Ако направят по-сложна схема (MOS транзистор, който да шунтира ограничителния резистор след определено време) - ще струва още повече...

Ако ви се повреди стълбищния автомат на входа, защото сте сложили светодиодни крушки - да не се чудите защо. В нашия вход има контактор, свързан към стълбищния автомат. Така издържа по-дълго.

Според документацията този датчик за движение е подходящ за обикновени крушки с мощност до 1200W, компактни флуоресцентни лампи до 700W и светодиодни крушки до 180W (моята крушка е 14W и въпреки това датчикът не работи коректно с нея).

След като масово навлязоха светодиодните крушки започнаха да се появяват такива проблеми - релетата не са предвидени за големия пусков ток на светодиодните крушки с грец и кондензатор на входа.

След замяна на релето с друго (по-голямо, свалено от духалка за сушене на ръце) залепване на релето не се наблюдава.

Недостатък на този модел датчик за движение (Kanlux Zona JQ-37-W, схема) е, че се нуждае от няколко секунди за да включи след подаване на захранващо напрежение (т.е. когато се включи захранването от ключа за осветление се чака няколко секунди за да се включи крушката, ако релето не е залепнало (т.е. ако работни нормално).

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още