Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Имиграцията на дигитални номади в България не е достатъчно лесна

Запознайте се с конкуренцията:

 

9 Best Countries For Digital Nomads 

18 Countries With Digital Nomad Visas (For Remote Workers)

Ето какво виждат чужденците когато потърсят информация за имигриране в България: How to obtain a freelancer permit for Bulgaria?

Това изискване е абсурдно:

a detailed plan of the planned freelance activity for the period for which the freelance permit is requested – the plan should specify what will be the economic and/or social effect of the freelance activity, clearly point out the business objectives and how these are planned to be achieved. Financial reasoning and analysis of the particular market in Bulgaria is also required;
Също и изискването да се владее български на ниво B1 (не знам какво значи това).

Чужденецът ще си плати на консултант да му напише плана (който ще представлява разтягане на локуми и празни приказки), но изискването да се владее български е доста отказващо (води до това чужденците да се откажат да идват в България).

Чужденците биха дошли в България не за да учат български (да се интегрират), а просто за да се спасят от прекомерното данъчно облагане и високите разходи за живот (особено за жилищата) в държавите, където са били до сега. Може би имат фирми, в които имат натрупани печалби и искат да получат дивиденти или заплата (за да могат да харчат тези пари). Пребиваването в държава с ниско данъчно облагане на дивидентите и ниски разходи на живот (ниски наеми) в подобни случаи е интересна възможност.

В големите градове значителна част от българите владеят чужди езици, така че няма да проблем чужденецът да се оправя и без да знае български (може да си наеме консултанти за оправяне на документите и т.н.).

Законодателството на България е добре да се коригира така, че такива хора да бъдат привличани в България - така те ще плащат не само 5% данък върху дивидентите, които получават от фирмите си в чужбина, но и ще плащат ДДС върху разходите си, ще вкарват пари в българската икономика. (Може и да не плащат 5% данък дивидент заради СИДДО - ако дивидентите са обложени вече в чужбина. Но това не е съществено, другите ползи са значително по-големи.)

От гледна точка на организираната престъпност в България също е изгодно да има такива данъчни имигранти, защото ще се повишат данъчните постъпления, които организираната престъпност усвоява. Ще има повече златни кюлчета по чекмеджетата.

Кой се страхува от „работещите туристи“, които отиват на „почивка“ и си взимат дистанционна работа с тях?

Сега е по-лесно дигиталните номади да идват за по-кратък период в България като "работещи туристи" (вместо да идват за да живеят дългосрочно), което пак е от полза за организираната престъпност в България (държавния бюджет) в сравнение със случая когато не идват. Но още по-изгодно (както за държавния бюджет и за обръчите от фирми в България, така и за дигиталните номади) би било да пребивават по-дълго (достатъчно дълго за да възникне задължение да си плащат данъците в България вместо в държавата, от която са заминали за да се спасят от прекомерно данъчно облагане и/или прекомерни разходи за живот).

България не е от най-привлекателните държави, така че е логично ограниченията за получаване на разрешение за пребиваване да се разхлабят, да няма срамна и абсурдна червена лента.

Ограничението за туристически визи е (ако правилно съм разбрал):

Виза за краткосрочно пребиваване с цел планирано пребиваване се издава на чужденец, който влиза в страната еднократно, двукратно или многократно за общ срок на пребиваване до 90 дни в рамките на всеки 6 месеца, считано от датата на първото влизане. 
Това значи максимум 180 дена за период от една година може човек да стои в България с туристическа виза. Реалистично - по-малко (трябва да има резерв няколко дена ако нещо се обърка - за да не се наруши срока например ако се случи пандемия и самолетите не пътуват).

Тоест "работещите туристи" трябва да сменят по няколко държави всяка година, ако ползват туристически визи.

Може би се чудите защо съм се загрижил за интересите на организираната престъпност? Причината да повдигна тази тема е, че организираната престъпност влияе на законите (вкл. и на политиката по отношение на имиграцията).

Списък на държавите, за чиито граждани, притежатели на обикновени паспорти се изисква/ не се изисква виза за краткосрочно пребиваване (до 90 дни) в Република България

Виза за България (статия от сайта на Министерство на външните работи)

Кой се страхува от „работещите туристи“, които отиват на „почивка“ и си взимат дистанционна работа с тях?

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Данък върху финансовите транзакции

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още