Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Лобират за отмяна на плоския данък и въвеждане на прогресивно облагане

България остава с най-нисък данък върху доходите в Европейския съюз, показва годишният доклад на Европейската комисия за данъчните тенденции в страните-членки. Корпоративният данък у нас също е най-ниският. Същевременно растат гласовете срещу плоския данък.

Източник: Спонтанна коалиция срещу плоския данък

Твърденията, че данъците са ниски не са съвсем верни. Данъкът върху доходите действително е относително нисък (в сравнение с другите държави от ЕС, САЩ и повечето други държави), но това не значи, че общата данъчно-осигурителна тежест е ниска. В крайна сметка от значение за гражданите е колко общо плащат на държавата, а не колко е само един от данъците. Това, че наричат останалите данъци с други имена не променя факта, че са данъци (осигуровки, акцизи, такси).

Данъчно-осигурителната тежест за лице на трудов договор с данъчна основа до 2000 лв на месец, е около 45% - това значи, че при разход за труд на работодателя* 1000 лв държавата прибира 450 лв (за осигуровки, данък върху дохода и ДДС). Обърнете внимание, че не съм включил в изчисленията останалите задължения към държавата (акцизи, данък върху превозните средства, данък върху недвижимо имущество, такса битови отпадъци, данък върху наследствата, данък върху даренията, такса за издаване на документ за самоличност и други данъци и такси). Защото различните хора плащат различно - данъкът върху имотите зависи от имотите, акцизите зависят от това дали лицето консумира стоки, които се облагат с акцизи (цигари, алкохол, гориво), дали притежава автомобил, колко често пътува и т.н. След като се сметнат и тези задължения вероятно се получава обща данъчно-осигурителна тежест над 50%.

Не съм включил и задължителните застраховки, които се очаква да бъдат узаконени след като застрахователите си купят закон за това.

Конгресът на БСП на 19 и 20 май пък постави въпроса за отмяна на данъка, въведен от Тройната коалиция. Промяна в данъчното законодателство е основа в бъдещата управленска програма на БСП. Тя предвижда отмяна на плоския данък и въвеждане на прогресивна ставка на облагане, като за най-бедните ще е 0, обяви Сергей Станишев, цитиран от БТА.

По-голямата част от данъчно-осигурителната тежест се дължи на осигурителния рекет (задължителните осигуровки - здравен рекет, пенсионен рекет и т.н.) и на ДДС. Данъкът върху дохода е малка част от този рекет (само около 7,3% от разходите на работодателя са данък върху дохода).

* В разхода за труд на работодателя се включват не само парите, които влизат в банковата сметка на работника, но и данъците и осигуровките, които се дължат във връзка с този труд. Сумата, която остава след като работодателят внесе данъците и осигуровките във връзка с трудовия договор, се облага от държавата с ДДС (защото работникът няма как да изхарчи парите без да плати ДДС върху стоките и услугите, които потребява).

Ето примерни изчисления:
[изтрито]
Изчисленията са направени с Калкулатор заплата и всички осигуровки.

В примера по-горе данъчната тежест за осигуровки и данък върху дохода е 788,20 лв при разход за работодателя 2356,00 лв. Остават 1567,80 лв, които се прехвърлят в банковата сметка на работника (или му се изплащат на каса). Тези пари се изхарчват от работника, при което се облагат с ДДС в размер на 261,30 лв. Общо данъчната тежест става 788,20 + 261,30 = 1049,50 лв, което е близо 45% от 2356,00 лв.

Обърнете внимание как законодателят въвежда излишни термини като "за сметка на работодателя" и "за сметка на работника" за да ни заблуди. Ние обаче знаем, че всички осигуровки във връзка с трудовия договор са за сметка на работника, защото работодателят първо определя колко може да си позволи да плати за труд и данъчно-осигурителното облагане на труда и на база на тази стойност договаря заплатите с работниците. За да може работодателят да плати за труда и за данъчно-осигурителното му облагане, е задължително работникът да може да изработи заплатата си заедно с данъчно-осигурителната тежест, която работодателят плаща на държавата във връзка с трудовия договор.

На гърба на работника са и всички изкуствено създадени от държавата пречки (под формата на твърде голямо, сложно, объркано и безсмислено законодателство), с които счетоводителите и адвокатите на фирмата трябва да се борят. Защото той трябва да заработи достатъчно за да може фирмата да плати и тези разходи. В противен случай фирмата фалира.

Връзки:

Антипазарни закони:

Коментари

  1. Между другото съм правил Инфографика по същата тема: Малко по - различна е, но идеята е, че за да купиш стока с крайна цена 100 лв. е нужно да спечелиш около 200
    Една интересна инфографика

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Пречиствател на въздуха с електростатичен филтър - имам съмнения, че този вид пречистватели изпускат твърде много озон

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Подаване на запитване до дирекция ОДОП (Обжалване и данъчно-осигурителна практика)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още