Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Как да подобрим мисленето си (да се преборим с когнитивните изкривявания)?

До сега съм успял да намеря само един начин да подобря мисленето си (като понякога успявам да противодействам на когнитивните си изкривявания - те пак се проявяват, но ги забелязвам – както продължавам да виждам илюзията на Мюлер-Лайер дори след като знам, че е илюзия, но се сещам да взема линийка и да премеря, независимо от това, че ясно „виждам“ как линиите с еднаква дължина изглеждат различни).

Това е от време на време да чета за системните грешки в мисленето. Докато го правя се сещам за глупости, които съм правил, защото се е проявила съответната системна грешка в мисленето си.

Ако го правя редовно има шанс докато чета да направя връзка с нещо, което смятам да направя (но още не съм направил). Преди да е станало късно.

Понякога, докато си мисля да правя някаква глупост, се случва да ми проблесне, че съм чел как хората са склонни да правят съответната глупост, поради еди коя си системна грешка в мисленето.

Проблемът с последното е, че е изключително трудно да се запомни този дълъг списък с biases, като също толкова трудно е да се сетиш за съответната системна грешка в мисленето точно в правилния момент (накрая като си направил глупостта вече е късно).

Другият начин е: когато ще взимам някакво решение, което оценявам предварително като важно (ами ако не е и само си губя времето?), отварям cheat sheet-а (или някоя книга по психология – например „Мисленето“) и чета. Евентуално, ако имам късмет, може и да направя връзка с това решение. Обаче тъй като много често се налага да се взимат важни решения, това не е друг начин, а е просто частен случай на първия.

По темата: Cognitive bias cheat sheet.

Добри книги за системните грешки в мисленето на хората и други подобни теми (философия на науката):

  • Даниъл Канеман, „Мисленето“
  • Насим Талеб, „Надхитрени от случайността“
  • Насим Талеб, „Черният лебед“
  • Насим Талеб, „Антикрехкост“
  • Ленард Млодинов, „Подсъзнателното“
  • Ленард Млодинов, „Походката на пияницата“
  • Бен Голдейкър, „Псевдонауката“
  • Бен Голдейкър, „Капаните на фармацевтиката“
  • Джон Нофсингър, „Психология на инвестирането“ (тази още не съм я прочел до край, но имам някои забележки – не само по превода, имам чувството на някои места, че нещо не е наред)

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Данък върху финансовите транзакции

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още