Важните неща

Много от важните неща, които знам, съм научил случайно. Може би до голяма степен заради това, че имам навика да сърфирам из дебрите на Мрежата и да консумирам всякаква информация.

Случвало ми се е да видя важни неща, които да не ги разпозная като важни от първия път. По-късно, когато отново се натъкна на тях ги разпознавам и ме е яд, че не съм ги разпознал като важни от първия път.

Забелязал съм, че имам склонност преди да съм прочел нещата, които съм набелязал за четене, да продължавам да се ровя за нови неща. Може би някъде из нещата, които не съм видял има нещо още по-важно? А може би само си губя времето.

Би било чудесно ако имаше един списък "Важните неща, които трябва да знаете". Отваряш списъка и почваш да четеш. Без да се налага да се луташ из дебрите на Мрежата. За съжаление това е невъзможно. Освен това, кое е важно и кое не е, е в някаква степен субективно.

Разбира се, бих могъл да пусна едно търсене "важните неща, които трябва {да знам|да се знаят}" или нещо подобно. Но обикновено излизат глупости при такова търсене. Преди да погледнете резултатите от търсене се подгответе психически и не пийте нищо, защото може да опръскате всичко с това, което пиете. Ще се търкаляте на земята от смях. Е, може и да прочетете нещо важно. Но само по случайност.

Ако гледате телевизия с надеждата от там да научите нещо важно – ще ви разочаровам. Отношението сигнал/шум при телевизията е отчайващо. Даже и по научно-популярните канали. Ако беше важно щяха ли да ви го кажат?

Е, има и изключения. Например предавания като "Brain Games" (не съм гледал всички епизоди) може да ви научат на нещо важно. Но форматът е доста популярен, така че количеството знания, които ще придобиете за единица време, гледайки телевизионното предаване, ще е много по-малко от това, което ще получите при четене на съответната литература.

Коментари

Популярни статии

Търся си приятелка

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

Съществуват ли наистина мемите? Истински „неща“ ли са или измишльотина на шарлатани (подобно на чакрите, аурите и рептилите, дегизирани с човешка кожа)? Лоши ли са психическите вируси?

Коментарите към статията "Търся си приятелка" станаха много

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още