Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Щом не е забранено да инвестираме - проблем ли е това, че ни ограбват чрез инфлация на декретните валути?

Някои споделят тезата, че щом не е забранено да си държим спестяванията в злато, сребро или някакви други неща - значи не е проблем ограбването чрез инфлация на декретните валути (намаляването на покупателната способност на валутите).

Това не е съвсем така. Причината е в две неща:

1) Волатилност на алтернативните активи за съхраняване на стойност (злато, сребро, борсово търгувани фондове).

2) Транзакционните разходи.

Среброто се облага с ДДС затова към транзакционните разходи слагаме и мерките за преодоляване на този недостатък (най-евтиния начин е да се ползват договори за разлика или борсово търгувани фондове).

3) Counterparty risk (например в случая когато имаме инвестиция в сребро чрез договор за разлика или ETF - дали кюлчетата не са с волфрам по средата, дали не са продадени на повече от едно лице и т.н.).

Защо CFD-тата не са толкова сигурни, колкото покупката на реални активи.

Някои ще се учудят защо казвам инвестиция по отношение на договорите за разлика, нали CFD-тата са само за спекула? Не е точно така, рядко се намират, но ги има - договори за разлика без лост и без разходи за поддържане на позицията (вижте Делтасток например). Но поради данъчното предимство и по-малкия спред може да е по-изгодно да се ползва ETF за целта, въпреки годишните разходи (търгуваните на европейски борси ETFs не се облагат с данък, само дивидентите от тях - ако има такива - може да се облагат с данък).

Причината да имаме волатилност на тези алтернативни активи е, че не се ползват масово като пари. Ако се ползваха като пари (както декретните валути) волатилността им щеше да е по-малка - от порядъка на тази евро-долар, долар-паунд и т.н.

Поради гореизложените недостатъци хората избягват да инвестират в тези активи, ако инвестицията е за кратък срок. Само за голям срок си струва риска и транзакционните разходи. (Ако парите ти трябват след 3 месеца например за този период може да реализираш много по-голяма загуба от тази, породена от инфлацията.)

Практичен начин да се спестяват пари в сребро е да се купи сребърен ETF като XAD6 (има го при инвестиционния посредник без такси Trading212). Обърнете внимание как ако някой е инвестирал през 2011 или 2012 година и му се е наложило да продаде през последните няколко години е бил на загуба. Поради волатилността си този метал не става за краткосрочно спестяване, само за големи периоди от време е вероятно да нямате загуба. Но статистиката показва, че за големи периоди акциите (индексни фондове например) дават по-голяма възвращаемост от металите. Металите не носят дивиденти, носят разходи (напр. фондът XAT6 има 0,4% годишен разход).

Стремежът на хората да се спасят от инфлацията води до образуване на финансови балони - имотен балон, балон на пазара на акциите. Такъв балон наблюдаваме в момента (вижте индикаторът на Бъфет, Price–earnings ratio).

В момента съотношението на цената на златото към среброто показва голяма вероятност инвестицията в сребро да се окаже по-добра от тази в злато.

Новото ограбване - предлагат отрицателни лихви върху депозитите и обезценяване на банкнотите и монетите със същия процент

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Пречиствател на въздуха с електростатичен филтър - имам съмнения, че този вид пречистватели изпускат твърде много озон

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Подаване на запитване до дирекция ОДОП (Обжалване и данъчно-осигурителна практика)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още