Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Удостоверяването на самоличност по телефона чрез казване на датата на раждане е абсурдно

Това е особено абсурдно когато ви звънят на вас и ви питат за датата ви на раждане с цел вие да докажете вашата самоличност. А как отсрещната страна (тези, които ви питат за датата на раждане) ще удостоверят тяхната самоличност? Няма практика да се ползват надеждни механизми за това.

Поради това, че датата на раждане е известна на голям брой лица има практика да се ползва вместо нея (с цел удостоверяване на самоличност о телефона) кодова дума (парола за ползване при телефонни услуги, която се изговаря от клиента по телефона с цел удостоверяване на самоличността на клиента пред доставчика на услуги). Но казването на тази кодова дума (парола) е нелогично да става когато доставчикът на услугата звъни на клиента си.

Защото ако мошеници (от името на доставчика на услуги) ви телефонират и ви питат за кодовата дума - след като я научат могат да се представят за вас.

Не е добра идея да се доверявате на номера, който ви се показва на екрана на телефона когато ви се обаждат, защото този номер може да се манипулира.

Когато клиентът се обажда на доставчика на услуги (набирайки телефонен номер, за който е сигурен, че принадлежи на доставчика на услугите) ползването на кодова дума (парола) е относително безопасно (дотолкова, доколкото вероятността някой да подслушва разговора по един или друг начин е малка - напр. чрез подслушвателно устройство в стаята, malware инсталиран в телефона).

Затова когато смятате да изговаряте конфиденциална информация по телефона се уверете, че вие инициирате телефонирането и номерът, който набирате, е правилен.

Изключение от това правило: когато е очевидно, че отсрещната страна знае твърде много за да е обикновен измамник. Преди време ми се наложи да се калибрира джаджата за генериране на кодове за онлайн банкирането (заради това, че вътрешният часовник не е перфектен). Не съм сигурен, но мисля че от банката ми се обадиха след като им писах по електронната поща. Вероятността някой измамник да знае за нуждата от това калибриране и т.н. е прекалено малка, затова в подобен случай не бих се притеснявал да изговарям конфиденциална информация (уверен съм, че е малко вероятно някой да ми следи електронната поща и да ползва информацията за измами).

Ако вие нямате доверие в това, че електронната ви поща не е пробита - съмнявайте се и набирайте вие номера на доставчика на услуги, а не обратното.

„Ако си платите задължението по заема ще ви купя билет за космически кораб, който да ви предпази от сблъсъка с Апофис през 2029 година“

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Пречиствател на въздуха с електростатичен филтър - имам съмнения, че този вид пречистватели изпускат твърде много озон

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Подаване на запитване до дирекция ОДОП (Обжалване и данъчно-осигурителна практика)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още