Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Щом не е забранено да инвестираме - проблем ли е това, че ни ограбват чрез инфлация на декретните валути?

Някои споделят тезата, че щом не е забранено да си държим спестяванията в злато, сребро или някакви други неща - значи не е проблем ограбването чрез инфлация на декретните валути (намаляването на покупателната способност на валутите).

Това не е съвсем така. Причината е в две неща:

1) Волатилност на алтернативните активи за съхраняване на стойност (злато, сребро, борсово търгувани фондове).

2) Транзакционните разходи.

Среброто се облага с ДДС затова към транзакционните разходи слагаме и мерките за преодоляване на този недостатък (най-евтиния начин е да се ползват договори за разлика или борсово търгувани фондове).

3) Counterparty risk (например в случая когато имаме инвестиция в сребро чрез договор за разлика или ETF - дали кюлчетата не са с волфрам по средата, дали не са продадени на повече от едно лице и т.н.).

Защо CFD-тата не са толкова сигурни, колкото покупката на реални активи.

Някои ще се учудят защо казвам инвестиция по отношение на договорите за разлика, нали CFD-тата са само за спекула? Не е точно така, рядко се намират, но ги има - договори за разлика без лост и без разходи за поддържане на позицията (вижте Делтасток например). Но поради данъчното предимство и по-малкия спред може да е по-изгодно да се ползва ETF за целта, въпреки годишните разходи (търгуваните на европейски борси ETFs не се облагат с данък, само дивидентите от тях - ако има такива - може да се облагат с данък).

Причината да имаме волатилност на тези алтернативни активи е, че не се ползват масово като пари. Ако се ползваха като пари (както декретните валути) волатилността им щеше да е по-малка - от порядъка на тази евро-долар, долар-паунд и т.н.

Поради гореизложените недостатъци хората избягват да инвестират в тези активи, ако инвестицията е за кратък срок. Само за голям срок си струва риска и транзакционните разходи. (Ако парите ти трябват след 3 месеца например за този период може да реализираш много по-голяма загуба от тази, породена от инфлацията.)

Практичен начин да се спестяват пари в сребро е да се купи сребърен ETF като XAD6 (има го при инвестиционния посредник без такси Trading212). Обърнете внимание как ако някой е инвестирал през 2011 или 2012 година и му се е наложило да продаде през последните няколко години е бил на загуба. Поради волатилността си този метал не става за краткосрочно спестяване, само за големи периоди от време е вероятно да нямате загуба. Но статистиката показва, че за големи периоди акциите (индексни фондове например) дават по-голяма възвращаемост от металите. Металите не носят дивиденти, носят разходи (напр. фондът XAT6 има 0,4% годишен разход).

Стремежът на хората да се спасят от инфлацията води до образуване на финансови балони - имотен балон, балон на пазара на акциите. Такъв балон наблюдаваме в момента (вижте индикаторът на Бъфет, Price–earnings ratio).

В момента съотношението на цената на златото към среброто показва голяма вероятност инвестицията в сребро да се окаже по-добра от тази в злато.

Новото ограбване - предлагат отрицателни лихви върху депозитите и обезценяване на банкнотите и монетите със същия процент

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още