Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Влязох в книжарницата да разгледам и си тръгнах с една торба книги

Влязох в книжарницата (Сиела във ФКЦ Варна) за да разгледам, обаче видях интересна книга в кошниците и кашоните с намалени книги, продължих да ровя, докато не прерових всичко, и накрая си тръгнах с торба, пълна с 5 книги.

Може би допаминът ми е скочил когато намерих първата книга. (Мисля, че това с намаленията е някаква психотехника - като види намалена книга на потребителят му се вдига допамина и е склонен да купува още и още... В книжарницата продават кафе и разни захарни неща (май имаше и тортички, ако не ме лъже паметта), което подкрепя теорията ми. Познайте защо в IKEA и на други места продават сладки неща (въпреки, че няма логика в магазин за мебели да продават торти). Д-о-п-а-м-и-н!)

Не очаквах да намеря книгите на Лудвиг фон Мизес („Антикапиталистическото мислене“) и Мат Ридли („Червената царица“). Първата беше намалена от 9 на 2 лева, а втората - от 14 на 5 лева - направо без пари.

Лудвиг фон Мизес и Мат Ридли нямат нужда от реклама, ще пиша само за другите.

Книгата на Денис Генпо Мерцел „Необятен ум, необятно сърце“ (Big Mind Big Heart: Finding Your Way) я рекламират като изчистена „от всякакви религиозни елементи, специфични за източните медитативни традиции“. Писана е от американец. Методът бил голяма работа - „най-важното и оригинално откритие в историята на будизма за последните два века“. Ако вярваме на рекламата, написана на корицата. (Корична цена 12 лв, намалена на 5 лв.) Книги на подобна тематика (философия, религия) от древни времена (или нови, но с „ню ейдж“/„постмодернистични“ термини) не понасям. Пробвал съм да чета за будизъм и класическите философи, ама е голяма мъка. Предпочитам някой съвременник да ми каже „какво е искал да каже авторът“ на съвременен език (това е една от причините да харесвам книгите на Талеб, както и книгата на Оливър Бъркман „Противоотрова“ - той спестява доста от модерните глупости „ню ейдж“/„постмодернизъм“, които може да намерите в книгите на Екхарт Толе и казва основните идеи без тях; после четох Толе в оригинал и се смях на някои изрази, които ползва - явно издателите са го накарали, за да се продава книгата на "спиритуалните" хора - вж. "How to be Ultra Spiritual (funny) - with JP Sears).

В тази статия го критикуват: Big Mind™ Sucks (Part A Million). Но доколкото разбрах (прочетох малко) - става въпрос не за книгата, а за личността на автора - искал от един негов клиент да говори за проблемите си пред публика от 250 човека и камера...

Другите две книги - „Трудова мотивация“ и „Управление на възнагражденията“ - са написани от български автори, авторът на първата (Марин Паунов) даже е преподавател в български университет. Купих ги за да се запозная какви неща учат студентите в българските университети. Чел съм „Мотивацията“ на Даниел Пинк, която силно препоръчвам. Интересно ми е дали преподават тези сравнително нови открития за човешката мотивация, за които пише Пинк в „Мотивацията“.

Добавено на 4 август 2017: прочел съм я донякъде и имам някои забележки, особено за някои разсъждения, свързани с еволюцията чрез естествен подбор. Авторът взима предвид и новите неща, за които пише Даниъл Пинк. Когато я завърша може и да напиша повече.

При прелистване и четене на случайна страница, книгата на Марин Паунов „Трудова мотивация“ ми изглежда по-човешки написана (повече в стил на „Мотивацията“ на Пинк), а другата (Божидар Каменов, „Управление на възнагражденията“) е в по-„университетски“ формат от типа „и на мен не са ми ясни нещата, ама ще начертая разни таблици и ще говоря умно“. Като гледам съдържанието (заглавията на главите) ми се струва, че „Управление на възнагражденията“ е повече със счетоводно-бюрократична насоченост (откъм формалните глупости, свързани със заплащането на труда на бачкаторите), отколкото има нещо общо с психологията, ама за 2 лева - толкова (корична цена: 10 лева). Според написаното на задната корица - авторът „има дългогодишен опит в разработването и практическото въвеждане на системи за възнаграждения и придобивки, управление на трудовото представяне, системи за допълнително стимулиране.“ „Работил е в различни области в управлението на човешките ресурси: стратегическо планиране, набор и подбор, развитие на на персонала, управление на представянето, създаване и развитие на възнагражденията за няколко големи международни компании.Като консултант е участвал и управлявал проекти по оценка на длъжностите, анализ ефективността на системите за управление на човешки ресурси, създаване на политики по възнаграждения и управление на представянето за фирми от тежката промишленост и строителството, производствени предприятия и организации от финансовият сектор.“ На корицата пише, че книгата е „базирана на утвърдени в света и у нас теории и практики“, което предполага, че ще пише за психологията (мотивацията), ама дали пише за новите теории - не знам.

Ако някой не е разбрал - това беше ревю на книги, които не съм чел. Когато ги прочета може да пусна ревю в стил „ревю на книги, които съм чел“.

Коментари

  1. Ами купувай си електронни книги бре! Аз последната, която си купих е „Скалата“ от Даниел Богданов.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Пречиствател на въздуха с електростатичен филтър - имам съмнения, че този вид пречистватели изпускат твърде много озон

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Подаване на запитване до дирекция ОДОП (Обжалване и данъчно-осигурителна практика)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още